用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係唔係一定要補習
go

係唔係一定要補習 [複製鏈接]

家吓好似唔補習就追唔上學業....補習班有"成行成市"......

如果大部份小學生都有補習,老師上堂又會點教法呢....當個個都無補習計,定用個個已有補習黎教.....

若是如此,返學只係為了測驗同考試成續.....
   0    0    0    0
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

因為覺得學校教得太快啦, 就中文, 3.5.7日就教完一課.....學生都未必曉d生字點寫更不要說用,(就算果幾年已教的生字, 大部份都比番老師啦)....

呢d教法有用嗎......因為要追得切測驗同考試期..所以要"加速".

其他私立同直資小學又點教小朋友, 中英數呢??

又或是,總之有補習就一定好過無呢!?

一個"迷路人"
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

其他私立同直資小學又點教小朋友, 中英數呢??

又或是,總之有補習就一定好過無呢!?

一個"迷路人"

默書測驗的目的是甚麽?

有說,因為每班学生人數衆多,因而需要大量的默書測驗,令跑得快的停下來温習,跑得慢的要努力温習。用此方法令差易縮短。小學如己實行小班的,仍用大量默書測驗方法實是有點無良。

我孩子以前讀的私校不計默書測驗成績,因而沒有動機花咁多時間温習,所以壓力不大。

近親親友都冇補習,他們都能升上地區名校。

原帖由 d2343130 於 10-10-14 14:53 發表
因為覺得學校教得太快啦, 就中文, 3.5.7日就教完一課.....學生都未必曉d生字點寫更不要說用,(就算果幾年已教的生字, 大部份都比番老師啦)....

呢d教法有用嗎......因為要追得切測驗同考試期..所以要"加速".

其他私 ...

知識只有10% 來自學校教,90% 是來自其它方法,所以老師都會講就算個仔係學校適晒,但都唔會叻得去邊。

所以校外要有法,理得妳補習定自己教。

要不要補習實在見仁見智,因每位家長對子女期望都不同,有些重視成績、有些重視操行,還有些根本就甚麼都不重視。以成績來看,補習能有一定的幫助,但不一定能大大提高名次,因為現在補習已經很普遍,成績差的固然要補,成績好的也要補,以期保持領先甚或更進一步。

有時候,基於諸多原因,單看有沒有補習並不能代表甚麼,也有補習後成績仍原地踏步,如師資或學生的問題,或如一些家長只是為補習而補習,卻乏力於比較和衡量投放的資源和結果是否值得。

有些小朋友沒補習,成績卻比有補習的更佳,不是代表這些小朋友不需補習。只是我們看不到每個小朋友背後的家庭背景和支援,如果家庭支援足夠的話,根本已經代替了補習。如我家的小朋友,雖然沒補習,但實際上花在學習的時間卻可能是有補習的數倍。說穿了,所謂沒有補習的小朋友跟有補習的小朋友只是地方和形式上不同而已。

即使只是一些津小,教得快、需要家長協助子女學習以現在來看已經很普遍,更莫說那些名津校和直資私小的。事實上,越入讀所謂程度高的小學,家長的犧牲和支援便越大,否則單靠學校「蜻蜓點水」式的教育恐怕連跟也跟不上,更不要說完全理解和運用而取得好成績。除了極少數的例子,在校成績優異的學生主要都是歸功於家庭的支援和補習。

個人認為,家長真的要認真考慮花一些時間去幫助子女學習或以補習的形式應付子女在學業上所遇到的困難和挑戰!

Thomas_dad

原帖由 judy 於 10-10-14 17:31 發表

近親親友都冇補習,他們都能升上地區名校。

99%同意你的見解,另補充少少,也有因為想维持良好親子關係所以送小朋友補習,因在家難免有時會動氣及太多搔擾和誘惑了。

原帖由 thomas_dad 於 10-10-15 00:43 發表
要不要補習實在見仁見智,因每位家長對子女期望都不同,有些重視成績、有些重視操行,還有些根本就甚麼都不重視。如重視成績,補習或能有幫助,但不一定能大大提高名次,因為現在補習已經很普遍,成績差的固然要補,成績好的也要補,以 ...
無知是福

我兩個小朋友(p.2,p.4)都無補習, 星期六,日温吓, 一至五都無乜時間。

你都好呀, 我地係3,5,7日教完幾課 !

原帖由 d2343130 於 10-10-14 14:53 發表

其他私 ...

還有 d 野,如英文 Grammars,唔搵人教點可能會自通。

真係好同意 Thomas_dad 的見解呀,
呢d咪係學校強調之"家校合作" 囉 . 要讀出好成績, 家長的支援真係唔少得.

同意!  我小朋友沒有補習, 可是, 在家幫他溫書時, 難免有時會動氣和大聲鬧, 破壞親子關係.

原帖由 brian61950 於 10-10-15 08:35 發表
99%同意你的見解,另補充少少,也有因為想维持良好親子關係所以送小朋友補習,因在家難免有時會動氣及太多搔擾和誘惑了。

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

即使只是一些津小,教得快、需要家長協助子女學習以現在來看已經很普遍,更莫說那些名津校和直資私小的。事實上,越入讀所謂程度高的小學,家長的犧牲和支援便越大,否則單靠學校「蜻蜓點水」式的教育恐怕連跟也跟不上,更不要說完全理解和運用而取得好成績。除了極少數的例子,在校成績優異的學生主要都是歸功於家庭的支援和補習

個人認為,家長真的要認真考慮花一些時間去幫助子女學習或以補習的形式應付子女在學業上所遇到的困難和挑戰!

去年參加阿仔幼稚园家長會,各家長圍在一起討論。有一家長有孩子讀小學,自成各家長取經對象。佢講到小學好似打仗一樣,好彩我有两個讀中學,如果唔係實吓死。以數學來說,記憶所及,小一至小六,基本上是加減乘除,有幾複雜?英文方面,我每日同阿仔讀書不上半小時,但鄰居猪女小四五嘅reading佢識讀,有幾深呢?

我睇周圍,幾乎個個津校學生都補習。點解呢?又唔見佢地特別醒?
以前好少人補習,又唔見差過依家?

Judy,

如果小學似打仗,初中會似乜?高中實變人間煉獄!

我囡囡從未補習,在學校是異類。當然,如果人家說我在家中變相為她補習,我不反對。但我的補習,和普通的補習老師不同。我絕少教囡囡課內的東西。我所教的,她很少能夠幫助她在下次測考中取分。

eviepa

Agree, 我早幾日先丙佢, 丙完佢自己都好唔開心.

原帖由 paltiBB 於 10-10-18 03:34 PM 發表
同意!  我小朋友沒有補習, 可是, 在家幫他溫書時, 難免有時會動氣和大聲鬧, 破壞親子關係.

原帖由 eviepa 於 10-10-18 21:48 發表
Judy,

我囡囡從未補習,在學校是異類。當然,如果人家說我在家中變相為她補習,我不反對。但我的補習,和普通的補習老師不同。我絕少教囡囡課內的東西。我所教的,她很少能夠幫助 ...

咁你教囡囡啲乜野 ? 可否分享吓呢 ?
你囡囡讀嘅小學唔補習, 應該都唔算係異類,
我嗰兩個讀傳統小學, 唔去補先至係異族呀,
啲同學真係個個都去補, 低分固然要補,
高分嘅一樣去補。  

我就真係唔信"斜", 就連補充練習都唔做,
考試默書都會温吓, 個大囡月尾測驗, 佢都仲未温習,
仲要啱啱星期六去完wild camp, 跟住又去左游水比賽,
夜晚只係用左10分鐘温默書。

原帖由 芝麻街 於 10-10-18 23:11 發表

咁你教囡囡啲乜野 ? 可否分享吓呢 ?
你囡囡讀嘅小學唔補習, 應該都唔算係異類,
我嗰兩個讀傳統小學, 唔去補先至係異族呀,
啲同學真係個個都去補, 低分固然要補,
高分嘅一樣去補。  

我就真係唔信"斜", 就 ...

偶像

GRAMMAR可以唔使教.....睇多D書就得....
不過, 香港一般學校的功課已經用盡你所有時間, 默書小測評估考試啦.....

好彩是我的小朋友都喜愛看書.....唔係識哂D字..但至少會無事做事睇.....

原帖由 happyvalley 於 10-10-15 22:26 發表
還有 d 野,如英文 Grammars,唔搵人教點可能會自通。

但係在盡量"少動氣"的時候又可以加強大家的關係...其實都係魚與熊掌之嘛....

我都盡量提醒自己少動氣...有時自己放軟....小朋友仲驚過你動氣呀!
原帖由 paltiBB 於 10-10-18 15:34 發表

THANKS!

我只欠小朋友主動及自律....雖然小朋友是在進步中,但跟不上學校的"節拍"....

補習在某情況上是給我"逃避"的好處.....但實際上未必真的幫到小朋友"知識".....而在"填鴨"的同時,家長也要找點令人生有趣的事,輕鬆吓, 對大家都好.至少, 學校不會教的都是由家長引發小朋友的.

原帖由 thomas_dad 於 10-10-15 00:43 發表
要不要補習實在見仁見智,因每位家長對子女期望都不同,有些重視成績、有些重視操行,還有些根本就甚麼都不重視。以成績來看,補習能有一定的幫助,但不一定能大大提高名次,因為現在補習已經很普遍,成績差的固然要補,成績好的也要 ...

原帖由 eviepa 於 10-10-18 21:48 發表
Judy,

我囡囡從未補習,在學校是異類。當然,如果人家說我在家中變相為她補習,我不反對。但我的補習,和普通的補習老師不同。我絕少教囡囡課內的東西。我所教的,她很少能夠幫助 ...

eviepa,

如果真係唔識,或教師教得唔好,我不反對。

但補習,我認為應是迫不得己的措施。試想想,現在學生上課幹甚麽,咩係坐係度聽課,一般都是單向性的吸收,靠的是記憶。回家了,難得耳根清靜一下,可自己思考問題,解决問題(作業),又何苦出錢找人再來上多次課呢?
其實,要孩子叻,最重要一點是休息。有研究稱缺乏1,2小時睡眠的孩子IQ低10分。
‹ 上一主題|下一主題