用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 急問~~評asperger, 芯x 或 協x 好啲?
go

急問~~評asperger, 芯x 或 協x 好啲? [複製鏈接]

我怀疑囝囝係asperger.

初時協x 話要成三, 四个月, 咁咪又找芯x 排law, 如今
芯x 約左下個月23日
協x 今個月29日就可去,

請問知否边間好啲?

芯x打畀我果個係心理學家, 話听我講囝既表現, 應該係asperger.

有有人畀到意見? 想今日覆, 唔想阻住人地個期.

謝謝!
   0    0    0    0
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

我兒在協康做,我覺得佢地做得好好,心理學家很有心,而且評估十分全面﹗那次評估我一共分6次去做(包括1次interview父母、1次個別interview小朋友、2次observe group 小朋友、phone interview老師(如需要)、1次智能評估、1次講result),做了最少6小時,係麻煩左d,但我覺得總比2小時攪掂的評估全面。

另外,你小朋友幾多歲?年紀太小(可能6歲之前),一般個result只會說有自閉特徵or自閉傾向,不會細分asperger或云云。那時我都有問我的心理學家,問她我兒會否是asperger,她說在她而言,asperger都只係under自閉光譜的一種,而她亦不會在result說明是自閉光譜內的那一個族類。

這是我的所知。如有錯漏,請補充。

原帖由 charisma07 於 10-10-20 16:47 發表
我兒在協康做,我覺得佢地做得好好,心理學家很有心,而且評估十分全面﹗那次評估我一共分6次去做(包括1次interview父母、1次個別interview小朋友、2次observe group 小朋友、phone interview老師(如需要)、1次智能評估、1次 ...

charisma,

thanks!
我最后都係選佢地.

原帖由 charisma07 於 10-10-20 16:47 發表
我兒在協康做,我覺得佢地做得好好,心理學家很有心,而且評估十分全面﹗那次評估我一共分6次去做(包括1次interview父母、1次個別interview小朋友、2次observe group 小朋友、phone interview老師(如需要)、1次智能評估、1次 ...

我都係同你一樣, 做左一次parent interview, 其中心理學家同我囝玩左10分鐘. 之后做左一次觀察小組, 下星期六再做多次觀察小組, 之后再見一次小朋友, 做智能評估.

個心理學家好細心同好專業, 客觀(父母問卷都要分開做).

好滿意!

你的心理學家是否許姑娘?

原帖由 charisma07 於 10-11-9 23:51 發表
你的心理學家是否許姑娘?

唔係, 佢係黃先生.

原帖由 pipi331 於 10-11-10 14:22 發表

請問用咗幾多錢度?? 請告知, 謝謝!

The parent interview took ard 1 hr $990
two times observe playgroup   $100

pipi311,

其實協康係按時收費,大概$800-950/50min。但佢地的心理學家很好,永遠只係收少無收多。我做了心理評估、智能評估和聽報告等,一共用了約6小時,大概花了$4500。

原帖由 Happy小米 於 10-11-10 00:28 發表

唔係, 佢係黃先生.

請問你一共要去幾多次先可以做晒所有評估? 排左幾耐?

唔該晒~~~

mamacartier,

一共六次:
1) 與父母面談 (~1小時) (約$1000)
2) 與小朋友單獨見面 (~1小時) (約$1000)
3) 第一次小朋友小組 (50分鐘) ($50)
(即5-8個小朋友在一個playroom,由導師帶領下看看小朋友社交及環境互動反應,由攝影機拍攝整個過程,交俾心理學家評估)
4) 第二次小朋友小組 (50分鐘) ($50)
5) 智能評估 (~1小時) (約$1000)
6) 聽報告 (~1小時) (約$1000)

我果時論左大概2個多月。

原帖由 mamacartier 於 10-11-17 17:27 發表

請問你一共要去幾多次先可以做晒所有評估? 排左幾耐?

唔該晒~~~

原帖由 charisma07 於 10-11-18 10:26 發表
mamacartier,

一共六次:
1) 與父母面談 (~1小時) (約$1000)
2) 與小朋友單獨見面 (~1小時) (約$1000)
3) 第一次小朋友小組 (50分鐘) ($50)
(即5-8個小朋友在一個playroom,由導師帶領下看看小朋友社交及環境互動反應,由 ...

Thanks charisma07,

好詳盡,唔該晒,六次都可以自己選時間嗎? 我之前電話問過她們說星期六要排耐d,說一般見二, 三次,估唔到要去六次,如果下下排星期六咪有排等??? 心理學家centre在石硤尾,青衣或筲箕灣嗎???

Thank you for sharing !!!!

不用客氣。
我6次都揀星期六,的確花了兩個月才完成所有評估。但無辦法,我想爸爸都參與其中,所以一定要weekends。但其實分六次去都無壞,因為小朋友參與的部份都有4次,分散d去,佢會容易集中d。我那次評估在石硤尾。
如果係星期六的,當然無法完全自己揀時間,但佢地arrange的時間都ok,例如佢最多只會隔一星期,唔會隔兩星期先見你一次。

原帖由 mamacartier 於 10-11-18 18:12 發表

Thanks charisma07,

好詳盡,唔該晒,六次都可以自己選時間嗎? 我之前電話問過她們說星期六要排耐d,說一般見二, 三次,估唔到要去六次,如果下下排星期六咪有排等??? 心理學家centre在石硤尾,青衣或筲箕灣嗎???

Thank you  ...

今天囝既評估巳finalized.
共做了一次家長interview(50 min)
兩次觀察小組 (45 min x 2)
今次談結果 (50 min)

心理學家話佢應該唔係asperger, 雖然佢有啲行為似. 但最critical 既特質佢唔似典型. 而事實上阿囝喺lee三個月改變都好大, 好多表現如社交, 情緒都進步左. 成日問人住几樓巳冇左. 重复問題少左, 同其他小朋友交流多左好多, 有問有答. 都會留意別人表情.

成日轉嘢少左, flip 書仍有, 心理學家話可能要check下感統

個評共用左$1990. (歷時3個week)

我諗佢評佢唔係, 所以唔使做多幾次.

有點好奇,那麼報告上的diagnosis寫"nothing/ to be confirmed"??

原帖由 Happy小米 於 10-11-28 00:33 發表
今天囝既評估巳finalized.
共做了一次家長interview(50 min)
兩次觀察小組 (45 min x 2)
今次談結果 (50 min)

心理學家話佢應該唔係asperger, 雖然佢有啲行為似. 但最critical 既特質佢唔似典型. 而事實上阿囝喺lee ...

原帖由 charisma07 於 10-11-29 12:04 發表
有點好奇,那麼報告上的diagnosis寫"nothing/ to be confirmed"??

written 報告未有, 口頭講話現階段唔可以用asperger去label我個仔.

係咪有少少宫腔?

我朋友個囝喺協康評正常, 但cac就无陵兩可, 仲大佢話你想唔我寫你個仔有問題?  寫左就影響佢讀書ga la....

乜得cac的人咁無愛心,佢地的心態就反映融合教育推行的阻力.............-_-

沒有label其實係好事,小朋友沒有特殊需要,相信你放下心頭大石。

原帖由 Happy小米 於 10-11-29 13:01 發表

written 報告未有, 口頭講話現階段唔可以用asperger去label我個仔.

係咪有少少宫腔?

我朋友個囝喺協康評正常, 但cac就无陵兩可, 仲大佢話你想唔我寫你個仔有問題?  寫左就影響佢讀書ga la.... ...

‹ 上一主題|下一主題