用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二數學加减文字題勁差,有冇improve方法? ...
go

小二數學加减文字題勁差,有冇improve方法? [複製鏈接]

阿女小二,maths + /-  文字題成日理解唔到,除了多做exercise外,還有什麼方法教佢易啲理解?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

係, 唔識理解題目, 要花多D時間
有無試過俾佢去學"學林數"? 學林著重TRAIN解題同PROBLEM SOLVING, 應該幫到佢
(另外, 學樓上話齋, 佢中文水平OK嗎?)

原帖由 BNTYA01 於 10-10-20 12:47 PM 發表
阿女小二,maths + /-  文字題成日理解唔到,除了多做exercise外,還有什麼方法教佢易啲理解?

中數 OR 英數??

原帖由 BNTYA01 於 10-10-20 12:47 發表

唔洗怕,越高年班越少文字題.
無知是福

中數都咁c

我仔曾經都係,summer開始學學林數,而家真係好左d~~~~

原帖由 BNTYA01 於 10-10-20 12:47 發表

搵導具,活動教學。

我一向認為初小的數學不需要特別處理,整數加減乘除,到高小時自然會懂。所以女兒在初小時數學雖弱,但我沒有做任何補救措施,分數由他低。

到小五時,不知怎的,她的數自動好起來,數學有band 1程度。

不知有沒有其他家長有類似我的經驗?

原帖由 eviepa 於 10-10-20 21:35 發表
我一向認為初小的數學不需要特別處理,整數加減乘除,到高小時自然會懂。所以女兒在初小時數學雖弱,但我沒有做任何補救措施,分數由他低。

到小五時,不知怎的,她的數自動好起來,數學有band 1程度。

不知有沒有其他家長有類似 ...

Form 1 or band 1??? 如果是Form 1,會多左 d 抽象數學,例如負數,其實只要多思考,小學的數學會『得談笑』,中一先來料。

Form 1 or band 1??? 如果是Form 1,會多左 d 抽象數學,例如負數,其實只要多思考,小學 的數學會『得談笑』,中一先來料。

是 band 1, 意思是全港的頭三分一。不是甚麼大不了,但對比初小,已有大進步,而且這個進步是沒有做任何補充練習之下達至的。

原帖由 happyvalley 於 10-10-20 22:05 發表

Form 1 or band 1??? 如果是Form 1,會多左 d 抽象數學,例如負數,其實只要多思考,小學的數學會『得談笑』,中一先來料。

係小學時, 其實科科都屎架啦, 但係升中/會考時, maths 就係最好嗰科,(諗起都真係得啖笑) 因為覺得好好玩, 方法有好多, 但到最後答案只有一個。

我兩個小朋友自己做, 唔識嘅佢地問時, 我先教佢地,
番嚟錯嘅要改正, 教佢之餘, 又出啲類似嘅數比佢地做吓。

希望幫到你~~

我會用人物代入嘅方法,等佢容易明d,我通常用一家人代入,佢比較易明d.

不妨提點下小朋友多D留意關建字/詞的意思,比如: 共有多少?/相差多少?/還餘多少?/比....多多少?/比.....少多少?/多少倍?/

低小數學唔難, 第一步要先明問題問乜野,就容易好多.

我覺得數學要到F 2學 复雜d既Factorisation先來料(程度深d既,簡單既唔算),數學叻唔叻就見真章啦.

醒目開學勳章 王國長老

我女今年小5, 又係突然之間開竅WOR, 今年要做既數突然晒完全明晒, 奇!
不過我今年真係有同佢REVIEW同備課(對住本書續個字讀, 自己試下做入面D練習), 希望上堂時可以100%明晒
樓主加油!

原帖由 eviepa 於 10-10-20 09:35 PM 發表

不知有沒有其他家長有類似 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-22 15:17 發表
我女今年小5, 又係突然之間開竅WOR, 今年要做既數突然晒完全明晒, 奇!
不過我今年真係有同佢REVIEW同備課(對住本書續個字讀, 自己試下做入面D練習), 希望上堂時可以100%明晒
樓主加油!

...

初小時定是多玩遊戲,多增廣多見聞,到了腦部邏輯思維浮現,咪全通晒,所以入學時,切記唔係計個個叻,係思考 懂轉灣個個就最勁

回覆 1# happyvalley 的文章

My boy did badly in the recent mid-term tests, I find his way of thinkings are too "straight" and don't quite understand the meaning of the questions (in Chinese).  When I review the questions to him and explain clearly to him, he then know how to do it.  Can anyone tell me how to coach him, I am very sad as I don't know how to teach him to "think more" and to avoid all those unnecessary careless mistakes....

原帖由 leungchai 於 10-10-28 21:37 發表
My boy did badly in the recent mid-term tests, I find his way of thinkings are too "straight" and don't quite understand the meaning of the questions (in Chinese).  When I review the questions to him  ...

數學思維不在於單調的數學書混算,可以玩下遊戲書、即係趣味數學書,可以訓練到解題及推理。

捉棋都係好的訓練思考方法。如果小一或小二,就要玩多 d 趣味數學書 la。

唔想煩咪去數IN, 學林, 佢地好多文字題.
唔係!就買坊街EXERCISE, 數學係靠操.
好似以前會考如果唔操PASS PAPER, 數學天才都死. 當然我覺得有少許聰明, 但唔多操. 公開成績攞合格 OR D, 真係好容易既事.

語文靠浸, 數靠操, 就算係特別聰明既小朋友只係會比人用少D時間.

回覆 2# happyvalley 的文章

Hi happyvalley,
Thanks for your suggestions.  I also want to get some interesting IQ books for my boy, however, it seems it's not easy to find.  Given that he's so "straight", he always could not think out of the box, any suggestions of where I could find those books?

Thanks in advance!!
‹ 上一主題|下一主題