用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 醫院管理局對自閉症兒童的服務係咩服務?如何輪候? ...
go

醫院管理局對自閉症兒童的服務係咩服務?如何輪候? [複製鏈接]

醫院管理局將擴大對自閉症兒童的服務,施政報告中建議,會加強由兒童精神科醫生、兒科醫生、臨床心理學家、護士、語言及職業治療師組成的專業團隊,每年可望服務多 2,000名自閉症兒童,縮減現時中位數為四星期的輪候時間。

個案 7年增 6倍
經衞生署評估證實患自閉症的兒童,由 02年的 218人激增近 6倍至去年的 1,452人;醫管局接受治療的自閉症個案也由 05至 06年度的 2,500宗,激增 50%至去年度的 3,800宗,惟公院現時僅有 19名兒童及青少年精神科醫生照顧這些病童。
   0    0    0    0

醫院管理局對自閉症兒童的服務係咩服務?
醫院管理局的兒童精神科

如何輪候?
評估後經醫生轉介

但只有輪候見兒童精神科醫生, 無語言及職業治療服務?

原帖由 ricatong 於 10-10-14 11:37 發表
醫院管理局對自閉症兒童的服務係咩服務?
醫院管理局的兒童精神科

如何輪候?
評估後經醫生轉介

原帖由 bobolam 於 10-10-14 11:53 發表
但只有輪候見兒童精神科醫生, 無語言及職業治療服務?

我相信兒童精神科醫生會轉介有關服務~
亦可要求兒童評估中心轉介有需要的服務~

我覺得政府在自閉症服務上的資訊十分落後, 特首講的都是門面野, 希望佢會認真叫手下做下野. 唔好講乜野, 單係佢地對自閉症數字近年大幅上升的事實, 到今年先有少少反應呢..

都不要抱太大期望喇。。。。。
‹ 上一主題|下一主題