用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV 及 SC 真係甘好???
樓主: luiflora
go

KV 及 SC 真係甘好???

回覆 1# B.B.BaBa 的文章

搵到料都要分析/查證下, 可能係流料!
~easybring~

原帖由 小曳人 於 10-10-13 17:16 發表

見你咁大頂高帽..
响度不得不提我嘅明燈 : ELMOLLY
佢當年攞埋hkps嘅form俾我, 但係我c都唔填!
係佢話我知KM仲接受報名.. 踢咗我幾次交form..
係因為佢.. 我先知有人會做咁多research.. BK有咁多resource.. ...

咁你仲唔請我食飯既? 出過post就算咁便宜呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 elmolly 於 10-10-13 17:33 發表

咁你仲唔請我食飯既? 出過post就算咁便宜呀

你唔出嚟.. 想請都請唔到啦!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-10-13 17:08 發表

呢期d人又真係幾懶
連問interview咁易search都唔搵吓
人地出過post就唔該望望啦.. 又再出過!
無命~

Sorry,你咁講,令我呢個發問者真係有啲hard feeling.....
正如luiflora 所講:"功課我一早都做了,也有一定的答案及安排……不過即使內心早有答案,但也希望知道更多"
就連恐龍媽你個blog,我舊年都已經save咗…不過資料無人嫌多,亦都想有最update嘅,所以先再開一個topic啫…

原帖由 lyhv 於 10-10-13 17:00 發表

據我所睇過嘅資料, both st paul boys 同 st paul co-ed 都比較喜歡收主動同好動嘅小朋友, 但另一方面, 佢地卻有自己一套方法令學生上堂時安靜, 依點我幾欣賞! ...

最近聽左一個講座....佢話 呢D就係"傳統名校"既優勝之處....佢地有一套"價值觀" 一代傳一代....令到小朋友好有歸屬感...會引發佢地更加努力咁成為學校優秀的一份子...所以佢地絕對有能力培養出主動 / 好動但又遵守紀律的學生....

死啦....又離題.....

SC & KV 都係九龍塘區既傳統名幼稚園。。。
KV 出名多功課測驗 。。。但係個個係度讀既父母都話D仔女好鍾意 KV ....好自然 KV 既學生一定同老師好好關係。。。好 buy 老師。。自然培養出更大既"求學心"同 "紀律"。同埋自少"辛苦"..入到小學容易D適應麻。。

仲有呢度都有比較。。。
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1115430

Thanks for 恐龍媽's sharing. Very useful info and interesting blog! Reinforce my determination to apply HKPS and KM for my son 2011 PN. Thanks again!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 wccm 於 10-10-13 20:40 發表

Sorry,你咁講,令我呢個發問者真係有啲hard feeling.....
正如luiflora 所講:"功課我一早都做了,也有一定的答案及安排……不過即使內心早有答案,但也希望知道更多"
就連恐龍媽你個blog,我舊年都已經save咗…不過資料無 ...

對唔住~ 如果引起各用心嘅媽媽不安

其實最近同朋友傾開, 真係好多好離譜嘅問題, 但係如果你已經係努力嘅一群, 就無需要咁介懷其他無謂人(包括我) 講嘅嘢~
你知道自己做得啱咪得囉!

我諗~ 我都做過好多人地睇好"無謂"嘅嘢!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Angine 於 10-10-13 23:05 發表
Thanks for 恐龍媽's sharing. Very useful info and interesting blog! Reinforce my determination to apply HKPS and KM for my son 2011 PN. Thanks again!

唔駛客氣
呢兩間學校真係唔差架, 只係無咁出名!
細校有細校嘅親切之處, N班入咗嘅話, K1 可以唔駛煩多次!
恐龍家

I think actually HKPS and KM are very 出名 but just because they are small schools therefore of course the noise level in forum like BK is not as high as KV and SC. Personally I like small schools.

Good luck to me lah!
原帖由 小曳人 於 10-10-14 09:47 發表

唔駛客氣
細校有細校嘅親切之處, N班入咗嘅話, K1 可以唔駛煩多次!

原帖由 小曳人 於 10-10-14 09:47 發表

唔駛客氣

何止唔差, 應該係禾桿蓋珍珠....睇吓 KM 既升小 result ..
頭個20個 choice... 真係俾我是但入一間都好似中左六合彩.......

http://www.keenmind.com.hk/zh/primary.htm

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 joyjoy815 於 10-10-14 22:17 發表

何止唔差, 應該係禾桿蓋珍珠....睇吓 KM 既升小 result ..
頭個20個 choice... 真係俾我是但入一間都好似中左六合彩.......

http://www.keenmind.com.hk/zh/primary.htm

...

咁我唔讚得咁揚架~
有時d嘢~各花入各眼!
仲有好多人乜都唔睇, 只睇名氣架嘛! (佢地無錯架喎!)

不過响我心目中:
入咗km, 唔駛再諗kv
入咗hkps, 唔駛再諗sc
恐龍家

KV: over 40 kids 就唔會, 3x個一定有.  我個人又覺得可接受, 因為老師有經驗.

原帖由 小克 於 10-10-15 09:03 發表
KV and SC are large schools and big classes: they have 650 kids per year and over 40 kids in one class.
KM and HKPS are small schools and small classes: they have 130 kids per year and 20 kids in one  ...
~easybring~

原帖由 小曳人 於 10-10-15 09:45 發表

咁我唔讚得咁揚架~
有時d嘢~各花入各眼!
仲有好多人乜都唔睇, 只睇名氣架嘛! (佢地無錯架喎!)

不過响我心目中:
入咗km, 唔駛再諗kv
入咗hkps, 唔駛再諗sc ...

哈哈~~甘如果係入沙田HKPS,駛唔駛再唸SC???講真今年我只打算報KV 及SC兩間. 報KV只是個人想八卦下老公間幼稚園,想睇下佢成日講比個滑梯燒屁股果張3,4十年的滑梯,我比較重語言,所以偏向SC,HKPS果D學校,我都好串,填SC時,指明英普及一定要上午班,如果考唔入,算~唔使煩.如果考入,甘串都考入??甘再努力問下SC D家長,再比較下HKPS,............再問下個仔,再唸ABCDEFG....................先決定囉!!!邊有甘易入??哈哈~~純粹個人想見識下咩學校啊~~甘多人報就真!!!

原帖由 luiflora 於 10-10-15 10:33 發表

哈哈~~甘如果係入沙田HKPS,駛唔駛再唸SC???講真今年我只打算報KV 及SC兩間. 報KV只是個人想八卦下老公間幼稚園,想睇下佢成日講比個滑梯燒屁股果張3,4十年的滑梯,我比較重語言,所以偏向SC,HKPS果D學校,我都好串,填S ...

見到你個post,同我舊年ge心態一樣,一樣咁串 ~當時諗,就算st cat收中英文班都唔會轉過去~只考慮英普班~ 係考慮~

不過我仔仔係九龍塘hkps~

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 luiflora 於 10-10-15 10:33 發表

哈哈~~甘如果係入沙田HKPS,駛唔駛再唸SC???講真今年我只打算報KV 及SC兩間. 報KV只是個人想八卦下老公間幼稚園,想睇下佢成日講比個滑梯燒屁股果張3,4十年的滑梯,我比較重語言,所以偏向SC,HKPS果D學校,我都好串,填S ...

坦白講~ 我唔係好清楚兩間嘅細微分別
不過靠monkey講嘅, 我真係覺得ascot好好喎~
你知佢同我地唔同.. 佢真面對面同唔同學校嘅家長小朋友傾過計, 佢又係要求高嘅人, 我信佢!
(我覺得~ 佢個仔叻過我嗰個架! 但係好難直接比較, 話哂佢嗰個大兩個月~~~ 哈哈.. 3歲幾仲好似講到兩個月好大咁.. 兩隻b第一次相遇應該3年幾前喇! 一路以嚟, 佢個仔都定過我嗰隻架!)
恐龍家

Thanks for the info 小克,  exactly the point.

原帖由 小克 於 10-10-15 09:03 發表
KV and SC are large schools and big classes: they have 650 kids per year and over 40 kids in one class.
KM and HKPS are small schools and small classes: they have 130 kids per year and 20 kids in one  ...

Tata83 and luiflora and 恐龍媽,

I wish I can have the opportunity to 串下 and 見識下 next year . But first thing is my son has to be accepted by HKPS (Kln) or KM for next year PN...

原帖由 TaTa83 於 10-10-15 11:26 發表

見到你個post,同我舊年ge心態一樣,一樣咁串 ~當時諗,就算st cat收中英文班都唔會轉過去~只考慮英普班~ 係考慮~

不過我仔仔係九龍塘hkps~

原帖由 小曳人 於 10-10-14 09:45 發表

對唔住~ 如果引起各用心嘅媽媽不安

其實最近同朋友傾開, 真係好多好離譜嘅問題, 但係如果你已經係努力嘅一群, 就無需要咁介懷其他無謂人(包括我) 講嘅嘢~
你知道自己做得啱咪得囉!

我諗~ 我都做過好 ...

的確好多人功課唔做一上來就問料,難得幾位願意費時幫忙
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

多謝各位意見!!