用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV 及 SC 真係甘好???
樓主: luiflora
go

KV 及 SC 真係甘好??? [複製鏈接]

It all depends on what you want.

St. Cat : good academic training and English. Easy to adapt to local primary school
KV : good academic training. Again, easy to adapt to local primary school.
樂基: happy life in Kindergarten. Can choose either local or international. However, 两头不到岸!

原帖由 TungTung_daddy 於 10-10-15 17:01 發表
It all depends on what you want.

St. Cat : good academic training and English. Easy to adapt to local primary school
KV : good academic training. Again, easy to adapt to local primary school.
樂基: h ...

GOOD !!!我就是想知道佢地d優缺點比較,一針見血甘!!!請問你點知樂基兩頭唔到岸???你小朋友是不是由樂基轉去SC???你是否過來人媽咪!!!如是!!希望你可以比多D資料!!十分感謝!!!

醒目開學勳章

唔好意思, 有少少離題, 但想問下大家覺得LH又如何, 名氣係無咁出, 但好似都係語文方面做得幾好, 小學的result都唔錯....

如果LH的英普同SC英粵比, 又會點選取呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 lovelyaudrey 於 10-10-15 18:05 發表
唔好意思, 有少少離題, 但想問下大家覺得LH又如何, 名氣係無咁出, 但好似都係語文方面做得幾好, 小學的result都唔錯....

如果LH的英普同SC英粵比, 又會點選取呢? ...

LH 係我曾經考慮過嘅KG
可惜無校車服務入沙田區

以我所知, 都有好多媽媽決定俾小朋友留响LH, 唔轉SC
你search 返d舊 post啦! 呢兩年都應該有相關嘅討論!
恐龍家

原帖由 lovelyaudrey 於 10-10-15 18:05 發表

如果LH的英普同SC英粵比, 又會點選取呢? ...

其實我都問過幾位SC家長英文課程有幾好,但問完后我又覺得同LH差不多(希望SC家長唔好介意),但anyway我都報左SC至算
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-15 12:30 發表

的確好多人功課唔做一上來就問料,難得幾位願意費時幫忙

真係要多謝佢地無私既奉獻....好多時...知多D會令人個心定D...成日都覺得 interview 得個幾分鐘...好驚自己做呀媽既準備唔夠....

原帖由 joyjoy815 於 10-10-13 22:31 發表

....好自然 KV 既學生一定同老師好好關係。。。好 buy 老師。。自然培養出更大既"求學心"同 "紀律"。同埋自少"辛苦"..入到小學容易D適應麻。。

經常聽到KV的學生同老師好好感情, 甚至好多KV媽媽的關係都好好. 但呢樣嘢係SC比較少聽到...

我囝囝享kv讀k2, 佢嗰班有31個學生,
由1個班主全同1個老師負責。
多功課同每星期默書係真, 而且老師要求好高,
寫字少少唔整齊, 咩左斜左都會用紅筆改,
補筆同唔arm筆畫會當錯字,
只係寫arm個字唔足夠, 字體必須要工整!
茶點時間一夠就要即刻收埋餐盒,
即使差少少未食哂都唔可以再食...
不過我個仔又返得好開心, 亦都好鍾意老師,
或者呢d就係kv magic!

我個仔絕對唔係乖乖坐定唔出聲嗰類型,
仲係好活躍好鍾意辨駁同好多野講嗰種,
不過又出奇地適應kv教學方式!

原帖由 easybring 於 10-10-15 10:06 發表
KV: over 40 kids 就唔會, 3x個一定有.  我個人又覺得可接受, 因為老師有經驗.

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

每間都各有各好 ^^

我地KV媽媽都有keep住大家傾下. 就算上了小學,都有一起group埋,所以都係家長們的得著.

其實依家小朋友是好clever的,他們見到老師, 未必一定是在家的樣子,KV老師都會說文靜, 但實際上.....他們懂事的!

原帖由 MAMAMEEE 於 10-10-15 23:37 發表

經常聽到KV的學生同老師好好感情, 甚至好多KV媽媽的關係都好好. 但呢樣嘢係SC比較少聽到...

係呀, 留意九龍塘同火炭兩間HKPS好唔同, 九龍塘就K3先開始谷, 火炭就K1已經開始谷, d野都唔易架.

原帖由 小克 於 10-10-18 08:50 發表
Wish you good luck, but must choose the Kowloon Tong HKPS.  In fact HKPS and KM are different kinds of schools.  You should know what your kid wants.  HKPS: more like an international school; KM: a ty ...

9龍塘hkps出名D....???甘係因為佢係9龍塘區!!而你唔係沙田友,你唔會知道沙田人對沙田樂基的評分姐!!!一定要選擇9龍塘HKPS???哈哈~~當年我就選擇沙田而放棄9龍塘果間,原因?我覺得阿媽經驗(沙田HKPS)點都會多過個仔(9龍塘HKPS)囉~~,當然如果你講學校環境,甘永遠都會個仔潮過阿媽架,如果講經驗??單單講學校行政方面....9龍塘HKPS已經要行開一邊啦!!!不過甘講,N班出色學校太少了,樂基也好,KM及學之園也好,都是大家比較想入的好學校!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 luiflora 於 10-10-18 10:22 發表

9龍塘hkps出名D....???甘係因為佢係9龍塘區!!而你唔係沙田友,你唔會知道沙田人對沙田樂基的評分姐!!!一定要選擇9龍塘HKPS???哈哈~~當年我就選擇沙田而放棄9龍塘果間,原因?我覺得阿媽經驗(沙田HKPS)點都會多過個仔( ...

唔係一定响kln tong就=好學校
我都係一個覺得ascot好d嘅人!
恐龍家

原帖由 joyjoy815 於 10-10-15 22:34 發表

真係要多謝佢地無私既奉獻....好多時...知多D會令人個心定D...成日都覺得 interview 得個幾分鐘...好驚自己做呀媽既準備唔夠....

但係有d人功課都唔做,一上來就問d interview questions 點答,真係勁
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-18 12:35 發表

但係有d人功課都唔做,一上來就問d interview questions 點答,真係勁

問 interview 問題都未算奇,問應該點答先至係..... 暈...

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-18 12:35 發表

我都想我知道學校想要既答案, 咁我個女就唔洗煩

原帖由 elmolly 於 10-10-18 15:24 發表

我都想我知道學校想要既答案, 咁我個女就唔洗煩

你個女唔係搞掂唔使煩,又轉?

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-18 15:38 發表

你個女唔係搞掂唔使煩,又轉?

暗喻下無人知d答案姐

(我個女果畢, 真係你睇我好, 我睇你好...)
‹ 上一主題|下一主題