用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生幼稚園
樓主: Bonnie
go

民生幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 V.G 於 10-10-22 16:57 發表
多謝路人甲2012分享,Victory據說是一間好谷既學校, 我其實有D怕小小年紀要佢地做好多好深既功課,搞到小朋友覺得學習係一件好令人討厭既事, 家長要迫佢做功課怕都會幾痛苦,唔知校長響度會唔會學似Victory咁呢? 另方面又 ...

希望幫你到啦...
http://munsang.edu.hk/kindergarten/summary/school_info5.html

victoria谷唔谷,我又唔太清楚,你可以問下讀梗victoria既家長呀....

你似乎講得剛剛相反 ... 人所共知 ... Victoria 係活動教學, 亦即 project approach, 小朋友冇咩功課亦冇咩壓力, 佢既小學直頭係國際學校, 只有人擔心讀完佢既幼稚園函接唔到本地小學 ja ...

至於民生呢, 係用 project approach but 都有功課, 小學算係谷 .....

多謝路人甲2012分享,Victory據說是一間好谷既學校, 我其實有D怕小小年紀要佢地做好多好深既功課,搞到小朋友覺得學習係一件好令人討厭既事, 家長要迫佢做功課怕都會幾痛苦,唔知校長響度會唔會學似Victory咁呢? 另方面又 ...

直至現在, 見仔仔都好開心, 暫時又冇谷既情況, 深既功課我唸去到小一先會見到, 但學校會有好多比賽和課外活動, 真係乜都有, 例如珠心算, 空手道 (For K1 都有), Speaking English Club, 繪畫, 英文講故事 .... 真係多采多姿, 每次活動都有不同主題, 例如生日會, 0黎緊要同佢準備 K1 英文歌唱比賽.... haha .... 放心吧 !

醒目開學勳章

有d KG 好似根X園咪都要填埋其他兄弟姊妹係邊間小學,如係喇X、瑪利X呢d名校讀收的機會仲大tim,因為其弟妹實收硬呀ma,咁咪又提高左自已KG升名校的比例羅,我都唔明點解d人成日針對MS,舊年真人真事,阿嫂朋友借阿嫂地址考根X園,阿嫂住貴的私樓啦 over萬蚊尺價的,但佢朋友個女乜都唔識答的,到最後waiting時咪又收左,咁你地其他家長門又會點睇呢間KG呢

tsobaba,  明晒, tks!! 已經寄出lu....

原帖由 tsobaba 於 10-10-22 16:59 發表
現就讀K1嘅8月後B大有人在, 如果你就咁唔報,人地又少一個competitor了, 明無?

如果你真係想試咪試lo,不過你要諗定一個好d嘅藉口解釋當初點解冇讀k1,例如地區遠丫、小朋友未習慣坐校車、唔記得咗丫等等...

原帖由 funbeauty 於 10-10-20 13:18 發表
之前放棄了k1的面試, 宜家想插班k2
請問有無小朋友曾經成功插班k2架?
因為一般如考到的k2都唔會轉校.....

見到大家講民幼interview的情況,心裏都有d擔心,如果佢地真係黑箱面試就唔好waste人家的時間,不如只係叫d想要的家長來interview啦,不過去in吓都好,可以比亞b多一個經驗,到時見人就唔會咁驚。
講起d通告出得唔好,我就諗一間咁大嘅學校連小小門面的工作都做得唔好,第日有機會入學都唔知有幾多亂嘢可以見﹗

不過話說回來,我都識人在民幼讀,佢學歷(我講家長丫)都一般,即係只係大專,唔係大學生,而個仔interview時都聽佢屋企人講麻麻,最後是waiting list而又入咗,所以入唔入真係彩數。最重要亞b interview時我地表現得合作,態度好,亞b又唔好太衰,nice d,我相信印象分會加。

醒目開學勳章

請唔好抹黑間學校,你地都係道聽途說就話人黑箱面試,乜你認為根X園、St. Cat... 就唔面試得好光明咩,佢地咪都係有鮮為人知黑的一面

Exactly ! 根本間間稍為有 D 名氣既幼稚園/學校都有架啦, 都唔係乜野秘密啦 ! 有 D 唔洗家長入去面試既, 咪更加多 unknown. In 乜又唔知, 比幾多自己人入又唔知, 你又控制唔到, 車 .. 但係咪一樣咁多人報, 有得報, 咪報左先 lor, 又唔洗死既, 到時唔 In 都冇問題架, 唔報到時又後悔 .... 公司請人都有呢個情況啦 ! 最緊要做好自己咪 ok lor !

原帖由 Tamama527 於 10-10-24 00:06 發表
請唔好抹黑間學校,你地都係道聽途說就話人黑箱面試,乜你認為根X園、St. Cat... 就唔面試得好光明咩,佢地咪都係有鮮為人知黑的一面

Tamama, 我哋應該睇開d,人哋都可以叫我們這些民生家長唔好再讚民生。其實這些綱上言論對於準K1家長都係一個試煉,他們最後都需要用自己的智慧分辨誰是天使,誰是魔鬼,有人好日都唔發言,一發言便是negative,這些發言的可靠性自行分辨。

原帖由 Tamama527 於 10-10-24 00:06 發表

多謝晒幾位家長sllau, cc930666 & 路人甲2012的分享, 讓我對民生認識更多, 一於報下先!

呢間KG 面試方式真係求其左D.......比人覺得好假,草草了事.

我又唔覺得喎,我上年in時單對單問問題都有成5分鐘,我重發覺有另一位老師响後面比分,到最後,個老師重返轉頭問我隔離個小朋友問題(因為小朋友之前唔肯答),雖然最後小朋友都無答,但個老師真係好有耐性

原帖由 ICbaby 於 10-10-24 23:55 發表
呢間KG 面試方式真係求其左D.......比人覺得好假,草草了事.

面對禁多應考生,壓力都唔少,ms在面試安排呢方面真係可以學有d kg做法,唔比家長陪同,按自己既收生標準去收生...相信應該唔會引起禁多猜測,因為根本d家長唔知入面發生咩事,小朋友表現成點,收同唔收都無話可說....

原帖由 lelelulu 於 10-10-23 18:12 發表
見到大家講民幼interview的情況,心裏都有d擔心,如果佢地真係黑箱面試就唔好waste人家的時間,不如只係叫d想要的家長來interview啦,不過去in吓都好,可以比亞b多一個經驗,到時見人就唔會咁驚。
講起d通告出得唔好,我就諗一間咁 ...

家長要在MS揾學歷高既家長都應該唔困難既....

係呀, HY、培正、St Paul 都唔俾家長入, 点收生都唔知!

原帖由 sllau 於 10-10-25 11:00 發表
面對禁多應考生,壓力都唔少,ms在面試安排呢方面真係可以學有d kg做法,唔比家長陪同,按自己既收生標準去收生...相信應該唔會引起禁多猜測,因為根本d家長唔知入面發生咩事,小朋友表現成點,收同唔收都無話可說.... ...

我又唔覺舊年 interview 求其、假、草草了事喎......  

睇來人人都有唔同的睇法

原帖由 cwymama 於 10-10-25 10:08 發表
我又唔覺得喎,我上年in時單對單問問題都有成5分鐘,我重發覺有另一位老師响後面比分,到最後,個老師重返轉頭問我隔離個小朋友問題(因為小朋友之前唔肯答),雖然最後小朋友都無答,但個老師真係好有耐性

...

可能唔同掛, 我地果年係只得一日interview的,ms一日in 曬幾千人, 點會唔rush 呀?? 

果時比我感覺真係好快lor,面試過程
得2mins 度, 問左我幾條問題, 女女走左去另一面in,
好快佢帶番女比我.

我仲問個老c, in 完架喇 ?
老師答我: 得架喇!!!!

就係咁!!

原帖由 ICbaby 於 10-10-25 11:45 發表

可能唔同掛, 我地果年係只得一日interview的,ms一日in 曬幾千人, 點會唔rush 呀?? 

果時比我感覺真係好快lor,面試過程
得2mins 度, 問左我幾條問題, 女女走左去另一面in,
好快佢帶番女比我.

我仲問個老c, in 完架喇 ?
老師 ...

我仲攪笑啦 個老師問完我仔架喇 轉個頭佢好似完全忘記哂
又來問多次一樣既野.我"o"哂咀...最後我笑笑口同佢講你之前未問左囉...佢幾唔好意思走左.
仲有我睇到老師所謂寫既比分...根本唔係分 係一d無意思既字..我好清楚睇住佢寫一d詞語都不如既評分.
走既時候, 老師話你地走得喇 出來拎禮物,小朋友一窩蜂咁,小朋友有無拉番坐椅,有無講goodbye 有無講thank you 老師都唔在乎了.
我只係想講佢面試真係好求其, 我無講佢教學唔好. 大家唔好誤解. 間間學校都有佢收生既準則,佢地有佢地選學生/家長既權利,呢點係無可口非.
‹ 上一主題|下一主題