用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV 及 SC 真係甘好???
樓主: luiflora
go

KV 及 SC 真係甘好???

如果樓主係想要深同谷, 可以唔洗咁遠出九龍塘讀KV. 我有朋友起你仔仔學校讀K2, 舊年開學第二個星期已經要寫字(係真係寫, 唔係連線), 仲要係寫唔少, 仲有reading scheme, 每星期要讀中英文圖書, 我見到佢d功課我覺得唔易. 今年校長話因為有家長話上小學中文唔夠, 又會加深中文. 如果唔係非要KV個名不可, 唔一定要去考. 淨返既SC, 最出名係英文, 咁你仔仔而家間學校既英文程度你又滿唔滿意?

I don't think 8000 kids to enrol SC...they just plan 3 days for interview. My son's interview time is on the first day PM is no.13xx , my friend's kids is on the second day PM is no.20xx and another one is on the third day AM is no.24xx... my friend's kids are sc students.  They said about 4000 kids were enrolled last year (she heard from his kids teacher)...not 6000

醒目開學勳章

原帖由 小曳人 於 10-10-13 11:41 發表
this is the summary which I prepared last year
http://hk.myblog.yahoo.com/baby-dinosaur/article?mid=5069

恐龍媽真係好人到無得頂, 唔怪之得叫"恐龍"~~

醒目開學勳章

原帖由 9284 於 10-10-13 11:53 發表
比elmolly點醒左我, 真係架, 睇家長需要d咩lor, sc及kv呢d名校, 好多家長就算收左小朋友, 都未必會比小朋友讀, 原因都係因為羊群心態, 人報我報, 比 $30咪當比門票入場見識下咩叫名校lor, 我相信抱著呢個心態去報名 ...

共勉之

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 lyhv 於 10-10-13 15:38 發表

恐龍媽真係好人到無得頂, 唔怪之得叫"恐龍"~~

絕哂種之外..
仲要有名校收都唔讀~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 luiflora 於 10-10-13 14:36 發表

哈哈~~其實你知道我係一個好媽咪架!!功課我一早都做了,也有一定的答案及安排!!你知道我目標架!!好像money05說過小朋友年年轉學的缺點及你說過大班小班的問題,我都一一記得及知道!!不過即使內心早有答案,但也希望知 ...

人地係monkey05呀!

不過呢排好少見到佢.. 消失咗咁~

知啦~ 明啦.. 好媽媽!

btw, 嗰d料, 我都花咗好多時間, 睇咗好多post抄低架!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-10-13 16:35 發表

人地係monkey05呀!

不過呢排好少見到佢.. 消失咗咁~

知啦~ 明啦.. 好媽媽!

btw, 嗰d料, 我都花咗好多時間, 睇咗好多post抄低架!

真係要讚下luiflora, 今年好多媽媽, 睇都唔睇下, 咩功課都唔做就起到問xx同xx邊間好d, x校有乜好, 真係睇到都費事答. 個仔係自己既, 自己都唔做功課, 真係無人幫到佢地.

諗返舊年報k1, 我起碼起到"咆"左兩年再問人又再起yahoo search, 可以我呢d係老式人lu...

KV & SC是怎樣我唔多講,

但最近在"小一選校"那邊睇, 其中有個留言係講st paul boys, 有好多媽咪就話面試那關, 除左要乖乖坐定外, 估唔到"talk"得和"expressive"的小朋友才是最有advantage.  文靜乖巧的, 想不到竟然連second in都無.  

所以, 我覺得幼稚園教得深谷得勁, 上了小學在適應上一定有好處; 但著重語言和表達能力的, 在面試中可能更著數.

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-13 11:10 發表

請問GH有新校長未呀?

oh.. which branch of GH ???
my son is in MOS branch!!!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 jaycee_mami 於 10-10-13 16:47 發表
所以, 我覺得幼稚園教得深谷得勁, 上了小學在適應上一定有好處; 但著重語言和表達能力的, 在面試中可能更著數.

仲有小朋友嘅自信心!
如果見到陌生人啞哂, 真係點叻都無用
(樓上某人唔該唔好對號入坐.. 絕無影射意思~)

最近聽咗個直資校長嘅講座, 佢話小朋友最緊要有禮貌, 有自信~
我努力緊..
恐龍家

原帖由 Janbaby 於 10-10-13 16:51 發表

GH 只此一家,絕無分校

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Janbaby 於 10-10-13 16:51 發表

goodhope 呀~
唔係goodhealth呀!
恐龍家

醒目開學勳章

原帖由 jaycee_mami 於 10-10-13 16:47 發表
KV & SC是怎樣我唔多講,

但最近在"小一選校"那邊睇, 其中有個留言係講st paul boys, 有好多媽咪就話面試那關, 除左要乖乖坐定外, 估唔到"talk"得和"expressive"的小朋友才是最有advantage.  文靜乖巧的, 想不到竟 ...

據我所睇過嘅資料, both st paul boys 同 st paul co-ed 都比較喜歡收主動同好動嘅小朋友, 但另一方面, 佢地卻有自己一套方法令學生上堂時安靜, 依點我幾欣賞!

醒目開學勳章

原帖由 小曳人 於 10-10-13 16:58 發表

仲有小朋友嘅自信心!

最近聽咗個直資校長嘅講座, 佢話小朋友最緊要有禮貌, 有自信~
我努力緊..
...

大家都為小朋友黎緊考小學做緊功課~~~

to 樓主 flora: sorry for off-topic!

原帖由 小曳人 於 10-10-13 16:58 發表

仲有小朋友嘅自信心!

我努力緊..
...

我有話你咩? 佢改善緊, 只可以講句"wrong timing"

原帖由 elmolly 於 10-10-13 16:45 發表

真係要讚下luiflora, 今年好多媽媽, 睇都唔睇下, 咩功課都唔做就起到問xx同xx邊間好d, x校有乜好, 真係睇到都費事答. 個仔係自己既, 自己都唔做功課, 真係無人幫到佢地.

諗返舊年報k1, 我起碼起到"咆"左兩年再問 ...

甘講啦~~似你似恐龍媽甘,當然100分好媽咪!!!不過有d媽咪一d都無經驗又唔知點check學校好唔好,當然唔知從何入手,未必有心唔做功課而是旦問......好似我上年甘成個白痴,都係一步一步學加上好心人(如恐龍媽,monkey05...等),我依家先可以吹下......所以幫到人就幫啦!!唔使上心佢地d咩態度!!有時佢地都唔知自己問法讓人不安架!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 elmolly 於 10-10-13 16:45 發表

諗返舊年報k1, 我起碼起到"咆"左兩年再問 ...

呢期d人又真係幾懶
連問interview咁易search都唔搵吓
人地出過post就唔該望望啦.. 又再出過!
無命~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 elmolly 於 10-10-13 17:03 發表

我有話你咩? 佢改善緊, 只可以講句"wrong timing"

都叫咗你啦~

c啦~ 興奮過度..吹水怪上身
樓主會唔會..
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 luiflora 於 10-10-13 17:04 發表

甘講啦~~似你似恐龍媽甘,當然100分好媽咪!!!不過有d媽咪一d都無經驗又唔知點check學校好唔好,當然唔知從何入手,未必有心唔做功課而是旦問......好似我上年甘成個白痴,都係一步一步學加上好心人(如恐龍媽,monkey05. ...

見你咁大頂高帽..
响度不得不提我嘅明燈 : ELMOLLY
佢當年攞埋hkps嘅form俾我, 但係我c都唔填!
係佢話我知KM仲接受報名.. 踢咗我幾次交form..
係因為佢.. 我先知有人會做咁多research.. BK有咁多resource..
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-10-13 17:08 發表

呢期d人又真係幾懶
連問interview咁易search都唔搵吓
人地出過post就唔該望望啦.. 又再出過!
無命~

其實係反影左時下好多人都係咁樣處事,有問題唔係自己去搵答案 or 諗解決方法,而係就咁四圍去問人攞答案