用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 朗誦節
go

朗誦節 [複製鏈接]

小朋友透過學校報左今年朗誦比賽,不過學校話吾會提供訓練,有D迷惘,有無家長有經驗? 試過未?究竟係家長自己訓練定市面會有朗誦班應運而生可以join呢?

我女小一,第一次參加這類比賽,佢自己話想試下,但其實我地大家都無經驗,多謝賜教.
   0    0    0    0

我個女個情況同你既一樣。没經驗,本身自己又細膽。學校都系唔提供培訓。都無系出邊揾老師,都系想俾她練下膽。唔知你個女系報什麼朗誦呢?我系出邊買左張碟,不過我個女都系聽左幾次。你可以去呢個網站睇下http://yihai.hk/index.php?option ... id=14&Itemid=42
不過事先聲明,我都系網上邊搜索番來,我系選擇自己去那家公司買,唔系要她郵寄。碟是一百塊一張。
希望幫到你啦

如果純粹俾佢練下膽 , 其實都唔一定要搵朗誦老師 , 我見有o的朗誦培訓班收得好貴吓 , 成五六百蚊一個鐘 , 仲唔係一對一

原帖由 idy926 於 10-10-15 09:20 發表
小朋友透過學校報左今年朗誦比賽,不過學校話吾會提供訓練,有D迷惘,有無家長有經驗? 試過未?究竟係家長自己訓練定市面會有朗誦班應運而生可以join呢?

我女小一,第一次參加這類比賽,佢自己話想試下,但其實我地大家都無 ...

原帖由 AlanShirley 於 10-10-16 17:15 發表
既然都報名參加, 點解唔做好d, 小朋友經過專業指導確係唔同架, 就算唔得獎, 都一定有merit, 可增強小朋友自信心.  草草參加只為練下謄, 小朋友會有挫折感!

...

個個小朋友都唔同架。好似我個女咁,如果系出邊揾個老師來培訓她,她一定壓力大到瞓都瞓唔到。初初老師建議她報名參加,果日一番到屋企瞓到十一點都未瞓着,系度擔心啊!
所以現在我尽量俾她唔諗呢件事,間中要她讀俾我聽下,然後話比她聽:到時好似現在梗讀就得了,我地只要去左參加,能好好的“表演”一下就可以了,拿到獎更好,拿唔到獎她都叻過好多人啦。因為好多人連參加都唔敢呢。
今年等她練練膽,過了今年這關,明年繼續參加爭取拿獎,這是我個諗法:;pppp:

我想買, 但係 465 無粵語, 24 就合用, 但無 159 ???

我學校幫我訓 465, 但 24   159 係自己報名, 無人教。
而家四圍搵 demo 碟。

原帖由 豆豆麗 於 10-10-15 22:51 發表
我個女個情況同你既一樣。没經驗,本身自己又細膽。學校都系唔提供培訓。都無系出邊揾老師,都系想俾她練下膽。唔知你個女系報什麼朗誦呢?我系出邊買左張碟,不過我個女都系聽左幾次。你可以去呢個網站睇下http://yihai.hk/ ...

我都咁諗.....
原帖由 AlanShirley 於 10-10-16 17:15 發表
既然都報名參加, 點解唔做好d, 小朋友經過專業指導確係唔同架, 就算唔得獎, 都一定有merit, 可增強小朋友自信心.  草草參加只為練下謄, 小朋友會有挫折感!

...

原帖由 Hipuppy 於 10-10-16 02:17 發表
如果純粹俾佢練下膽 , 其實都唔一定要搵朗誦老師 , 我見有o的朗誦培訓班收得好貴吓 , 成五六百蚊一個鐘 , 仲唔係一對一

我只係報廣東話吾係國語, 坊間培訓都係for國語的, 你資料好有用, Thanks. 不過係咪只有聲沒有畫?

原帖由 豆豆麗 於 10-10-15 22:51 發表
我個女個情況同你既一樣。没經驗,本身自己又細膽。學校都系唔提供培訓。都無系出邊揾老師,都系想俾她練下膽。唔知你個女系報什麼朗誦呢?我系出邊買左張碟,不過我個女都系聽左幾次。你可以去呢個網站睇下http://yihai.hk/ ...

朗誦節 Buy CD

朗誦節 Buy CD

Hi  豆豆麗
Are you buy CD ?
I want to buy 朗誦 for English CD? Andi want to buy it for $100.
Would you mind to send your comment to my email address : [email protected]
Your reply would be very appreciated.
Many Thx

Sophia:loveliness:

醒目開學勳章

我朋友個仔仔都係學校幫手報名,但係學校就唔會提供訓練......不過佢兩個仔仔之前係出面center都join過朗誦比賽,有搵左個老師返黎同佢地練,不過果時得兩個星期練,上得果兩堂,但最後仲拎左獎,
睇到樓上話成500幾600一個鐘仲要唔係一對一,咁我就真係睇到有少少眼凸凸,
我朋友果個老師雖然就唔係校際朗誦member,但係佢自己本人由小一到中三,每年都有join比賽,有拎獎,朋友個老師好似先係教一個鐘250定300,仲一對一,不過我朋友話上堂幾嘈下,不過好開心就真,個老師同小朋友好玩得埋,輕鬆得黎又學到,我兩個囡冇興趣學朗誦喳,如果唔係我都想join埋一份,我同朋友都覺得老師親身既經驗係好重要,聽朋友講老師話連行上台,鞠躬都有技巧,每一句,邊個位吸氣呼氣都要注意,雖然話就話比小朋友試下,但係冇理由報得名唔做好佢架,如果自己小朋友見到其他小朋友做得好好,咁會影響到佢架!
之前介紹過老師其他媽咪,其他媽咪pm返黎都話幾好,不過時間好full,同埋如果而家先搵老師,應該幾難,因為我聽人講好多8月已經搵定老師,9月頭拎完誦材已經開始訓練,不過我覺得最重要都係小朋友係學習既過程中令佢培養到興趣,咁樣先會有心機去再努力d,比多d心機,所以簡老師真係好重要

Dear Joeylin1017
thx for your comment in detail.
Regard,
Sophia

對不起,無意打激你們,我只是說出心中所想.
朗誦本身冇問題,比賽都冇問題,就算家長強迫都係小問題.

最大問題係.....個d高八度的聲線,令人作嘔的表情,誇張的動作,不自然的笑容,冇內容的文章,唔知點解要將個頭左搖右搖.....

唔知d評判詳標準,唔通鬥核突.

有影低也請考慮洗左佢,可能為人生一大污點.
無知是福

原帖由 joeylin1017 於 10-10-18 11:23 發表
我朋友個仔仔都係學校幫手報名,但係學校就唔會提供訓練......不過佢兩個仔仔之前係出面center都join過朗誦比賽,有搵左個老師返黎同佢地練,不過果時得兩個星期練,上得果兩堂,但最後仲拎左獎,
睇到樓上話成500幾600一 ...

joeylin1017
可否pm 你的老師給我,謝謝

原帖由 sophiacck 於 10-10-18 10:57 發表
朗誦節 Buy CD

Hi  豆豆麗
Are you buy CD ?
I want to buy 朗誦 for English CD? Andi want to buy it for $100.
Would you mind to send your comment to my email address : [email protected]
Your reply  ...

唔好意思,近段時間搬家,没搞好網線,今天才能上網。
你可以去我提供的網址看看,英文我没聽過。我聽的是普通話,個人認為,一般般,不過没在外找老師,自己又不太懂語氣的話,可以稍借鑒一下。
我買時都是親自去買,也聽了一下才買。

原帖由 idy926 於 10-10-18 00:15 發表
我只係報廣東話吾係國語, 坊間培訓都係for國語的, 你資料好有用, Thanks. 不過係咪只有聲沒有畫?

對,只有聲音没有畫面。
不過買番來我個女都系聽左三次。
裏面不止一個人錄。
我去買時那個老師是講普通話的,也會講廣東話,但講得不好。

Sorry to distriub you
Thx for your suggestion.
My daughter is only listen 1 time.. Ha ha..
Add oil
Cheers

原帖由 豆豆麗 於 10-11-1 09:32 發表

對,只有聲音没有畫面。
不過買番來我個女都系聽左三次。
裏面不止一個人錄。
我去買時那個老師是講普通話的,也會講廣東話,但講得不好。
‹ 上一主題|下一主題