用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道出左result 未
樓主: LittlePigmom
go

真道出左result 未 [複製鏈接]

就係唔知為何, 要每年迫多1個月出來, 5年讀6年的書, 早人一年入大學間學校會勁D咩?

我從未聽過真道的簡介會, 因為好多年前已有人話好佢成個sales 佬咁, Interview 又要收 $200 , 勁搶錢.

其實叻人點讀都得, 要5年讀6年嘢, 要求一定唔低, 自知小女都是平庸之人, 都是跟大圍一起走安全, 沒有apply.

原帖由 easybring 於 10-10-15 14:08 發表
呢句真呀! 有人入了, 上學期即走.  有人讀到高年班, 又好滿意.  入之前, 要了解清楚適合與否.

5年讀6年的書<---又唔係無可能, 成日都聽d小學讀高一級, 有可能5年完成wow.

要收 $200 , 勁搶錢. <--- 因此我上年都無報名. 佢唔係想搶錢, 佢想d真係心儀真道既人報名.  一般喜歡既, 見$200就唔洗報(me), save time save money.

原帖由 EYUNG 於 10-10-15 15:51 發表
就係唔知為何, 要每年迫多1個月出來, 5年讀6年的書, 早人一年入大學間學校會勁D咩?

我從未聽過真道的簡介會, 因為好多年前已有人話好佢成個sales 佬咁, Interview 又要收 $200 , 勁搶錢.

其實叻人點讀都得, 要5年讀6年嘢, 要求一定唔低, 自知小女都是平庸之人, 都是跟大圍一起走安全, 沒有apply.
~easybring~

其實五年讀完小學課程,並不是真道獨有。如果有留意SPcC.都會知道李校長表示過P6開始教F1的東西。

至於$200報名搶$嗎?換了我,要搶$都會在學費方面搶啦。

其實五年讀完小學課程,並不是真道獨有。如果有留意SPcC.都會知道李校長表示過P6開始教F1的東西。

至於$200報名搶$嗎?換了我,要搶$都會在學費方面搶啦。

原帖由 BookloverJ 於 10-10-15 17:14 發表

同意, 5年讀6年的書都可以既.

不過最大問題係, 佢地話11年後 (中五), 同時考埋新高中會考, 同IB試, 我就覺得好奇怪???得唔得架?

我認為新高中都係次要,主打係IB,咁講唔知你明唔明。

唔好成日誤會真道5年讀6年書,實情係11年讀到可以考IB,所以唔好用大圍學校12年去比較,因為大家嘅目標都唔同(如果你明我上面嗰段嘅意思嘅話)。

有好多人都執著11年,冇睇到幾件事實:
1. 真道中學、小學係同一個教學團隊,教師專科專教,行政由另一個團隊去做(不似大圍學校教師要兼顧教學、行政,做到死),大大增加教學效能。
2. 真道學生每天上學時間比其他學校為長(4:15pm放學),11年加起上落多出嘅時間都好可觀。
3. 真道沒有大圍學校由小六升中一的所謂適應期(呢個適應期通常要教返小六嘅嘢,浪費時間)
4. 真道學生第二年已依學習表現分班,使老師不用浪費太多時間「照顧學習差異」。
5. 真道沒有常識科,另設社會及科學科(會有實驗做),使學生從小已經分別接觸兩個重要學科,打好基礎。

真道規劃背後嘅理念,係唔希望俾一個公開試去規限死學生,其實除咗IB、新高中,真道仲同海外大學有免試入學嘅聯繫,咁可以令學生多啲出路。

原帖由 FeiSeeNai 於 10-10-15 18:43 發表

至於$200報名搶$嗎?換了我,要搶$都會在學費方面搶啦。 ...

啱,如果真道真係搶錢嘅話就應該學某啲直資,明收政府資助仲收五、六萬學費。

I won't select a school because the kid can go to U in 11 years.  The real world is so hard, why so rush?

原帖由 hogwarts 於 10-10-15 20:18 發表
I won't select a school because the kid can go to U in 11 years.  The real world is so hard, why so rush?

Why not?
Anyway, different people have different choices.

原帖由 hogwarts 於 10-10-15 20:18 發表

Can't agree more. I was once Logos "Die Hard Fans" but it broke my heart as its principle of "Happy learning" ends up to be "Hurrying all the ways".

Oh! I see, keep to waiting.

原帖由 ziyi 於 10-10-15 09:55 發表
NO
係怕有些有心的人,但MISS左
所以俾他/她們有機會入紙
而面試成績會跟第一批的一起按照高至低排隊等SECOND INTERVIEW

‹ 上一主題|下一主題