用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吃不到的葡萄是酦。關於【播道】
樓主: Lily2003
go

吃不到的葡萄是酦。關於【播道】 [複製鏈接]

不過本人年多前去到一間古蹟校舍內,見到古蹟書枱比起我三十幾年前讀小一時張枱還要舊後,我立即改變初衷,為孩子揀選了另一間歷史悠久但有新校舍的學校。我個人認為學校校舍和設施也是選校其中因素之一,但如果接受唔到的話,咪唔好揀囉!因為你唔鐘意,仲有大把人鐘意。
原帖由 thomasha 於 10-10-15 11:48 發表
唔知可唔可以話,有d(或者越黎越多)香港人只重視外貌之類o既表面野,最重要o既內涵就懶得花時間去探討呢?外貌容易睇,內涵就要耐心發掘。

其實葡萄係甜係酸各位家長心裡有數, 總有呢類家長過唔到自己嗰關, 要自我安慰.
幾好既學校都有人彈, 最重要顧及別人既感受.

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-15 11:04 發表
I have attended the interview on 9/10 afternoon, I can really see the situation of "鐵欄甩青" & "油漆脫落", not only under the hall or the main gate, but I can see in some other open area, maybe the s ...

Totally agree!

同意, 我都識到有些朋友是這樣的. 有些還講大話的. 真係見怪不怪了.

原帖由 Lily2003 於 10-10-14 22:05 發表
不知是否吃不到的葡萄是酸?

有家長前幾年大囡考唔到播道, 而家細仔考, 大概機會不大, 她竟然說 :

『........佢收我個囝, 我都要考慮, 間學校而家好殘, 個地又凸得不平, 鐵欄好舊生秀 ....... 好多設施都好殘。』

...

醒目開學勳章

原帖由 shalaladream 於 10-10-15 14:51 發表
其實葡萄係甜係酸各位家長心裡有數, 總有呢類家長過唔到自己嗰關, 要自我安慰.
幾好既學校都有人彈, 最重要顧及別人既感受.

Totally agree!!
[img]http:/

播道确係好靚。如果種多啲樹,就好啦。

醒目開學勳章

原帖由 judy 於 10-10-19 10:14 發表
播道确係好靚。如果種多啲樹,就好啦。

Any tree but not grape tree la ...  otherwise some people would say their grapes are very sour ...
[img]http:/

依家辦學都艱難 !

~ 又要有 HEART 教學,
~ 老師又要富有經驗, 但又唔可以太 YOUNG 喎!
   YOUNG 又話太 YOUNG, 年長的教師又會話老土
   唔夠起勁, 怪不得大學畢生, 中年人仕咁難搵工啦!  
   家長根本不接受.
~ 校社又要豪華, 選校好似睇示範單位咁, 我覺得好得意,
   怪不得起樓 D 發展商會起超豪大堂, 因為 MARKET 需
   要, 但係學校發展係唔係要跟 MARKET 呢 ?
~ 家長究竟係按什麼來選校的呢 ?

原帖由 EYUNG 於 10-10-15 11:11 發表
我亦覺得校舍比想像中殘. 我睇住佢起, 只得五年貨, 之前從未入過, 但交form 當日, 到門口時見到門欄的長方外牆很骯髒, 到office 坐下等待時向門窗外一望, 白色的工字鐵油漆剝落. 樓梯又多在露天, 落雨怎麼辦!  到Int ...

我讀協恩時, 學校的外牆仲係黃色灰水, 著住件粉藍色長衫一碰到牆就會攪到長衫變黃色, 特別是PAT PAT位置, 同學都慣咗幫同學拍塵打PAT PAT , 咁殘舊一樣爭住入.(後來改油了白色灰水)
仲有就是DBS, 晚上去BBQ時曾經入過他們的男廁(因為女廁太遠, D男生幫我地睇水), 廁所超殘而且寫滿廁所文章, 公廁一樣噁心, 咪又係貴族學校!
當然, 以上是發生我讀中學(即N年前), 現在應該已經好了很多, 不過DBS的男廁就不知道!
原帖由 karen55407 於 10-10-15 12:29 發表
不過本人年多前去到一間古蹟校舍內,見到古蹟書枱比起我三十幾年前讀小一時張枱還要舊後,我立即改變初衷,為孩子揀選了另一間歷史悠久但有新校舍的學校。我個人認為學校校舍和設施也是選校其中因素之一,但如果接受唔到的話 ...

A friend of mine, his daughter got into the same primary school as my son did. He asked me a question that on top of the school building is small and old, any weaknesses of the school.

My answer was the school small and old, others are their strengths that i treasure most:
1. Visonary leadership of the principal;
2. Teachers with hearts and really love the kids;
3. Proven track record;
4. Well balance of academic and moral education etc....

Is it applicable to other schools......

我都係咁話, 依家D家長要求真係好高, 有D仲幾本未倒置, 將D芝麻綠豆事放到鬼咁大, 連培正都比人話不知所謂.....

遲D唔知駛唔駛要有靚仔靚女老師既學校先叫好學校?

原帖由 LONG-B 於 10-10-19 12:57 發表
依家辦學都艱難 !

~ 又要有 HEART 教學,
~ 老師又要富有經驗, 但又唔可以太 YOUNG 喎!
   YOUNG 又話太 YOUNG, 年長的教師又會話老土
   唔夠起勁, 怪不得大學畢生, 中年人仕咁難搵工啦!  
   家長根本 ...

原帖由 WChan 於 10-10-23 23:39 發表
我都係咁話, 依家D家長要求真係好高, 有D仲幾本未倒置, 將D芝麻綠豆事放到鬼咁大, 連培正都比人話不知所謂.....

...

Regular school becomes tuition centre

係lor, 好似班垃圾局議員教壞晒.

只懂批評, 不懂欣賞. 不如大家學習一下欣賞別人的優點, 改善自己的缺點. (一年班通識已經教了)

不同的學校是給不同的人去讀, 自己就為小朋友搵一間合適的學校. 唔通一些比較學習能力底的人去讀一些谷的學校嗎 ?

一句"不知所謂", 真係好傷人的心. 如果自己真係咁勁, 不如叫果些人開間勁的學校吧. 不要總是樣樣批評.

原帖由 WChan 於 10-10-23 23:39 發表

...

原帖由 jackie_lau2000 於 10-10-25 09:03 發表
一句"不知所謂", 真係好傷人的心. 如果自己真係咁勁, 不如叫果些人開間勁的學校吧. 不要總是樣樣批評.

你咪強人所難.......佢地強項係"百彈齋主"......唔係"作育英才"...

立法會議員o既生存價值就係批評同監督政府,如果無野批評,佢地咪變左好似人大或政協咁,只係做花瓶,下次無人選佢地架啦。

回想我地細個o個陣,多數父母都係用批評方式去教子女,到我地呢代要努力改變自己o既固有諗法,先至可以多d欣賞,少d批評孩子。
原帖由 jackie_lau2000 於 10-10-25 09:03 發表
係lor, 好似班垃圾局議員教壞晒.

只懂批評, 不懂欣賞. 不如大家學習一下欣賞別人的優點, 改善自己的缺點. (一年班通識已經教了)

不同的學校是給不同的人去讀, 自己就為小朋友搵一間合適的學校. 唔通一些比較學習 ...

題外話 :

十隻手指都用長短, 政府點做都得不到100%的同意嫁嘞.
你睇下個幾個真係"不知所謂的人"..又抬棺材, 玩香蕉, 未開會又攪攪震, 連會都唔洗開, 唔通我們交稅的錢就白白浪費了.

現在家長已經學會少批評自己小孩, 不過對外都是一樣批評.

現在有些家長都不停批評老師, 試問仲邊到有好的老師肯盡心盡力教好我們的下一代呢? 好的老師都走啦.

原帖由 thomasha 於 10-10-25 09:19 發表
立法會議員o既生存價值就係批評同監督政府,如果無野批評,佢地咪變左好似人大或政協咁,只係做花瓶,下次無人選佢地架啦。

回想我地細個o個陣,多數父母都係用批評方式去教子女,到我地呢代要努力改變自己o既固有諗法,先至可以 ...

最大件事, 果幾個攪攪震既係民選架.  幾驚!

原帖由 jackie_lau2000 於 10-10-25 09:43 發表
題外話 :

你睇下個幾個真係"不知所謂的人"..又抬棺材, 玩香蕉, 未開會又攪攪震, 連會都唔洗開, 唔通我們交稅的錢就白白浪費了.

現在家長已經學會少批評自己 ...
~easybring~

大少話呢間学校的教師最靚仔靚女。

少批評自己(同小朋友),多批評外邊,咁都唔係好事,你估個小朋友唔會遲早發現父母講一套,做一套?身教先至係最重要。仲有就係,咁樣似乎係縱容小朋友多過有個欣賞o既心。
原帖由 jackie_lau2000 於 10-10-25 09:43 發表
題外話 :

現在家長已經學會少批評自己 ...
‹ 上一主題|下一主題