用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無學過鋼琴即席彈奏?
go

有無學過鋼琴即席彈奏? [複製鏈接]

我上過幾堂聽o左的理論 , 覺得實踐非常困難.
   0    0    0    0

版主

原帖由 Hipuppy 於 10-10-16 02:45 發表
我上過幾堂聽o左的理論 , 覺得實踐非常困難.

請問係咩理論課呢?

即係點樣和弦(右手彈某o的音 , 左手要配咩chord先好聽
o既理論).

原帖由 FrankieFUNG 於 10-10-17 17:32 發表

請問係咩理論課呢?

版主

原帖由 Hipuppy 於 10-10-18 23:20 發表
即係點樣和弦(右手彈某o的音 , 左手要配咩chord先好聽
o既理論).

哦~
我明你講咩啦~
呢D可能之前要考樂理同琴試時睇同聽得多,我覺得我初初自己學配chord時係試哂7個白鍵音先,聽下順耳先落實用果個chord,依家慣左就一睇譜就會知佢呢個音配邊D chord會好聽D又順接到下個bar~
另外有D 結他譜係每個bar上都係D chord建議左,可以試左都覺得唔好聽先再自己配囉~

今日同個朋友食飯 , 講開配chord o既問題 , 佢話有o的小朋友唔使學理論 , 都可以自行即席彈出聽過o既歌(雙手) , 有o的小朋友六七歲已經做到  , 係咪真係咁容易

版主

其實聽得多都唔難,學樂理都係想有D 野SUPPORT住姐~
‹ 上一主題|下一主題