用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日終於見到政府嘅言語冶療師
go

今日終於見到政府嘅言語冶療師 [複製鏈接]

今日終於見到政府嘅言語冶療師, 囝囝而家3YEARS 10MONTHS, 佢話佢言語能力只有3 YEARS, 我7月在HEELP HONG & STEP 做評估時, 話囝囝只是DEALY 2-3 個月, 不是太大問題,而家政府又話佢 言語能力只有3 YEARS, 我都唔知信邊個先岩??
另外, 言語冶療師都覺得佢有自閉証傾向!
叫我下次見醫生時同醫生講! 我都唔知幾時排到見醫生, 而家我都唔知點算??
   0    0    0    0

你仔仔而家番緊普通幼稚園??

係呀!番緊普通幼稚園, 校長都知道囝囝嘅問題,而家返下午班,老師都好照顧佢!
咁你囝囝呢?? 

原帖由 wcbaby 於 10-10-12 16:35 發表
你仔仔而家番緊普通幼稚園??

佢番緊私人S位AR。。。

Wcbaby,

請問你囝囝幾大?? 係邊問上私人S位呢??

原帖由 wcbaby 於 10-10-15 14:20 發表
佢番緊私人S位AR。。。

回覆 5# JANETHIM 的文章

If you could afford, you could go for private speech trainings. it may help.  Also, you have to stop all those English conversations, books and videos at this moment while focus to talk to your boy in Chinese.  You could start with those picture books and talk in simple words to him.  Make sure he understands the nouns first, then you could link the verbs with the nouns.

Like : apple, orange etc.
Then : eats an apple, eats an orange.
Then : Daddy eats an apple

Don't worry.  Practice more with him and he will definitely progress fast.  If he like to watch TV, you could find some TV programs only in Cantonese, that surely helps!!

我晚晚都同囝囝講故事, 仲成日鼓勵佢慢慢講返個故事出黎, 不過佢成日答我唔識講, 媽咪講啦!
日常生活中, 如佢講嘅句子有錯, 我都會即時教番佢, 叫佢再講一次比我聽, 囝囝嘅問題, 真係長期戰爭, 真係小d心力 都唔得!  

原帖由 leungchai 於 10-10-16 20:03 發表
If you could afford, you could go for private speech trainings. it may help.  Also, you have to stop all those English conversations, books and videos at this moment while focus to talk to your boy in ...

原帖由 JANETHIM 於 10-10-16 23:25 發表
我晚晚都同囝囝講故事, 仲成日鼓勵佢慢慢講返個故事出黎, 不過佢成日答我唔識講, 媽咪講啦!
日常生活中, 如佢講嘅句子有錯, 我都會即時教番佢, 叫佢再講一次比我聽, 囝囝嘅問題, 真係長期戰爭, 真係小d心力 都唔得!  ...

要小心自信心嘅問題......
太多嘢都係「唔得要再做」嘅話, 佢會冇自信, 小朋友要有多d 成功經驗先建立到自信 !

JANET,

MY SON IS 2 AND A HALF, HE WENT TO HKSA NOW.

請問HKSA 即你邊度???

原帖由 wcbaby 於 10-10-18 15:23 發表
JANET,

MY SON IS 2 AND A HALF, HE WENT TO HKSA NOW.

只見一次,有時小朋友未能表現他的能力.但佢地點評估都唔緊要, 反正都係要train返佢未做到嘅嘢.

言語治療真的有幫助, 可以的話請跟他一起上st., 你學到了training的技巧, 就可跟他密密做訓練.
‹ 上一主題|下一主題