用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報10間, 誇張嗎?
樓主: klm402
go

報10間, 誇張嗎?

原帖由 ernie_kmy 於 10-10-20 13:54 發表
上年我都同個女報左9間, 有2間係SPARE:

1) 協恩 (宜家讀緊)
2) 九龍塘宣道 (收左, 不過LAST MIN 決定唔讀)
3) 北角蘇淅  (收左, 不過純粹考下)
4) ST. CAT (收左, 不過之後有協恩同宣道收左就放棄)
5) 培正 (唔收,  ...

請問點解選擇協恩?

2006年個朋友報左十幾間九龍塘....
最後得一間根德園收....

樓主,德望是收細b ga,我個女好多同學都是8月之後出細的,加油!

另外試下train多d佢同陌生人對答同埋玩lego,因為我女果時考好多間都要玩lego,佢都是細b(11月),不過最後我比佢做超大女!

[quote]原帖由 Silverhawk 於 10-10-20 17:45 發表
咁如果lee 3間都唔收, 你有第2手預備嗎?

YES, 如唔得就直升現在就讀的nursery.

原帖由 天賜小公主 於 10-10-21 08:17 發表
為什麼冇報st clare呀?  st clare都有小學及中學...好似英文都幾ok, 所以我有報呀! 還是我心儀的其中一間...
另外shck, tl, hy 是邊間呀?

shck 嘉諾撒聖心
tl 真光(我報大坑)
hy 協恩

我住九龍所以st clare對我有點遠(雖然我都有打算搬過海, 而shck同st clare似乎差不多地段), 我有諗住直升, 所以唔報太多, 真係心儀先轉女校, 因為仲有個細佬, 轉左女校細佬就少左個option.

回覆 41# simonwong724 的文章

最後選擇協恩, 其實係因為一來佢有學劵, 又係傳統名校, 而且因為2月時發現個女有糖尿病, 而協恩的校長老師好有愛心同好肯協助, 結果就揀協恩...

原帖由 ernie_kmy 於 10-10-21 14:14 發表
最後選擇協恩, 其實係因為一來佢有學劵, 又係傳統名校, 而且因為2月時發現個女有糖尿病, 而協恩的校長老師好有愛心同好肯協助, 結果就揀協恩...

ernie_kmy
唔好意思, 題外話一問, 你小朋友幾大? 點解有糖尿病? 同點發現的? 希望你唔好介意, 因想了解多些, 謝謝

原帖由 ernie_kmy 於 10-10-20 13:54 發表
上年我都同個女報左9間, 有2間係SPARE:

1) 協恩 (宜家讀緊)
2) 九龍塘宣道 (收左, 不過LAST MIN 決定唔讀)
3) 北角蘇淅  (收左, 不過純粹考下)
4) ST. CAT (收左, 不過之後有協恩同宣道收左就放棄)
5) 培正 (唔收,  ...

ernie_kmy
你個囡好叻呀, 咁多間都收, 想問你唔選ST. CAT 係咪因為另外個2間有直升小, 所以你唔選呀?

原帖由 giant_japan 於 10-10-22 06:56 發表

ernie_kmy
你個囡好叻呀, 咁多間都收, 想問你唔選ST. CAT 係咪因為另外個2間有直升小, 所以你唔選呀?

協恩、宣道皆不是直升小學的

冇錯, 協恩同宣道都係冇得直升小學, 協恩只有大約30個小朋友有得升, 其實有10個係因為成績好, 之後個20個都係因為計分+叩門...

我最後因為有D畢業生MAMI話, 協恩D女仔通常會有幾好的小學OFFER, 而且佢地係傳統名校又日日有英文班, 我兩公婆都係偏好傳統名校, ST. CAT....因為唔想俾$$, 想留多D$$俾個女上其他興趣班, 而且覺得既然協恩收60個都考到, 所以就揀LAW~~

giant_japan,

我個女3歲, 佢2歲幾時因為突然有一日發燒, 之後成日都好倦, 又飲好多水 (一日飲2-3公升), 又成日去廁所, 食好多野, 又成日好似冇胃口, 但係又開始瘦, 之後同佢睇醫生, 個醫生覺得佢D徵狀似DM, 同佢驗尿糖, 發現指數好高, 就去醫院CHECK~

醒目開學勳章

原帖由 ernie_kmy 於 10-10-22 17:49 發表

我個女3歲, 佢2歲幾時因為突然有一日發燒, 之後成日都好倦, 又飲好多水 (一日飲2-3公升), 又成日去廁所, 食好多野, 又成日好似冇胃口, 但係又開始瘦, 之後同佢睇醫生, 個醫生覺得佢D徵狀似DM, 同佢驗 ...

係唔係type1 DM, 需要長期打insulin嗎?

原帖由 ernie_kmy 於 10-10-22 17:49 發表

我個女3歲, 佢2歲幾時因為突然有一日發燒, 之後成日都好倦, 又飲好多水 (一日飲2-3公升), 又成日去廁所, 食好多野, 又成日好似冇胃口, 但係又開始瘦, 之後同佢睇醫生, 個醫生覺得佢D徵狀似DM, 同佢驗 ...

ernie_kmy
I see,希望她快快好返晒啦

您好!你點樣發現個女有糖尿病?

原帖由 ernie_kmy 於 10-10-21 14:14 發表

嘩, 你有無攪錯, 同一版對上兩個post咪覆左囉, 你都唔聽書, 覆你都"sign gas"

原帖由 pandabonita 於 10-10-23 15:34 發表
您好!你點樣發現個女有糖尿病?