用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴問題??
go

學鋼琴問題??

囡囡今年四歲半, 學咗琴都差不多一年, 一路上老師評語都不錯, 說她記性很好, 很多一早教的音符都記得, 而因之前家中無琴, 故一開始到現在都一星期上兩堂, 每次半小時, 但因老師說要在家多練習, 而且囡囡說都很喜歡彈琴, 所以上兩個月前買了個鋼琴給她, 等她可以多D時間在家練習, 但問題開始發生了, 近個月老師給她幾次評語都說她上堂無心機, 問她問題都不懂回答, 而且情況每況愈下, 老師還跟我說不如問下囡囡是否不想継續學琴, 但我問了囡囡她說都很想學, 我再反問她為何老師說你上堂無心機彈琴, 她答我因為唔識! 昨日無意中知道原來囡囡唔識睇琴譜既音符, 因為近期老師在琴書上開始有部份無寫上C,D,E,F,G既KEY, 佢同我講話老師無寫上C,D,E,F,G既KEY就唔識彈, 而我睇返之前老師都會在琴書上寫上C,D,E,F,G KEY, 可能方便佢地識得彈啱個KEY,  但原來就是咁樣, 囡囡太依賴了.

因我自己對彈琴一d認識都無, 平時我只在家陪佢彈琴, 佢有無彈錯我都不知道的, 所以想請問各位, 我現在應該甚樣去幫囡囡好呢!

我細個學琴時, 老師會要求買一本5線譜, 每星期做一頁功課, 就係random 係5線譜上寫下圈出的音符的名稱, 高低音譜號都要做, 這樣對認譜有好大幫助, 不用到彈琴時才學認, 要顧多樣, 令到彈琴無興趣, 我都係用呢種方法幫亞仔, 幾好架, 慢慢黎, 其實4YEAR可以跟老師彈住先, 認譜不需太急。

wksin:

謝謝你呀!

其實我一向都唔心急要佢幾時學好去考試, 從來無比過壓力佢, 只是提醒她多d時間練習好手指位, 唔好彈咗過隔離位, 不過近日老師比佢評語, 令到我覺得囡囡退步及跟不上, 所以想找個辦法幫幫她而已.

你提及既5線譜請問有無書名, 通利有無得買架! 我都想買本比囡囡做下, 等佢對認譜都有幫助下, 唔該哂你!

原帖由 wksin 於 10-10-20 13:41 發表
我細個學琴時, 老師會要求買一本5線譜, 每星期做一頁功課, 就係random 係5線譜上寫下圈出的音符的名稱, 高低音譜號都要做, 這樣對認譜有好大幫助, 不用到彈琴時才學認, 要顧多樣, 令到彈琴無興趣, 我都係用呢種方法 ...

which piano you bought for your kid? Yamaha or Kawai? which model?
I also plan to buy one for my daughter?

原帖由 stephanielum 於 10-10-20 12:16 發表
囡囡今年四歲半, 學咗琴都差不多一年, 一路上老師評語都不錯, 說她記性很好, 很多一早教的音符都記得, 而因之前家中無琴, 故一開始到現在都一星期上兩堂, 每次半小時, 但因老師說要在家多練習, 而且囡囡說都很喜歡彈 ...

我唔係買Yamaha or Kawai, 只係日本二手琴, 不過都好新淨的, 當初買琴係想平平地比囡囡有得練習下, 怕一買咁貴, 到時唔學就好浪費, 如果將來佢學到去五級, 先再買個靚d既琴比佢都唔遲啦.

原帖由 mimame 於 10-10-20 16:49 發表
which piano you bought for your kid? Yamaha or Kawai? which model?
I also plan to buy one for my daughter?

原帖由 stephanielum 於 10-10-20 12:16 發表
囡囡今年四歲半, 學咗琴都差不多一年, 一路上老師評語都不錯, 說她記性很好, 很多一早教的音符都記得, 而因之前家中無琴, 故一開始到現在都一星期上兩堂, 每次半小時, 但因老師說要在家多練習, 而且囡囡說都很喜歡彈 ...

老師可能以為你囡囡識睇譜所以先會話佢退步,如果你識睇譜就叫佢讀一段你聽,不然,就將囡囡的情況講俾老師知。佢可以教返些少樂理。

版主

原帖由 stephanielum 於 10-10-20 14:28 發表
wksin:

謝謝你呀!

其實我一向都唔心急要佢幾時學好去考試, 從來無比過壓力佢, 只是提醒她多d時間練習好手指位, 唔好彈咗過隔離位, 不過近日老師比佢評語, 令到我覺得囡囡退步及跟不上, 所以想找個辦法幫幫她而已. ...

我相信wksin講果個方法係係文具舖買本吉嘅五線譜,之後請你囡囡果個老師係上面畫D音(係五條線上任何地方),每星期4﹣5行音(約60個度),我細個學琴,我阿SIR一開始就係要我做呢D功課去認音~

原帖由 stephanielum 於 10-10-20 14:28 發表
wksin:

謝謝你呀!

其實我一向都唔心急要佢幾時學好去考試, 從來無比過壓力佢, 只是提醒她多d時間練習好手指位, 唔好彈咗過隔離位, 不過近日老師比佢評語, 令到我覺得囡囡退步及跟不上, 所以想找個辦法幫幫她而已. ...

你可以去TOM LEE買, 因為佢地賣既D行位濶D, 岩4-5 YEAR 既小朋友, 文具店賣的會太窄, 你囡囡不太適合。其實我覺得5-6 YEAR 先至學睇譜會好D, 如果發現囡囡跟不上, 應該改變教法, 以免她失去興趣。

家長唔識樂器但都可以自己在認音上幫佢補底,我的方法:

重新認音符, 一次二個音符就好, 假設從CD兩音開始, 要小朋友識在五線譜畫這兩個音出來,練曲時要小朋友睇熟晒並且彈到這兩音,隨便拿首新譜要佢圈出這兩音,大概堅持練2-3日,每日約十分鐘,之後再加EF音,同樣方法再練,當同佢玩.

C - C' 識晒後,俾佢自己在五線譜上畫出C-C'音符,要佢自己在音符下寫上音名; 再過幾日, 你可以試下唔按順序在五線譜畫音符,由佢寫上音名, 如果發覺仲有音唔熟,再按頭先方法再教幾日,但千祈唔好心急,我估一個月就應該熟晒!

希望幫到妳la!

其實可以用 office 軟體自己畫自己印, 就唔使特登買啦. 如使用樂譜軟體, 連 notes 都印埋仲靚, 又唔使自己填色.

以前我老師就咁手+間尺, 然後影印咋. 一張 a4 landscape 只有 4 行, 夠晒清楚.

原帖由 wksin 於 10-10-20 22:52 發表
你可以去TOM LEE買, 因為佢地賣既D行位濶D, 岩4-5 YEAR 既小朋友, 文具店賣的會太窄, 你囡囡不太適合。其實我覺得5-6 YEAR 先至學睇譜會好D, 如果發現囡囡跟不上, 應該改變教法, 以免她失去興趣。 ...

好多謝各位比既意見, 我會去同囡囡多d練習! 唔該哂~~:loveliness:

好多小朋友都會依賴左老師寫比佢個LETTER NAME
我都試過接過D 學生睇譜好弱. 有D快既話. 三堂已經同佢補到底 (是4歲半的學生) . 有D慢同埋不願意去做去記. 真的需要好幾個月先有進步.
1. 我會先畫音符比小朋友, 叫佢地寫返LETTER NAME. 每次大約20個左右)

2. 當佢地都熟悉左好多時. 就要叫佢地學畫音符. 但唔係叫佢地每一個音畫十次. 而係第一個畫C . 第二個畫G . 咁樣畫.

最緊要係練琴時. 跟住咁讀LETTER NAME.
我會叫學生LETTER NAME 同拍子輪住咁讀.
你可以試下衣D方法.

我都想請教一吓, 小女剛考完二級試, 她說每part都有不懂之處, 沒把握合格, 如真的肥佬, 應否立即再報重考二級呢, 因我想取証書在6年級多一張証書可見中學

你女兒現時幾多年班, 恕我直言, 二級鋼琴對找中學完全無着數, 仍要努力考高level 些。

如果今次肥佬, 最好盡快補考, 否則有可能轉syllabus, 又要由頭練過

Marians

原帖由 甜甜公主 於 10-10-22 10:06 發表
我都想請教一吓, 小女剛考完二級試, 她說每part都有不懂之處, 沒把握合格, 如真的肥佬, 應否立即再報重考二級呢, 因我想取証書在6年級多一張証書可見中學 ...

醒目開學勳章

原帖由 甜甜公主 於 10-10-22 10:06 發表
我都想請教一吓, 小女剛考完二級試, 她說每part都有不懂之處, 沒把握合格, 如真的肥佬, 應否立即再報重考二級呢, 因我想取証書在6年級多一張証書可見中學 ...

我識既朋友當中 , 二級未試過有人唔合格 ,
應該唔洗太擔心 !!!

你女幾多歲 ???
如果係小一/二 , 考咗既証書留嚟升中係冇咩用 ,
升中起碼要近 2 年既証書先有用 , 即係四至六年級 !!!

但如果已經五六年級先考得二級 ,
其實都冇咩幫助 , 我諗真係最少最少要五級或以上 !!!

我女今年4年級, 他沒有其他課外活動, 只有學琴一樣, 一心想將來有多一張証書對上中學較好, 今次考佢沒有信心, 說好緊張, 震騰騰, 如真的肥佬, 我應報回二級, 還是學多一陣子,遲些報3級呢, 因有說再報考二級浪費時間及金錢, 不過一切都看成績如何再決定好了

原帖由 甜甜公主 於 10-10-23 10:31 發表
我女今年4年級, 他沒有其他課外活動, 只有學琴一樣, 一心想將來有多一張証書對上中學較好, 今次考佢沒有信心, 說好緊張, 震騰騰, 如真的肥佬, 我應報回二級, 還是學多一陣子,遲些報3級呢, 因有說再報考二級浪費時間 ...

如果真的肥佬, 都不要再考二級了, 因為二級證書真的沒甚麼用.
佢緊張, 是否第一次考試? 下次考試前要幫她預備一下心理.
如果為了報中學, 最起碼要有三級證書. 據我所知, 有間音樂中學, 收生要求是三級以上. 而對於一些頂尖中學, 其實鋼琴沒甚麼用. 除非非常特出. 我個人認為中學考慮課外活動表現時, 是看看這學生能否參加校隊, 為校爭光.

HI!其實樂理對小朋友來說,真的很抽象,自己又唔識WOW,都真係好頭痛!但我有個朋友又係咁,佢聽D同事話有D適合K1-K3嘅音樂班WOW,佢都幫佢女女報左,而家佢個女一見到D音不知幾大聲講出黎tim又成日考我ma key ma key,我諗mud音樂都有鎖匙咩?

其實對升中學而言,無8級以上真係無mud用,假如4年級還考慮考2-3級,不如專心讀好『中英數常』仲黎得實際。

醒目開學勳章

原帖由 小伊 於 10-10-23 23:32 發表
其實對升中學而言,無8級以上真係無mud用,假如4年級還考慮考2-3級,不如專心讀好『中英數常』仲黎得實際。

好殘酷...但係事實...