用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 請問創價易唔易入?
樓主: 靚媽媽店
go

請問創價易唔易入? [複製鏈接]

魅力公主 醒目開學勳章

我覺得難架, 可能太多人考既關係啦.我兩個女(11歲 & 4歲)之前都考過, 不過兩個都唔收呀

前年細女考時非常多人,唔好話坐,連企都無位企. 又無人同我地講可以上樓上玩, 攪到佢等到發牛逗

原帖由 carfoon 於 10-10-13 22:06 發表
以我所記得, 係父母同小朋友一齊入課室見老師的;
會有兩位老師, 一位主要同家長傾計, 另一位就問下小朋友問題, 或者俾圖片叫佢指出黎, 好似有少少配對問題, 唔太記得了, 唔太難的, 不會考你唱歌仔;

總之整個過程都 ...
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

想問下呢間學校的課程淺嗎? 係咪活動教學? 如係, 上小學時會唔會跟唔上?

原帖由 elmolly 於 10-10-12 16:44 發表
唔理創價考小一/派位既成績又或者大家buy唔buy呢間學校, 個topic係"創價易唔易入", 大家不如stick to the topic.

我睇呢呢版兩/三年, 唔理你鍾唔鍾意間學校, 結論係唔易入, 有心讀既媽媽, 自己睇返d舊post已經有好 ...

elmolly
happy school的意思, 係咪3年裡都沒有功課? 呢間係咪同啟思差不多?

原帖由 giant_japan 於 10-10-14 09:10 發表

elmolly
happy school的意思, 係咪3年裡都沒有功課? 呢間係咪同啟思差不多?

每個人對happy school既定義唔同, 對我黎講就係d活動教學, 重啟發性, 跟足EDB指引既學校. 我未讀過, 但係應該唔會多功課同埋量唔會多.

其實呢類學校對小朋友發展係好既, 只不過我target係傳統學校, 我無打算比小朋友去新派直資/啟思/啟基呢類學校又讀唔起IS, 自己又比唔到時間去操fit個女由happy school升上傳統學校, 所以唔啱我姐.

原帖由 elmolly 於 10-10-14 09:30 發表

每個人對happy school既定義唔同, 對我黎講就係d活動教學, 重啟發性, 跟足EDB指引既學校. 我未讀過, 但係應該唔會多功課同埋量唔會多.

其實呢類學校對小朋友發展係好既, 只不過我target係傳統學校, 我無打算比小 ...

elmolly
明白, 謝謝

我個女令年K2每日都有3樣功課包括寫字,英文,識數,我覺得都算多!但佢係同我講自己想做功課,拿功課出來做!起碼這間學校可以教導小朋友自動自覺!

同意~ 我個女都係今年讀 K2, 一星期五日都有功課做, 而且佢都好自動自覺去做;
有時我買左坊間其他習作俾佢做, 佢都好鍾意; 所以我覺得 happy school 嘅小朋友唔代表無功課做就開心, 反而老師真係鼓勵到佢地自發性去完成, 唔駛迫, 其實做功課都可以好開心架~!

另外呢, 佢日日都好鍾意睇學校的教課書, 又成日唱學校教的英文歌 & 普通話歌, 我覺得佢地開心又學到野, 唔係坊間諗得咁淺的~

功課方面, 應該會多過啟思少少, 不過大家都係好開心的學校, 老師們都非常有愛心~ ( 我個女N1是讀啟思的~! )

原帖由 pandabonita 於 10-10-14 11:00 發表
我個女令年K2每日都有3樣功課包括寫字,英文,識數,我覺得都算多!但佢係同我講自己想做功課,拿功課出來做!起碼這間學校可以教導小朋友自動自覺!

原帖由 TaTa83 於 10-10-12 11:54 發表
前年我同事個仔派到第二志願,佢叫校長寫推薦信諗住去第一志願(馬頭涌官小)叩門,校長話佢第二志願都唔差,唔肯幫佢寫~

我囝仔是08-09年創價畢業生, 在決定選小學時我幫囝仔選擇左一間好多人都想入既直資學校, 所以無參與大抽獎, 後來我發覺囝仔既性格如果入讀呢間直資學校, 我會比較難控制佢, 有一次約見學校心理學家彭先生傾囝仔既問題, 原來黃校長都一同接見我地, 我地詢問校長意見,以囝仔性格應該選擇那類型學校, 校長叫我地選擇比較傳統的學校較好些, 所以到了叩門時候我們要求校長幫忙寫推薦信, 佢好快就幫我地寫, 等我地趕得切係放榜當日, 將所有文件同推薦信交比叩門學校, 所以我覺得你朋友派的第二志願應該唔會好差. (因我是在職媽媽所以好少做義工家長)

舊年3,800人考

我係今年K3家長。

會幫派唔到第一志願既小朋友寫推薦信, 係今年家長會校長當住所有K3家長講既。

至於課程程度, 好老實, soka一定唔係谷果d, K1都幾輕鬆架, K2就加緊d, 到今年K3, 我覺唔可以用"淺"黎形容囉, 中英文都會寫生字寫句子。數學, 老師會著重打好小朋友對數字的概念和彼此關係, 會有簡單加減數概念。

其實校長都有解釋過, 佢地課程係一級比一級深入。K1會輕鬆d, 因為主力係train小朋友的mind set, 打好基礎, 建立主動學習既習慣。上到k3, d野深左小朋友都唔會怕去學。

仲有樓主問難唔難入。我自己覺"好難", 仲難過其他同區既幼稚園, 因為佢收生人數相比同區幼稚園, 係少好多。加上, 在九龍塘區, 又收學卷, 真係無邊幾間。

My son is in K1 this year.  Maybe I am a lazy mom.  I think my son has a lot of homework to do.

Right now he has homework 3 times a week - Tue, Thur and Fri.

Tue/Thur he has one page of homework - usually drawing lines.  I think this is to prepare the kids for writing.  On Fri he has 3 pages of homework.  One page on learning English words and colouring.  The other 2 pages are some matching/logical works e.g compare large and small etc.

I am not sure if this is considered a lot/less for other moms.  but I think "Happy School" doesn't mean no homework.
‹ 上一主題|下一主題