用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吃不到的葡萄是酦。關於【播道】
go

吃不到的葡萄是酦。關於【播道】

不知是否吃不到的葡萄是酸?

有家長前幾年大囡考唔到播道, 而家細仔考, 大概機會不大, 她竟然說 :

『........佢收我個囝, 我都要考慮, 間學校而家好殘, 個地又凸得不平, 鐵欄好舊生秀 ....... 好多設施都好殘。』

我說, 無理由, 早前年好靚架, 無理由幾年間會攪成咁, 你係咪誇張左?

現在, 我唸問播道家長最清楚, 是否如此話 ???

學校是否需要維修, 是否有舊 ?

醒目開學勳章 王國長老

唔係掛..........我舊年至去in完, 好四正wor
揀學校, 都唔係先揀校舍新唔新吧!

醒目開學勳章

我都遇到這樣的人呀!唔好理佢最好!

醒目開學勳章

家長Attitude真係對學校同小朋友好大影響, 深明而家大部份學校都要向家長interview原因.

醒目開學勳章 王國長老

呢樣我舉腳讚成...........
原帖由 kc_01k 於 10-10-15 09:19 AM 發表
家長Attitude真係對學校同小朋友好大影響, 深明而家大部份學校都要向家長interview原因.

間學校得幾年歷史, 有冇咁誇張用"殘"來形容. 看落d孩子好純品, 老師有愛心, 應該都教出孩子愛護學校同公物.

最近o係bk都有咁o既情況 - 一間學校,家長因為無得 2nd int,就話呢樣o個樣唔好,雖然我好同情佢地o既情緒反應,但就唔認同呢種抹黑學校o既做法。
原帖由 mat媽 於 10-10-15 07:46 發表
我都遇到這樣的人呀!唔好理佢最好!

好野,又少個對手,代我仔多謝你朋友咁睇唔開!

醒目開學勳章

如果話有沒有外牆的油漆脫落,在中學禮堂底有,不過面積很小,而且如果去過的人都理解,唔可能因一小塊的問題搭3~4層樓高沒有支撐的竹架去修
而鐡欄失修,我又唔覺的有
但有些人對一些小問題會拿100倍的放大鏡去看
而對優點卻會相反用的去看
這些人可以不理吧

原帖由 Lily2003 於 10-10-14 22:05 發表

有家長前幾年大囡考唔到播道, 而家細仔考, 大概機會不大, 她竟然說 :

『........佢收我個囝, 我都要考慮, 間學校而家好殘, 個地又凸得不平, 鐵欄好舊生秀 ....... 好多設施都好殘。』

...

我時時都跟小朋友講, 大家盡左力便算, 收唔收你係學校既judgement, 唔代表你做得唔好.

上天自有更好的安排 !

而成功最主要唔係靠學校, 而係小朋友本身的努力和家長的backup!  

原帖由 ziyi 於 10-10-15 10:07 發表
如果話有沒有外牆的油漆脫落,在中學禮堂底有,不過面積很小,而且如果去過的人都理解,唔可能因一小塊的問題搭3~4層樓高沒有支撐的竹架去修
而對優 ...

讚同。。。所以我仔面試EC時真係未睡醒完全失水準,我都讚他好叻仔哦,問他好唔好玩就算。
原帖由 overview 於 10-10-15 10:39 發表
我時時都跟小朋友講, 大家盡左力便算, 收唔收你係學校既judgement, 唔代表你做得唔好.

上天自有更好的安排 !

而成功最主要唔係靠學校, 而係小朋友本身的努力和家長的backup!  

...

唔知那個人講鐵欄失修係唔係指大門的鐵閘,我印像中好像係有小小銹。
而對優 ...

I have attended the interview on 9/10 afternoon, I can really see the situation of "鐵欄甩青" & "油漆脫落", not only under the hall or the main gate, but I can see in some other open area, maybe the school is facing the sea, so there's some problem of deterioation. But we shouldn't use this to indicate or predict the quality of the school, what we need to know is how they teach our children.

學校操場的確有凹凸不平的現象。原因係填海導至沉降。不過暑假時好像已經維修了。相信大家去interview時都會看看學校的環境和設施。殘不殘舊家長自有判斷,對嗎?

我亦覺得校舍比想像中殘. 我睇住佢起, 只得五年貨, 之前從未入過, 但交form 當日, 到門口時見到門欄的長方外牆很骯髒, 到office 坐下等待時向門窗外一望, 白色的工字鐵油漆剝落. 樓梯又多在露天, 落雨怎麼辦!  到Interview 當日, 我與老公四處望, 不難見到周圍的白色工字鐵油漆都剝落, 從禮堂離開的樓梯亦見到橙色的鐵欄上是加了不锈鋼片, 下面的鐵欄的確已生锈, 不知是否所有欄杆都有加不锈鋼? 各位有機會可留意一下.

不過這都是校舍的問題, 不影響教學, 可能有 design 的校舍多是華而不實, 我特意叫呀女在操場用校舍做背景拍照, 實在幾靚, 白屋加橙色欄杆.

... [/quote]

原帖由 Lily2003 於 10-10-14 22:05 發表

...

學校最重要既唔係座BUILDING,如果厭間學校殘, 咁嗰D好耐歷史既學校咪冇學生讀?!

貢獻勳章

原帖由 thomasha 於 10-10-15 09:39 發表
最近o係bk都有咁o既情況 - 一間學校,家長因為無得 2nd int,就話呢樣o個樣唔好,雖然我好同情佢地o既情緒反應,但就唔認同呢種抹黑學校o既做法。

同意 !!

所以 "酸" 點只係 "播道",其實好多學校都有 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

的而且確啲設施係生晒銹,可能因為將軍澳潮濕關係,不過好快會翻新。

唔知可唔可以話,有d(或者越黎越多)香港人只重視外貌之類o既表面野,最重要o既內涵就懶得花時間去探討呢?外貌容易睇,內涵就要耐心發掘。
而對優 ...