用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報10間, 誇張嗎?
樓主: klm402
go

報10間, 誇張嗎?

我囡係0710BB, 上年報10間, 有2間無得 In (SPN & St. Stephen girl), In 咗 8 間 有 2 間收.   

我個人覺得細B 加上三無 (人事, 宗教 & 舊生 .... 依重要性排  ^^) ....係好難好難入到"熱門" KG ..... 所以真係要報多d "打底"
同埋有些可當作 "熱身 interview" .

老實講, 囡囡最後In 個幾間表現好好, 但多數都係 waiting list .....

suggest 你地報d一條龍, 總之係好學校可以報咗先... 如果收, 再諗搬唔搬近d, 你揀讀唔讀好過人地揀你 .

Anyway, 唔好睇太重入唔入到熱門KG, 我覺得小朋友開心同健康係最重要!!

回覆 11# qqbabe 的文章

簽名被屏蔽

我無報咁多, 知道德貞比較多大陸人, 所以無報.

如果報kln tong因為競爭大所以報多幾間都正常, 反而如果入到無咁深的幼稚園, 唔識26個英文字, 都可以同佢報d playgroup而家市面咁多選擇有方法解決嘅, 反而一d注重愉快學習d幼稚園, 等佢唔會怕返學會好d

I also applied over 10 KG. My rationale is - the question is not whether you choose the one most suitable - rather is : the question is how many offer do you receive at the end. If I choose only a few to apply - but those are all famous KG, I really have no confidence that there will be an offer at all.

原帖由 joeywongmy 於 10-10-19 18:58 發表

幫小朋友報學校唔係鬥多
而係你究竟想小朋友係乜野環境下學習
你究竟知唔知小朋友/你自己要乜野?
淨係九龍城區=好?
你有無上網睇過呢d學校既要求?學習環境?教學方法?
好似st.cat同kv根本係完全唔同類型既幼稚園
你點解 ...

同意, 舊年我都報左13-4間, 不過有d明知收都唔會讀果d就直頭唔報

10 not so many

原帖由 klm402 於 10-10-19 13:43 發表
大家好, 我囡囡係08novbb. 聽講細b考入好既k1成數低, 所以我就要多報幾間.
依家報左
01) st. catherine-11月interview
02) 金巴倫-11月interview
03) 宣道-等緊寄application form來
04) 約克-已interview
05) 浸會 ...

10 is not many, I've heard people apply much more.  Depends how well your kid will perform, she will get better as she attend more interview.
York usually makes an offer to almost all applicant, not heard of anyone not getting one.   So no. 4 on your list is not bad,  and also a tough kinder.   

Last year we applied to 5 and got offers from all apart SC which was put on waiting list.   Got an offer from 1st kinder even though my boy hid behind my legs at interview and wouldn't look at the teacher.  So there, nothing is impossible.  

Good luck.

我個仔係 0711 細 b, 舊年同佢考 13 間, 最後有 3 個 offer (藍田啟思, 德信 & sn), waiting list 一間都冇 call back, 而家嚮 sn 讀都幾開心

I've applied for 15 kinders...... I think it is better to let my kid being small B to have more interview experience. Further, at the end, 可能只有很少offer  , 報名只是盡力爭取機会而已 , 如果係大仔/大女而又有信心的話 , 只報最心仪的幾間都OK啦 , 此乃个人意見 .

原帖由 charlotte2008 於 10-10-20 01:16 發表
I've applied for 15 kinders...... I think it is better to let my kid being small B to have more interview experience. Further, at the end, 可能只有很少offer  , 報名只是盡力爭取機会而已 , 如果係大仔/大 ...

雖然大仔/大女相對成熟d有著數, 但係都係報多幾間穩陣d, 舊年我女有個同學, 佢係大女, 而且好smart的, 但係到最心儀個間interview的時候正正生病, 又咁岩轉左做group interview, 所以佢媽媽唔知佢係入面in成點, 以為應該得, 點知最後都係waitlist!!但係之前個d又冇交留名費, 所以最後入左一間冇咁心儀的學校, 到而家都仲後悔緊, 所以報多幾間, 同埋點都要俾一d留位費, 太有自信雖然係好, 但係免得到時咩都冇, 咁就好傷了....btw, 我舊年都報左10幾間, 去in左既都有10間, 有d因撞期去唔到, 有d就因為已有一些不錯的offer所以冇去in, 希望大家今年都成功入到自己心儀既學校!! 不過呢幾個月認真難過, 大家要做好作戰準備!!加油!

我個女係 0802 BB , 依家讀緊N1 , 我都報咗或 plan 住會報..總數 8 間...其中間同你一樣...可能 in 多幾間後, 家長都認得大家了..一齊努力吧 !!

我friend都報10間(連埋宜家讀緊N班既幼稚園)
我就只會報5間, 唔想BB去咁多INTERVIEW咁辛苦.
BTW, 我同個friend都有報崇真, 都覺得呢間好.

原帖由 天賜小公主 於 10-10-20 08:23 發表
我囡囡個case同你一樣, 讀緊n1可以直升, 由於我住香港島, 所以只會報香港島, 你會報邊幾間呀?

都係大路嗰d: spk, shck, tl, hy, 不過冇報st clare同gh. 其實直升都係我當然選擇, 所以報心儀+幾間練習~

上年我都同個女報左9間, 有2間係SPARE:

1) 協恩 (宜家讀緊)
2) 九龍塘宣道 (收左, 不過LAST MIN 決定唔讀)
3) 北角蘇淅  (收左, 不過純粹考下)
4) ST. CAT (收左, 不過之後有協恩同宣道收左就放棄)
5) 培正 (唔收, 個女一IN完同我講, 老師叫佢唔好搶玩具, 一早知唔得!)
6) 民生  (報左, 不過冇去IN)
7) 德望 (唔收)
8) 觀浸 (收左, 不過其實係冇其他收先讀)
9) TKO的屋邨學校 (收左, 不過其實係想俾個女試下咩係INTERVIEW)

都好叻女喎!:)
原帖由 ernie_kmy 於 10-10-20 13:54 發表
上年我都同個女報左9間, 有2間係SPARE:

1) 協恩 (宜家讀緊)
2) 九龍塘宣道 (收左, 不過LAST MIN 決定唔讀)
3) 北角蘇淅  (收左, 不過純粹考下)
4) ST. CAT (收左, 不過之後有協恩同宣道收左就放棄)
5) 培正 (唔收,  ...

細囝(0804), 我只幫他報了三間 (SC, KV & 培正); 大仔(0609)當年替他報了4間IN咗2間.  原來今年其他媽咪都報咁多間~

咁如果lee 3間都唔收, 你有第2手預備嗎?

原帖由 HoHeiBB 於 10-10-20 17:34 發表
細囝(0804), 我只幫他報了三間 (SC, KV & 培正); 大仔(0609)當年替他報了4間IN咗2間.  原來今年其他媽咪都報咁多間~

我b囡0809bb...上星期in LH(TKO)n班....今日收到信收左.....你可以試吓報n先...因為今年dec先開學...係LH(TKO)讀N班....原校升k...一定收!

原帖由 tantanmama 於 10-10-19 15:11 發表
我女係0812. 如果唔係已有一間屋邨幼稚園收咗佢, 我都會報10間以上. 而家就只報心儀果幾間, 唔收就算.
我最想入果間都係st. cat. 跟住就係LH(TKO). 兩間都係11月先in. ...

我都幫囡囡(0809)報左10間kdg.....其中3間係屋村校