用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道出左result 未
go

真道出左result 未

真道出左result 未, 係唔係自行放榜後先出.

收左, 你讀嗎 (如果,有其他offer)... ?

醒目開學勳章

真道係唔會有一個公布日期及名單的
因為所有經第一輪面試的小朋友,學校會將他/她們第1輪的成績由高至低排,然後交給邱校長
看邱校長的時間而安排第2輪面試
第2輪面試會見埋家長,如果邱校長覺得可以/合格,會即場offer,給申請人及家長3天考慮是否接受及注冊

我都係度等待中,而阿Q精神一些,第2輪得1個面試官 - 邱校長,而他每天可以抽多少個15~30分鐘來進行interview?

而真道會收近200個學生,在BK上看到的都是在9月底才開始見有人second interview

如果每天邱校平均拿出2小時,進行5個interview,就算全部接受offer,都要8個星期才完成,加上一定有人唔俾offer或拒絕offer,可能只有長,沒有短

就算邱校連星期六日都加班,點都要5~6個星期吧

等下先啦

原帖由 LittlePigmom 於 10-10-14 13:47 發表
真道出左result 未, 係唔係自行放榜後先出.

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 10-10-14 14:33 發表
真道係唔會有一個公布日期及名單的
因為所有經第一輪面試的小朋友,學校會將他/她們第1輪的成績由高至低排,然後交給邱校長
看邱校長的時間而安排第2輪面試
第2輪面試會見埋家長,如果邱校長覺得可以/合格,會即場offer, ...

你簡直係校長秘書, 睇你計完, 所有家長都無咁心急.

醒目開學勳章

咪亂講,會有人當真的
我之前已經俾人唔會過
我只是一個普通申請人的家長而已
不過喜歡統計,計數
亦當安慰下自己等自己唔好咁緊張

原帖由 kc_01k 於 10-10-14 15:32 發表

你簡直係校長秘書, 睇你計完, 所有家長都無咁心急.

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 10-10-14 15:38 發表
咪亂講,會有人當真的
我之前已經俾人唔會過
我只是一個普通申請人的家長而已
不過喜歡統計,計數
亦當安慰下自己等自己唔好咁緊張

唔會掛!  

醒目開學勳章

真架,以為我是裡面的老師,以為我做媒
雖然我八卦了一些(以男人來說)
好彩有人肯同我証明
如果真的我又唔怕認,又唔係唔見得光的職業

原帖由 kc_01k 於 10-10-14 16:47 發表

唔會掛!  

但係真係好慢長...., 請問今個星期校長唔約2ND IN, 幾時先再約???

My friend's daughter has already 2nd IN and got offer on 5/10. The school asks her to confirm whether to accept the offer within 3 days.

原帖由 Lhin 於 10-10-14 19:32 發表
但係真係好慢長...., 請問今個星期校長唔約2ND IN, 幾時先再約???

回覆 1# meowmi 的文章

但是真道在10月23曰又再有简介会,是否第一批的唔OK,所以又再收表?

醒目開學勳章

NO
係怕有些有心的人,但MISS左
所以俾他/她們有機會入紙
而面試成績會跟第一批的一起按照高至低排隊等SECOND INTERVIEW

原帖由 Gradies 於 10-10-15 00:01 發表
但是真道在10月23曰又再有简介会,是否第一批的唔OK,所以又再收表?

老師沒有那麼多時間上網, 你一定係各學校夾錢, 專責上網宣傳的.

原帖由 ziyi 於 10-10-14 18:04 發表
真架,以為我是裡面的老師,以為我做媒
雖然我八卦了一些(以男人來說)
好彩有人肯同我証明
如果真的我又唔怕認,又唔係唔見得光的職業
~easybring~

醒目開學勳章

吓你咁都知
但我唔知道跟邊個收錢
邊個可幫我

原帖由 easybring 於 10-10-15 10:18 發表
老師沒有那麼多時間上網, 你一定係各學校夾錢, 專責上網宣傳的.

醒目開學勳章 王國長老

我都覺得, 佢一定係某D卧底, 無理由咁清楚既......

原帖由 easybring 於 10-10-15 10:18 AM 發表

醒目開學勳章

其實真道,港同我都去了2年簡介會
真道呢,第1次去是上年呢個時間,在中場休息死跟邱校長唔俾佢休息的其中一個家長就係我,不停問問題,也聽其他家長問
到完了還問到11點幾,校長頂我們幾個唔順,話返屋企休息啦,無車啦,但我都係住係tko,怕什麼
第2次是今年的4月份,也是中場繼續釘死校長(基本上只要是我一個人去聽,我就一定會釘住校長/主任等問問題 )
而第2次完了沒有再釘校長,在問答也沒有問,是因為我有一個不喜歡我問長問短的妻子
所以邱校長才可平安的不用再面對我

所以每一間我有去簡介會及申請的學校,我都會知道

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-15 11:03 發表
我都覺得, 佢一定係某D卧底, 無理由咁清楚既......

你這好學, 我真是有問題想知, 看你能否解我疑問.

我一直以為真道是行IB, 所以與眾不同, 直到今年先知佢有會考. 那為何佢只得5年小學? 是否要小學生 5年內讀完6年的課程? 雖然好多學校都會教快, 但都唔會縮到5年呀!

你知否原因?  邱校長是出哂名的 good sales, 這是否其中一個 selling point?

Thanks.

原帖由 ziyi 於 10-10-15 11:19 發表
其實真道,港同我都去了2年簡介會
真道呢,第1次去是上年呢個時間,在中場休息死跟邱校長唔俾佢休息的其中一個家長就係我,不停問問題,也聽其他家長問
到完了還問到11點幾,校長頂我們幾個唔順,話返屋企休息啦,無車啦,但 ...

醒目開學勳章

首先,邱校長說是會行雙軌的,即同時考新高中及IB文憑
(IB是分3個level,詳細你可以上IB的網站看)
而真道打算只行最後那level,而且還未正式是IB的membership
第2,為什麼真道覺得行雙軌沒有問題,根據她們的課程發展總監的回答如下(大約內容):新高中是參考IB的,兩者的內容相似度約有70%,所以學校相信是可以handle

而有關學制,真道沒有說她們只有5年的小學,6年中學
她們是分3個level
基礎階段 - 2年 (FS)
拓展階段 - 5年 (DS)
通達階段 - 4年 (MS)

而為什麼11年可以教晒12年的課程,以邱校長的解釋是每年6~7月份,平常的學校在年終考後是不上課的,辦FUNCTION的,但真道是繼續上課,因此,每年多了1個月,所以11年咪教完

所以,申請得真道,一係相信,否則會很痛苦的

原帖由 EYUNG 於 10-10-15 11:38 發表

我一直以為真道是行IB, 所以與眾不同, 直到今年先知佢有會考. 那為何佢只得5年小學? 是否要小學生 5年內讀完6年的課程? 雖然好多學校都會教快, 但都唔會縮到5年呀!
...

...

是否要小學生 5年內讀完6年的課程? Yes, Year 6(DS4)=S.1
邱校長是出哂名的 good sales-always bear this in mind when you listen to him and before you make any decision.  Really need to consider whether your kid can fit in or not. Most kids enjoy studying in Logos in the first few years but later on.......! Parents need to input a lot, you must get ready for that.

醒目開學勳章

P.S.等我想一下在BK上看到有幾多間直/私的校長俾人說過是TOP SALES先
- EC
- 英華
- LOGOS
- 救恩 (在港同時期)
- SPCC

我記得起碼有這幾間,究竟top sales係好定唔好,我唔知
但只知道,如果得把口,其他全部唔得,學校混亂
那家長都即刻走頭

...

呢句真呀! 有人入了, 上學期即走.  有人讀到高年班, 又好滿意.  入之前, 要了解清楚適合與否.

原帖由 ziyi 於 10-10-15 13:13 發表
所以,申請得真道,一係相信,否則會很痛苦的
~easybring~