用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 St.Paul Co-ed F2. 北京
go

St.Paul Co-ed F2. 北京

時间過得真快, 小女儿轉眼已是F2, 今年11月要去北京五天, 不知是否有 St.Paul Co-ed 的家長在此能提供一些要
留意的事項, 萬分感謝!因為天氣分別較大, 住宿又不知要
留意些甚麼, 房间否有暖氣? 唔好意思, 自已太緊張, 謝謝!

原帖由 ritawong 於 10-10-15 18:42 發表
時间過得真快, 小女儿轉眼已是F2, 今年11月要去北京五天, 不知是否有 St.Paul Co-ed 的家長在此能提供一些要
留意的事項, 萬分感謝!因為天氣分別較大, 住宿又不知要
留意些甚麼, 房间否有暖氣? 唔好意思, 自已太緊張, ...

有暖氣, 上年女仔住既地方好正, 男仔住既就.......
學校會同學生講一次, 會派份注意事項比家長, 重會有個家長會由帶團老師講解.
記得提佢買紀念品時行多幾間同講價, 我仔上年成組人都比人搵笨, 越行就越平......
其實只算係一次遠d既學校旅行.

Dear LittleKidult,

謝謝您的回覆, 您真的很好人 . 因囡囡沒有試過獨立出門, 較擔心, 請問回鄉証 ,身份証是否由老師保管, 另同行是否有醫生? 我知道會有家長會, 届時我亦會到學校聽, 因聽聞舊年有很多同學回來都不舒服, 今年很早, 我囡囡要在早上5.30 機場集合, 回程亦很夜, 仔仔回來有否說很辛苦 ? 房間否有吹風筒?
謝謝!
有沒有甚麽要留意, 非常感激.

原帖由 ritawong 於 10-10-16 22:27 發表
Dear LittleKidult,

謝謝您的回覆, 您真的很好人 . 因囡囡沒有試過獨立出門, 故較擔心, 請問回鄉証 ,身份証是否由老師保管, 另同行是否有醫生? 我知道會有家長會, 届時我亦會到學校聽, 因聽聞舊年有很多同學回來都 ...

風筒唔知有冇, 醫生好似冇, 証件係老師收起, 但小心係飛機/機場都係自己袋住, 有時係飛機玩到癲可能唔見, 不過老師會一路提既, 我地上年好似早上9點機, 不過返係半夜, 成點幾先落機.
唔辛苦, 重話非常好玩(冇王管嘛), 返黎冇乜野, 可能當時唔係太凍(冇得睇雪).
分組係專登組d唔熟既同學, 舊年有個男同學位媽咪擔心得濟, 臨上機都話佢係咁嘔唔比佢去, 其實有時要係安全情況下放手.
個個帶成喼零食........

Dear Littlekidult,

謝謝您的回覆, 囡囡今次亦同不太熟的同學同組,
聽說要做街頭訪問, 然後回來做project . 我都希望
讓她賞試一下獨立, 謝謝您!

Dear littlekidult,

唔好意思, 還想問吓房間否有沖凉地方和廁所,
對不起太多問題,謝謝!

Dear littlekidult,

唔好意思, 還想問吓房間否有沖凉地方和廁所,
對不起太多問題,謝謝!