用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基小學巳開始SECOND IN??
樓主: ANNAFRIEND
go

啟基小學巳開始SECOND IN??

回覆 19# ANNAFRIEND 的文章

細仔是這所學校的首選嗎?
請問其他有第二次面試的小朋友是否都是細仔?

My daughter will have the second interview on 25/10/2010. She was born in July 2005.

原帖由 aiyah 於 10-10-20 16:18 發表
細仔是這所學校的首選嗎?
請問其他有第二次面試的小朋友是否都是細仔?

我小朋友都唔算細仔...
其實有冇人first round已經收左呢???

我聽舊生講話佢地有2nd in架喎. 所以有得2nd我諗即係有機會掛. 其實你小朋友七月八月都吾算係細仔細囡. 我仔仔係十二中, 正一係超細仔. 我冇收到電話可能冇機會喇......
原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-20 11:47 發表

BusyFather,

我的小朋友是細仔, 所以我想學校是不是想給機會給那些年底出生的小朋友??? 因聽聞很多學校都較傾向收大仔大女. 我也知啟基是好學校, 不過經濟因素也是我必須考慮的條件. 現在也不再想什麼, 學校收了 ...
nil

学校打黎約second in時叫小朋友帶一本圖書,父母又要出席,見校長。
有冇已SECOND IN既家長可以分享一下呢?
校長係問D乜既呢?
80前潮爸一名,半隻怪獸,唔識揸直升機。以普通爸爸角度談親子、論教育、評時事。Promise自己2012要Live Simple, Look Forward, Do Something!

我今日收到信...呀囝係"備取生".....咁係咪"正取生"唔讀...我個囝至可以second in呢???

我今早都收到second in 電話,咁in完幾時知結果,我又想問有問人正式收到錄取、waiting list或reject 信呢? 好似interview的程序無乜透明度,好難預計咁

我收封信話我個囝係"備取生"......封信話如果"正取生"放棄學位..佢地就會重新考慮"正取生"後補名單,屇時才通知前來補辦"正取生"註冊手續...
其實我睇完都唔係好明係點....咁係咪有人唔讀我個囝就有機會入讀??咁到時又係咪要second in??

咁你小朋友幾時second in??                                

原帖由 joshuamama 於 10-11-1 13:39 發表
我今早都收到second in 電話,咁in完幾時知結果,我又想問有問人正式收到錄取、waiting list或reject 信呢? 好似interview的程序無乜透明度,好難預計咁

我囡沒有2nd in, but 已收到offer信, 11月底要註冊.

咁你會唔會俾囡囡讀依間呢??                                

原帖由 sumyee 於 10-11-1 14:33 發表
我囡沒有2nd in, but 已收到offer信, 11月底要註冊.

你都好收到信. 我咩都冇收到都吾知要等幾耐先知結果.
如果佢吾收, 我就吾洗再諗, 因為有直資收左. 如佢收我地都好掙扎因為學費貴好多.

原帖由 pianocalvin 於 10-11-1 14:46 發表
咁你會唔會俾囡囡讀依間呢??                                
nil

係呀~學費真係好貴...你都好..有直資收咗....我個囝之前考咗兩間都唔收佢....都唔知點好

我地都second in左好耐下, 但係都未收到信. 不過校長都話要11月初先通知. 唯有再等下啦.

大獲,原來星期六打過來,miss call,死得! :(

咁快d打番去問吓la...

原帖由 Carolyukk 於 10-11-2 03:28 發表
大獲,原來星期六打過來,miss call,死得! :(

我地都SECOND IN好耐啦...但都未收到信..其實會唔會等FIRST ROUND果D有冇人讀先出我地SECOND IN的OFFER...等到頸到長...好心急...日日等...

原帖由 BBTWIN 於 10-11-1 22:20 發表
我地都second in左好耐下, 但係都未收到信. 不過校長都話要11月初先通知. 唯有再等下啦.

原帖由 TszHin_Jim 於 10-11-2 11:00 發表
我地都SECOND IN好耐啦...但都未收到信..其實會唔會等FIRST ROUND果D有冇人讀先出我地SECOND IN的OFFER...等到頸到長...好心急...日日等...

其實我都攪唔清楚到底學校個制度係點??到底係咪根本只係first in就巳okay?marginal先要second in?冇收到電話只收備取生信就係reject?如果我地呢批要等first in巳okay但放棄先通知我地, o甘我地真係有排等啦. sumyee媽話月底(11月底嗎?)前要註冊, 我諗好多家長都會等埋其他學校消息或自行結果先會決定, 起碼可以慳返註冊費. 甘我地短期內都唔會收到通知啦.

打咗電話去,9/11至2nd interview,之後再等結果,...好慢長... ...,呢個遊戲真係唔易玩,有點累!

啟基小學巳開始SECOND IN

其實second in係比一啲响第一次in而又未係可以即時取錄嘅小朋友,但second in完之後就好快會知道結果,當年我個小朋友第一次in完之後隔咗一日就有電話通知已被取錄,之後會再有信通知及時間去交留位費,雖然開費係比較貴,但係我個人認為係值得,小朋友又開心,家長又唔須要擔心功課量,基本上放學前所有功課已完成,只係check一次就ok