用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請推介油尖旺 "31"校網小學....tks. ...
go

請推介油尖旺 "31"校網小學....tks.

小囡今年K2, 想轉地址去"31"校網, 請推介該網小學, 最好梗係津貼啦....謝!

boy or girl?

For girl, you can choose St.Mary, 新/舊油天,循道。But take note that St.Mary and 新/舊油天 can only be placed on the first choice.  You'll have no chance to get in if you put either one in second choice.

原帖由 nat62 於 10-10-13 10:56 發表
小囡今年K2, 想轉地址去"31"校網, 請推介該網小學, 最好梗係津貼啦....謝!

choose St.Mary 一定要有私小做BACKUP

St.Mary, 新/舊油天,循道 都係要有私校backup. 所有都只可放1st choice. 2nd choice 一定要係2線學校。

我有2 kids, 係大囡, 細仔, 今次你大囡, 有地址, 無宗教, 唔係舊生, 咁即有幾分呢? st. mary, 循道, 油天.....全部都係勁谷嗎? 其實自己都幾怕多功課.....唉, 奈何又唔想負擔咁貴學費.....

回覆 1# nat62 的文章

I think you better to choice new/ old yaumati primary school due to sister can bring younger brother to her school. Rather than St . Mary school...

大女有15分,唔駛諗自行,只可靠大抽獎。油天比較穩陣,有扣門位,入到可以帶契細佬直入。
至於功課,今時今日都無乜邊間唔谷,有你都要諗諗,除非讀國際學校。有啲私校就算功課少啲,壓力可能嚟自其他方面,例如全人發展,要求小朋友文武全才,同學間嘅競爭亦大。
除非是但無要求,唔好彩嘅話都唔到你想唔想駛錢,邊間有位又係好嘅就讀邊間。抽到免費名校梗係好,不過唔到自己話事啫!
原帖由 nat62 於 10-10-14 13:26 發表
我有2 kids, 係大囡, 細仔, 今次你大囡, 有地址, 無宗教, 唔係舊生, 咁即有幾分呢? st. mary, 循道, 油天.....全部都係勁谷嗎? 其實自己都幾怕多功課.....唉, 奈何又唔想負擔咁貴學費..... ...

我都會擇油天,因超過8成畢業生升英文中學,但新油天或舊油天則未決定,那間好一些?

原帖由 TelleTelleMom 於 10-10-17 23:22 發表
大女有15分,唔駛諗自行,只可靠大抽獎。油天比較穩陣,有扣門位,入到可以帶契細佬直入。
至於功課,今時今日都無乜邊間唔谷,有你都要諗諗,除非讀國際學校。有啲私校就算功課少啲,壓力可能嚟自其他方面,例如全人發展,要求小朋友文 ...

我會揀循道,有傳統名英中循道中學做backup。雖然成績冇以前咁勁,但爛船有三根釘,最重要校風良好。如果小朋友成績好又可考其他一線學校,進可攻、退可守!