用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友記英文生字
go

小朋友記英文生字 [複製鏈接]

我小朋友宜家讀緊小一, 要開始英文默書了. 但記英文生字很差. 有督促佢又抄又背, 記住了, 過一天. 又忘記了. 反反覆覆一星期也記不了10個生字. 但記中文較易記得.
你的小朋友會有這問題嗎?
有什麼好方法改善. 請指教.
   1    0    0    0

最有效學phonic 去串生字, 分音節去記.

原帖由 開心朗朗 於 10-10-12 14:37 發表
我小朋友宜家讀緊小一, 要開始英文默書了. 但記英文生字很差. 有督促佢又抄又背, 記住了, 過一天. 又忘記了. 反反覆覆一星期也記不了10個生字. 但記中文較易記得.
有什麼好方法改善. 請指教 ...

學習phonics對串英文生字有幫助o

我的仔仔對認文字都好差,又係默咗好多次,瞓醒都會唔記得, 最後我用咗以下方法,講和畫咗1次就默到,你試吓我的方法可唔可以幫到你呀!不過你就要辛苦啲,因為你要用多D想像力來篇故事,張個英文字变成故事or圖形.eg-要串thank you,我就會同我小朋友講,有1顆樹旁边有間屋,屋旁有1隻螞蟻,行入個洞,有個小朋友係洞旁放風箏,然後見到有個小朋友彎底腰拾起個ball,最後做出一個byebye的手,say thank you! 樹=t,屋=h,螞蟻=a,洞=n,風箏=k,彎底腰=y,波=o,byebye手=u.最好畫出來會加深佢記憶.中文方面,eg.蜂字,我話蜜蜂係昆蟲,所以有條蟲先,然後蜜蜂係住蜂巢,蜜蜂有6隻腳同1支針. 希望很幫到你.

講故事和 phonic 我都有用, 長遠計拼音會好些. 幫囝囝温默書時, 我會每日温少少, 慢摱加多些.
温習時, 盡量不要發火, 氣氛要輕鬆愉快. 首先, 張個字寫一次在紙上, 然後叫他跟住寫, 跟住就蓋住個字不讓他看, 他當然是寫不出啦. 但唔緊要, 讓他偷睇一下, 取笑下他, 用些誇張的語言和動作引起他的注意力來記下一些他經常望記的部份.這是我現時用緊的方法, 暫時都有效, 希望可以幫到你.

原帖由 gloriabear 於 10-10-13 00:10 發表
我的仔仔對認文字都好差,又係默咗好多次,瞓醒都會唔記得, 最後我用咗以下方法,講和畫咗1次就默到,你試吓我的方法可唔可以幫到你呀!不過你就要辛苦啲,因為你要用多D想像力來篇故事,張個英文字变成故事or圖形. ...

多謝各位寶貴意見, 我諗活潑生動的故事串聯字母可能較適合我的小朋友. 我都要試下先. 長遠計, 也須take course去學phonics.
謝謝.

要學 【自然拼音法】, 其他方法無佢咁有效。

唔洗報 course, 圖書館有書借, 包埋2隻CD 跟住學, 好正架。

我個囡無溫英文, 次次默書近 100分, 未學過好長的字都拼到 70-90%

真係一本勁好書, 值得推介。 係台灣出的。講簡單英文架, 仲有埋繁體翻譯。

原帖由 開心朗朗 於 10-10-13 16:33 發表
多謝各位寶貴意見, 我諗活潑生動的故事串聯字母可能較適合我的小朋友. 我都要試下先. 長遠計, 也須take course去學phonics.
謝謝.

我個仔同你小朋友剛好相反, 英文佢好有興趣, 但中文記來記去都記唔到, 成日要默書, 日日都要佢記, 真係好吃力.

原帖由 開心朗朗 於 10-10-12 02:37 PM 發表
有什麼好方法改善. 請指教 ...

醒目開學勳章

我在圖書館找不到
請問自然拼音法的書名是什麼?

原帖由 Lily2003 於 10-10-13 21:33 發表

唔洗報 course, 圖書館
有書借, 包埋2隻CD 跟住學, 好正架。

我個囡無溫英文, 次次默書近 100分, 未學過好長的字都拼到 70-90%

真係一本勁好書, 值得推介。 係台灣出的 ...

醒目開學勳章

我大仔學左年半拼音,
我發現串字時用拼音是有一點幫助,
但有些字讀時唔會發晒咁多音節,
所以我覺得某程度上有些letter都係要背的

我都有用聯想法教亞仔,
結果elephant 講左1次就以後都記得
e.g. elephant -
大象眼(e)中間有條長鼻子(l)跟住是另一隻眼(e),
牠有隻大耳朵(p)和腳(h), 跟住有隻螞蟻爬上去(ant)

原帖由 gloriabear 於 10-10-13 00:10 發表
我的仔仔對認文字都好差,又係默咗好多次,瞓醒都會唔記得, 最後我用咗以下方法,講和畫咗1次就默到,你試吓我的方法可唔可以幫到你呀!不過你就要辛苦啲,因為你要用多D想像力來篇故事,張個英文字变成故事or圖形. ...

Thanks for sharing.  I find it real good !

原帖由 emma-ma 於 10-10-14 07:23 發表
www.starfall.com/n/level-k/index/​load.htm?f
呢個website幾好架...由淺入深仲有人聲發音...你地試下啦...國際學校都係用佢

請問書名是否【自然拼音法】, 封面係點架, thanks

原帖由 Lily2003 於 10-10-13 21:33 發表

唔洗報 course, 圖書館有書借, 包埋2隻CD 跟住學, 好正架。

真係一本勁好書, 值得推介。 係台灣出的 ...

係圖書館有很多 自然拼音法 書藉, 有埋 CD, 多數是台灣出的。

有幾個 level, 最深的 Level 講得好好,
例子 : Knee ---  佢有 theory 講 邊類字唔洗發音。

例子 : bridge large   讀  h

ei 就讀 A 音,
veil, weight, ....

cial ---- 讀 'so' ..... social, official, special, facial ....

tion  --- sion

made 如尾係e, 不用發音, 只發尾三音
tape, same, cake...
mat ==== mate
line, quite
pile, life ,
qu 讀 '誇 kw' 音,
quick   

呢本書係紅色, 台灣出的, 有多 level ......

我個囡聽完呢本書, 而家所有長字都能自己拼出來, 唔洗溫書, 太好的一本書。

bar be cue
s ka ting
ma ga zines
cy cl ing
bas ket ball
bad min ton
Chi nese
cheer ful
won der ful
san dal
um brel la
re la tive
tri an gle
ci ti zen
fog gy
sun ba thing
sand wich
sau sa ge
her bal
pud ding
ce le brate
fes ti val
co m ic
ex peri ence
S we den
ma gi cian
na tion al ity
lol li pop

以上例子是書本舉出來, 我無影下封面, 所以唔太記得書名, 【自然發音篇】  gogo english ABC phonics 但係圖書館有很多此頪書本。

我還記得一隻電腦 game 係玩 自然發音 的, 由淺至深去拼字, 好好玩架, 最長的字有成 30字母, 我囡都可以過版。

大家去搵下啦。

原帖由 qoo_pooh 於 10-10-14 09:15 發表
我大仔學左年半拼音,
我發現串字時用拼音是有一點幫助,
但有些字讀時唔會發晒咁多音節,
所以我覺得某程度上有些letter都係要背的

我都有用聯想法教亞仔,
結果elephant 講左1次就以後都記得
e.g. elephant -
大象 ...

回覆 14# Lily2003 的文章

我試過上圖書館網址內尋找, 但佢話沒有此書.

我唔太記得書名, 因為本本 phonics 書都差唔多名。

好似係【自然發音篇】  Gogo english ABC phonics 圖書館有很多此頪書本。

不如你親身去 中央圖書館搵下啦。

原帖由 well_being 於 10-10-14 17:35 發表
我試過上圖書館網址內尋找, 但佢話沒有此書.
‹ 上一主題|下一主題