用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 第一城胡素貞家長交流站
go

第一城胡素貞家長交流站

好似唔多見有呢間學校家長既交流站.希望大家踴躍發表啦!

原帖由 Namson 於 10-10-19 07:59 發表
好似唔多見有呢間學校家長既交流站.希望大家踴躍發表啦!

報到先,我女係1B班,請問有沒有人知測驗的模式係點?中英數常課本內的字是否要全部識寫呢?

原帖由 pennyma 於 10-10-19 23:49 發表

報到先,我女係1B班,請問有沒有人知測驗的模式係點?中英數常課本內的字是否要全部識寫呢?

到.....我女1D

我都想知測驗點出發

我個仔讀1C班,我諗係同佢地平時d練習差不多,例如中文應該係填充,重整句子,看圖作句咁啦!我從呢個方向同佢溫習o羅!妳地呢?

原帖由 shirley62604 於 10-10-20 01:43 發表

到.....我女1D

我都想知測驗點出發

原帖由 Namson 於 10-10-20 11:26 發表
我個仔讀1C班,我諗係同佢地平時d練習差不多,例如中文應該係填充,重整句子,看圖作句咁啦!我從呢個方向同佢溫習o羅!妳地呢?

我今日開始同佢溫返d英文生字先

無從入手........常識又話測課外

5知晤合格會點呢

測驗前一日都仲要dict.......班細路都幾慘

你地星期6會去買校服嗎??

原帖由 shirley62604 於 10-10-20 18:11 發表

我今日開始同佢溫返d英文生字先

無從入手........常識又話測課外

5知晤合格會點呢

測驗前一日都仲要dict.......班細路都幾慘

你地星期6會去買校服嗎?? ...

會呀, 我都係英文和中文寫返默書d字就算,常識我想都係配對和是非題。

原帖由 pennyma 於 10-10-20 22:37 發表

會呀, 我都係英文和中文寫返默書d字就算,常識我想都係配對和是非題。

你會用金x or 另外果間校服商??

我今次諗住用金X.

我朋友既+姐個女响呢到讀p.2,我過2日可能會見到佢,到時我問問她,睇下舊年點出題目呀!!

我會幫襯金x,因為d質料比較好d.

常識我就比阿仔上返個校網度做練習.如果妳收到風,通知聲呀!

係呢妳地有冇比小朋友參加學校d課外活動呀?今個星期六都唔知有冇得返.我個仔參加左圍棋,oral同板球.

原帖由 shirley62604 於 10-10-21 01:03 發表

我今次諗住用金X.

我朋友既+姐個女响呢到讀p.2,我過2日可能會見到佢,到時我問問她,睇下舊年點出題目呀!!

原帖由 Namson 於 10-10-21 12:28 發表

係呢妳地有冇比小朋友參加學校d課外活動呀?今個星期六都唔知有冇得返.我個仔參加左圍棋,oral同板球.

...

我買夏季校服時,因亞女要學游水,無同我一齊去學校,我怕買錯size,所以揀左另一間,因方便換........但朋友既家姐話金X好d,所以今次會試金x

朋友個家姐話p1-2是老師讀題目,不用擔心佢地睇5明,但要留心聽.

佢個女上年就係5留心,所以5合格.....老師叫佢寫abc,佢就寫中文字做答案,所以全part 無分

佢話溫返默書範圍就已ok,起碼有70-80分,當然有時間溫埋其他課本先可取高分

我女無在校內學野,但校外就有.......因在出面學開,廢事轉

原帖由 Namson 於 10-10-21 12:28 發表

...

女話星期6如8號風球,紅 or 黑雨 就全部都5洗返

原帖由 shirley62604 於 10-10-21 01:03 發表

我今次諗住用金X.

我亦會買金X因d料好d,如果問到就煩請告訴我們,謝謝!

...

我們亦沒有參加校內的課外活動,圍棋班督師好嗎?因我也本想報但太早啦!

因為之前係幼稚園學開,所以繼續學.原本23/10返第一堂,但依家唔知仲有冇得返啦.

原帖由 pennyma 於 10-10-22 00:03 發表

我們亦沒有參加校內的課外活動,圍棋班督師好嗎?因我也本想報但太早啦!

係呢度讀書都幾辛苦...有時功課都好多下

妳小朋友讀邊班架?

原帖由 seti 於 10-10-22 12:00 發表

原帖由 seti 於 10-10-22 12:00 發表

有時都真係幾多咖,但這校紀律幾好,我女都話d同學好好,大家亦常分享小食,所以佢都讀得好開心。

原帖由 pennyma 於 10-10-22 00:01 發表

我亦會買金X因d料好d,如果問到就煩請告訴我們,謝謝!

會空個格要你填字,大部份都係默書範圍

寫標點符號

數學就似做WS

最重要係聽清楚條題目先答,要寫快D

個字寫得5好只扣2分,但寫5切就無晒分

今年就5知係咪一樣

唔該晒shirley. 上星期個仔已經開始病,原先傷風發燒後來感冒菌入腸,所以星期五同昨天都冇返學.如果老師提過出d咩野,麻煩話聲我知.

原帖由 shirley62604 於 10-10-26 00:57 發表

會空個格要你填字,大部份都係默書範圍

寫標點符號

數學就似做WS

最重要係聽清楚條題目先答,要寫快D

個字寫得5好只扣2分,但寫5切就無晒分

今年就5知係咪一樣 ...

原帖由 Namson 於 10-10-26 08:02 發表
唔該晒shirley. 上星期個仔已經開始病,原先傷風發燒後來感冒菌入腸,所以星期五同昨天都冇返學.如果老師提過出d咩野,麻煩話聲我知.

5洗

5好諗測驗啦......最重要個仔好返先......呢幾日得10幾20度......大家要著多件衫....5好冷親

不過有咩料......我實會上報俾大家

原帖由 shirley62604 於 10-10-27 01:59 發表

5洗

5好諗測驗啦......最重要個仔好返先......呢幾日得10幾20度......大家要著多件衫....5好冷親

不過有咩料......我實會上報俾大家

多謝你報告俾我地知呀,因我又要返工又要讀書亦沒有太多時間理會個女,大家溫習如何呀?