用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報10間, 誇張嗎?
go

報10間, 誇張嗎? [複製鏈接]

大家好, 我囡囡係08novbb. 聽講細b考入好既k1成數低, 所以我就要多報幾間.
依家報左
01) st. catherine-11月interview
02) 金巴倫-11月interview
03) 宣道-等緊寄application form來
04) 約克-已interview
05) 浸會幼稚園-等通知幾時面試
06) 創價-等通知幾時面試
07) 德貞-10月底面試
08) 靈糧堂幼稚園-考慮報唔報好
09) 德望-11月先開始接受報名
10) 方方-已截, 但仍可嘗試報, 但考慮中

請問大家對上面幼稚園有冇咩評價呢, 我當然最心儀係st. catherine, 但我知唔易入呀....另外靈糧堂如何呢.
謝謝.
   0    0    0    0

me too.. more chance to get into the one that we like.. so I think it's ok..

原帖由 klm402 於 10-10-19 13:43 發表
大家好, 我囡囡係08novbb. 聽講細b考入好既k1成數低, 所以我就要多報幾間.
依家報左
01) st. catherine-11月interview
02) 金巴倫-11月interview
03) 宣道-等緊寄application form來
04) 約克-已interview
05) 浸會 ...

我都報得幾多0架, 我囡係08年9月B, 一來唔知係咪間間有得In, 二來有得In都唔知得唔得, 報多d冇壞

唔誇,小女都係 10月出世。

舊年報左比你更多的幼稚園,不過因為早已收到心儀學校的 offer,所以最終只係 in 左 10間,之後o個 d 報左名都無去 interview 了。

nevermind, 我都報咗好多間,仲多過你, 一齊努力啦!

我1月baby都會報6間, 你11月報10間一d都唔誇張, 不過你同我報嗰d完成唔一樣, 真係大細b各有喜好~

民生昨日都開始可LOAD FORM. 大家會報嗎?
其實我冇話想報邊間邊間, 因我都唔多熟...只係FOCUS係哂九龍塘OR近九龍城既來報囉. 當然最希望係ST. CAT收我個囡啦.

另外...請問我有冇報漏邊間呀. 請指點呀. 謝謝.

我個仔是0801年我今年幫佢報左13間...點解?因為我個仔說話不叻我地做父母又無背景就算IN時幾定做晒老師要佢做啲嘢都唔收.....無計因為叻啲小朋友都會報五間以上..最後結果佢地可能有五間收..而我可能一間都冇......真是唔知以架啲幼稚園用咩標準.又或者佢地要求越來越高了......

我b讀緊n1可以直升, 所以我只報一條龍, 多數香港島.

我就係上次遲左幫囡囡報N班...搞到周圍都FULL哂...所以I SWEAR今次要加油, 唔可執輸囉.
另外大家點睇民生呢個幼稚園呢. 謝.

你報漏了
(1) 崇真
(2) 根德園
(3) 啟思
(4) 聖保祿 (SPK)
(5) 真光
(5) 禮賢

還有 .....

不過, 崇真已截止, 其他的請上網check

原帖由 klm402 於 10-10-19 14:29 發表
另外...請問我有冇報漏邊間呀. 請指點呀. 謝謝.

根德園唔收0811, 我寄去攞form, 但比佢地reject咗. ( 我個囡係0811架 )

原帖由 AngelBaby2008 於 10-10-19 14:45 發表
你報漏了
(1) 崇真
(2) 根德園
(3) 啟思
(4) 聖保祿 (SPK)
(5) 真光
(5) 禮賢

還有 .....

不過, 崇真已截止, 其他的請上網check

my daughter is 0811 bb too.  I applied for 10 schools as well......so far just got creative's results back and got pm offer.  I will pay the 660hkd fee first to save space first just incase i dont get other offers. will get york's results next week too.......

祟真係邊既呢, 根德園唔收細B, 連FORM都唔比....啟思我姪女讀緊...好FREE但上小學會好辛苦, 所以唔報了, SPK同真光係港島所以唔會報, 禮賢今日會SEND表出去. THANKS

我女係0812. 如果唔係已有一間屋邨幼稚園收咗佢, 我都會報10間以上. 而家就只報心儀果幾間, 唔收就算.
我最想入果間都係st. cat. 跟住就係LH(TKO). 兩間都係11月先in.

10間,不算多,反而好似是標準! 我都是報11-12間咁.

仲唸僅唔知報唔報德信?都係11月Sat in?怕會同其他撞期!

報多3間 : spn, sh & gh
如果今年心儀果幾間都唔收, 出年再報 spk, sh, gh, hy, kv, sc

崇真位於深水埗區, 呢度都有好多人談論啦, 你少看bk嗎?
崇真有好多net和 pth 老師
你看看吧
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=5&refid=606&mode=published&nocache1287474869

想深入了解學校, 看看新一期的 newsletter啦
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//newsletters/tsungtsinnewsletter33_1287041162.pdf

雖然已經截止, 但如果你出年仍未有心水著落, 可打電話去問吓有無後補位, 因為到了入學前, 好多家長都玩緊 music chair, 未到9月中, 好多學校都未定

另外, 不妨到她的討論區看看家長的回覆, 多d了解是否你杯茶
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=409

原帖由 klm402 於 10-10-19 15:06 發表
祟真係邊既呢, 根德園唔收細B, 連FORM都唔比....啟思我姪女讀緊...好FREE但上小學會好辛苦, 所以唔報了, SPK同真光係港島所以唔會報, 禮賢今日會SEND表出去. THANKS ...

一d都唔誇張, 你報的幼稚園都算有d名, 德貞我唔熟, 其餘只有York and 方方比較易入, 其餘果d隨時可以全軍覆沒, 報多d穩陣d, 心儀的幼稚園收了後, 剩番果d米唔in law.
‹ 上一主題|下一主題