用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV 及 SC 真係甘好???
go

KV 及 SC 真係甘好???

我小朋友在沙田樂基讀,起初都有D擔心D老師好唔好,因為佢地都好似COOL COOL地,讀了兩個月之後,仔仔開心,我滿意!學校好細心,資源都好多,仔仔又讀英普班.我好滿意啦!!但見好多朋友都緊張報KV 及 SC,又話SC今年成8000人報名,KV人數更多..........我好奇心重,當然都想去見識下,我都有報,唔收唔可惜,收左都會細心再唸一唸.所以好想大家話我知佢地到底有咩甘好甘誇張甘多人報????十分感謝!!

自己做下功課, 了解下兩間學校先.

多人報=好? 我唔覺, 呢兩間係出名過你仔仔讀果間, 但睇你要d咩而唔係邊間好d, 每人既需要唔同. 我見過有人唔讀德望去讀york, 亦都見過有人由n1間學校轉去sc之後想轉返原校, 諗真d乜野最啱自己小朋友, 唔係比個名攪亂自己.

原帖由 elmolly 於 10-10-13 10:50 發表

多人報=好? 我唔覺, 呢兩間係出名過你仔仔讀果間, 但睇你要d咩而唔係邊間好d, 每人既需要唔同. 我見過有人唔讀德望去讀york, 亦都見過有人由n1間學校轉去sc之後想轉返原校, 諗真d ...

請問GH有新校長未呀?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-13 11:10 發表

請問GH有新校長未呀?

應該有喇~
並已經安排咗見家長 (小組形式)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 luiflora 於 10-10-13 10:33 發表
我小朋友在沙田樂基讀,起初都有D擔心D老師好唔好,因為佢地都好似COOL COOL地,讀了兩個月之後,仔仔開心,我滿意!學校好細心,資源都好多,仔仔又讀英普班.我好滿意啦!!但見好多朋友都緊張報KV 及 SC,又話SC今年成8000人 ...

你個嘢~ 想鬧定喇!
乜你唔係做哂功課架咩! 仲問?!

幾好都無用, 係唔係你杯茶先最緊要
多人報, 係因為大家怕執輸啫, 大部份人都係因為名氣而報, 真係走去做功課嘅人相信少於一半
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

this is the summary which I prepared last year
http://hk.myblog.yahoo.com/baby-dinosaur/article?mid=5069
恐龍家

雖然我都有報
但我都有你的疑問

不過我朋友個仔讀左2個月SC
佢話真係好好

我諗佢地而家O甘出名
都唔係一朝一夕o既事
一定花左好多功夫同心機(其他學校都一定有)
佢地都會想保持住呢個優勢
我相信學校質素更會提升

比elmolly點醒左我, 真係架, 睇家長需要d咩lor, sc及kv呢d名校, 好多家長就算收左小朋友, 都未必會比小朋友讀, 原因都係因為羊群心態, 人報我報, 比 $30咪當比門票入場見識下咩叫名校lor, 我相信抱著呢個心態去報名的人, 大有人在, 我都係其中一個, 想test一下自己個小朋友係唔係好運果個, 係唔係出類拔萃果個, $30當去playgroup試堂lor

好似我咁, 我需要一間全日制的學校收我個女, sc及kv呢d就算收, 我都有排plan搵邊個湊, 我倒不如花多少少時間去一d真係fit到自己criteria的kg, 只要小朋友讀得開心, 學到野, 家長滿意的話, 間間kg其實分別唔大, 有無net都係好閒o者, 無o既, 咪星期六, 日, 報一d有net的playgroup搭夠lor, 反而sc的唔好處, 就係k2一定要返pm, d家長, 死爭難爭都想小朋友考k1的am班, 倒頭來咪又要返pm, 另外, 我都聽唔少人講, 入到sc都未必等於小一名校有優勢, 咁即係唔保證你一定得, 既然無保證, 咁咪即係又要同出面d幼稚園小朋友一齊再爭小一學位

阿Q的想法, 平常心反而入到的機會越大, 有d家長日思夜想要入SC, 家長大壓力, 小朋友又大壓力, interview反而失準

共勉之

原帖由 elmolly 於 10-10-13 10:50 發表

多人報=好? 我唔覺, 呢兩間係出名過你仔仔讀果間, 但睇你要d咩而唔係邊間好d, 每人既需要唔同. 我見過有人唔讀德望去讀york, 亦都見過有人由n1間學校轉去sc之後想轉返原校, 諗真d ...

回覆 8# luiflora 的文章

我又覺得KV 及 SC 真係幾好, 但可能其他kg也不錯, 只係其他kg沒有那麼多學生&家長, 少d人講.
~easybring~

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-13 11:10 發表

請問GH有新校長未呀?

未有新校長, 不過有個好有心既"暑理校長", 專登同我地遂班開會比家長了解學校既情況, 我覺得就算遲d有新校長都未必咁有心. 作為一個有d要求既家長(我自己認為), 我收貨

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 elmolly 於 10-10-13 12:14 發表

未有新校長, 不過有個好有心既"暑理校長", 專登同我地遂班開會比家長了解學校既情況, 我覺得就算遲d有新校長都未必咁有心. 作為一個有要求既家長, 我收貨 ...

你無同我講過係"署理" 校長喎!
:;pppp:
恐龍家

簽名被屏蔽

thanks for your sharing

原帖由 小曳人 於 10-10-13 11:41 發表
this is the summary which I prepared last year
http://hk.myblog.yahoo.com/baby-dinosaur/article?mid=5069

原帖由 小曳人 於 10-10-13 12:18 發表

你無同我講過係"署理" 校長喎!
:;pppp:

我有話係"代校長"架, 唔留心

原帖由 elmolly 於 10-10-13 12:14 發表

未有新校長, 不過有個好有心既"暑理校長", 專登同我地遂班開會比家長了解學校既情況, 我覺得就算遲d有新校長都未必咁有心. 作為一個有d要求既家長(我自己認為), 我收貨 ...

我自己估,如果呢個學年 run 落去都無乜大問題的話,佢好有可能會坐正。如果真係咁,你又收唔收貨呢?

我有幾個fd d 小朋友kv畢業,佢地都話kv好dim,亦有聽過一d負面的comment 不過都係fd of a fd 講.

問大家一個問題: 知識與智慧,你會揀邊樣

其實真係要讀過先會了解....

不過, 都唔緊要, 多D人覺得佢唔好, 就小D 競爭對手... ^^

agree...
少一個半個競爭對手沒有意思, 還有無數對手....睇命水.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-13 13:17 發表
其實真係要讀過先會了解....

不過, 都唔緊要, 多D人覺得佢唔好, 就小D 競爭對手... ^^
~easybring~

原帖由 小曳人 於 10-10-13 11:35 發表

你個嘢~ 想鬧定喇!
乜你唔係做哂功課架咩! 仲問?!

幾好都無用, 係唔係你杯茶先最緊要
多人報, 係因為大家怕執輸啫, 大部份人都係因為名氣而報, 真係走去做功課嘅人相信少於一半 ...

哈哈~~其實你知道我係一個好媽咪架!!功課我一早都做了,也有一定的答案及安排!!你知道我目標架!!好像money05說過小朋友年年轉學的缺點及你說過大班小班的問題,我都一一記得及知道!!不過即使內心早有答案,但也希望知道更多,反正我知多d,做多d,對我來說不辛苦(因為我是媽咪),最怕做少了,知少了,最後幫仔仔做錯了選擇甘就內疚死!!!嘻~~你放心,你講的每句建議我都有記錄,一d都無浪費你的心機!!

原帖由 joeywongmy 於 10-10-13 12:20 發表

玩野咩
你係BKEDU浦左咁耐
無理由唔知呢兩間學校既優缺點

我上年都有問你拎資料架
BY THE WAY
我個仔最後等到BOXHILL既OFFER
不過係下午班>

哈哈~~功課我一早都做了,也有一定的答案及安排!!但也希望知道更多,反正我知多d,做多d,對我來說不辛苦(因為我是媽咪),最怕做少了,知少了,最後幫仔仔做錯了選擇甘就內疚死!!!嘻~~係呢,你不是搬屋咩???點會選擇boxhill???是火炭嗎??間學校老師好好,好照顧小朋友,小朋友返學好開心架!不過依家仔仔更like樂基,原因佢講:"更多野玩"!!我唸都係,因為boxhill在資源方面不多,老師都只是唱唱歌,跳跳舞,畫畫野,其他就不聽仔仔講了.如果你不是選擇國際小學,最好日後轉出去會好d.