用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正面試問題
go

培正面試問題

請問可否話我知去培正小學面試有三個問題如何作答:
1. 你認為一間小學應具備的三項條件?
2. 當子女犯錯時, 你會如何處理?
3. 有哪項才能可以讓子女持續發展?
我不知如何作答才好, 唔該各位幫忙, 謝謝!

這些問題很有意義,可惜,在我小女那年沒有這些問答題.

哈~~ 你當年唔係無(我都唔知有無),只不過你係唔使作答啫! 儍豬!

咁而家比個機會你答,你會點答呢?
原帖由 SUSANNA 於 10-10-20 09:10 發表
這些問題很有意義,可惜,在我小女那年沒有這些問答題.

回覆 3# ivyptc 的文章

Hi ivyptc,

我pm咗比你我當年的作答, 其實每個小朋友的特質和家長的教育方向都唔同, 我的看法只能作參考.  祝你成功啦.

MayAh

May I have your PM also?
Thanks very much for your help.

原帖由 MayAh 於 10-10-20 11:04 發表
Hi ivyptc,

我pm咗比你我當年的作答, 其實每個小朋友的特質和家長的教育方向都唔同, 我的看法只能作參考.  祝你成功啦.

MayAh

Do you mind PM me as well for reference?  Thanks!

Hi ivyptc,

MayAh

The answers should base on your own opinion, there's no meaning to seek for "Reference" from other parents!

培正面試問題

Hi ivyptc,

MayAh

MayAh,

唔好意思, 你的答案我為何睇唔到? 可否再給我多一次?

sorry, pm是什麼意思, 因凡我剛剛加入親子王國, 請指教, 謝謝.

pm

Hi ivyptc,

MayAh

MayAh,

pm是否我的聯絡方法? 你可否e.mail 給我?
my e.mail: [email protected]
Thanks.

pm即係私人傳訊, 你可以在網頁的頂部找到私人訊息的icon, 這裏就可check到私人傳訊.

原帖由 ivyptc 於 10-10-22 00:23 發表

MayAh,

pm是否我的聯絡方法? 你可否e.mail 給我?
my e.mail: [email protected]
Thanks.

請問 真正 面試是如何安排 ?
要見家長嗎 ? 分開見小朋友嗎?
要 2nd in 嗎 ?
面試 問d 咩 ?  
考小朋友咩 ? 學術性 ?  常識 ?
有冇前輩可以分享下 ?
thanks !

我知 Interview 要見家長及小朋友的,只in 1次, 沒有 2nd in, 不過interview 的形式及問題我都想知, 希望有過來人可以分享吓 la
另外,是否真的會拒收 portfolio?
原帖由 nicolelouie 於 10-10-22 12:03 發表
請問 真正 面試是如何安排 ?
要見家長嗎 ? 分開見小朋友嗎?
要 2nd in 嗎 ?
面試 問d 咩 ?  
考小朋友咩 ? 學術性 ?  常識 ?
有冇前輩可以分享下 ?
thanks !

i also want to know, can u pm? please~ thanks^^

Hi ivyptc,

MayAh

MayAh

Can you please also pm me, thanks.
Hi ivyptc,

MayAh

Can you pm to me also, I also want to have a reference please......

Hi ivyptc,

MayAh
http://by.lilypie.com/FduOp8/.png[/img]

我都想要你的答案可否幫忙pm我呢?  謝謝你.

我都想要你的答案,可否煩請pm一份給我。

Would you please PM me for my reference?  Thanks a lot!  [email protected]

MayAh,
我都想要有關考培正小學面試題目及家長問卷答題, 可以PM我或mail to me好嗎?Thx!
[email protected]