用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基小學巳開始SECOND IN??
樓主: ANNAFRIEND
go

啟基小學巳開始SECOND IN??

原帖由 evianh2o 於 10-11-5 10:10 發表
讚好!希望你都有好消息!

我都仲未收到信呀, 點都好啦, 都係一句平常心羅.

咁交留位費嚟有mud嘢用,佢仍然有權當你放棄學位...

原帖由 小軒爸 於 10-11-4 19:57 發表
如果妳交咗留位費,基本上已預留個學位比個小朋友,原則上係唔會變做備取生,但學校係有權當你放棄學位方式處理

我昨天也收到取錄信, 但真的不能參加派位嗎? 我原打算先交留位費. 但如果真的參加派位就會取消我的留位, 那我可能不會註冊了.註冊了又有什麼用呢?

啟基小學巳開始SECOND IN

其實又唔駛咁擔心,基本上交咗留位費學校係唔會取消你小朋友個學位,但每間私校都會講比每位家長知,除非學校講明如你接受學位就要放棄統一派位,否則學校係唔會取消你小朋友個學位

原帖由 小軒爸 於 10-11-5 17:38 發表
其實又唔駛咁擔心,基本上交咗留位費學校係唔會取消你小朋友個學位,但每間私校都會講比每位家長知,除非學校講明如你接受學位就要放棄統一派位,否則學校係唔會取消你小朋友個學位 ...

如果妳交咗留位費,基本上已預留個學位比個小朋友,原則上係唔會變做備取生,但學校係有權當你放棄學位方式處理

你給的資料真的有點不清不楚, 前言不對後語.  

應該咁講,如果私校收咗你個小朋友,學校就會通知教育局,同時亦會有信問你會否放棄統一派位,但如果你仍選擇統一派位,教育局係會通知私校,但有部份私校當收咗你個小朋友後就會要求你交留位費,同時亦有通告話你知可唔可以繼續參加統一派位定係要放棄統一派位,但要睇清楚,因有啲學校講明如果收咗你個小朋友,但仍想參加統一派位的話,就會當你放棄該學位並由備取生補上,如我之前講得唔清楚而引致誤會,請見諒....

原帖由 小軒爸 於 10-11-5 18:11 發表
應該咁講,如果私校收咗你個小朋友,學校就會通知教育局,同時亦會有信問你會否放棄統一派位,但如果你仍選擇統一派位,教育局係會通知私校,但有部份私校當收咗你個小朋友後就會要求你交留位費,同時亦有通告話你知可唔可以繼續參 ...

我可能語氣也重了一點, 不好意思. 因為我很關注註冊了是否還可以參加派位. 因我之前也說過這間學校是我的最後之選, 所以我一定會參加派位的. 但如果要我給了留位費之後又有權取消我兒子的學位, 那我為什麼還要註冊浪費金錢呢? 我只想清楚地了解這校的做法而已.

thanks

原帖由 BBTWIN 於 10-11-4 18:00 發表

恭喜哂! 啟基都幾好, 佢會比你自行公佈後先註冊. 唔讀都唔駛浪費註冊費. 唔知我有冇信呢? 我從來唔睇信箱, 等老公放工返黎取信, 我好平常心, 因為深信緊張都冇用, 讀邊間都整定. ...

啟基係可以比你參加統一派位,之後你先決定選擇邊間,但留位費就一定要交,當你決定讀嘅時候就會响學費扣返,但如果放棄就無得退回。

各位有2nd in既家長,請問你地in完幾耐有消息? By phone or by letter?
Thanks!

about 2 weeks after 2nd interview will receive confirmation letter.

原帖由 Carolyukk 於 10-11-10 15:11 發表
各位有2nd in既家長,請問你地in完幾耐有消息? By phone or by letter?
Thanks!

Thanks a lot!

原帖由 Edvychan 於 10-11-10 17:20 發表
about 2 weeks after 2nd interview will receive confirmation letter.

本來約定本星期second in , 但因校長家中臨時有事, 要再等電話, 有無家長一樣?

點解咁奇怪??一路2nd in,一路出offer信 或後備生信??

有d可能仲係1st in,她一路都派緊表,仲接受報名.

吓??  但係佢地好似收96位咋噃??

回復 73# js829 的帖子

咁你re-arrange幾時才有得2nd in?

學校話要再安排, 因為要等校長ok  , 另外仲有一早安排佐既booking, 我想要一段日子了.

要等安排...再等result... ...
希望你最終可以有好消息!

原帖由 js829 於 10-11-14 13:33 發表
學校話要再安排, 因為要等校長ok  , 另外仲有一早安排佐既booking, 我想要一段日子了.

we have finished second in with school principle, I feel so respect by the school. We can talk to the principle for around 45 mins. We can more understand each others. Compared to DGJS, I like 啟基,even they are not same style school
啟基 is people oriented, DGJS is result oriented, the feeling is so real ...and make me thing about what is real education.