用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔話學校教啲嘢好淺...
樓主: cutekiddy
go

阿仔話學校教啲嘢好淺...

小朋友唔知世界幾大,好容易以爲d嘢好淺/自己好叻。
好多父母都以為自己個仔女特別叻。
有一個家長話,一直以爲自己個仔好聰明好有天份,上興趣班好多老師讚,直到遇到一個坦白的老師話佢個仔被寵壞了,佢先知自己個仔並不比其他小朋友叻,反而是一個頑皮而無教養的小朋友。果d老師只是想討好她才可繼續賺錢。
而家所謂「資優兒」簡直係濫。

原帖由 AAma 於 10-10-13 12:30 發表
我囡個老師有講過有好多學生由幾深的幼稚園上小學,一二年級都還有優勢, 但buffer用完之後, 優勢不再, 所以佢叫我選幼稚園時唔好咁短視, 要選培養學習興趣的學校.

...

totally agree.
howsome我覺得有d父母比小朋友repeat,目的係由細仔變大仔都係一樣道理,頭幾年實有賺,但老本食完,去到p3或者打後,一定見真章,只會分有冇料到,唔係分大細仔。所以細仔我覺得無所謂,唔輸在一時,從小建立良好學習動機,遲早贏突。

家長俾細仔細女讀多年,係因為佢地的吸叫能力有可能俾其他大的小朋友無咁好,肯俾個小朋友讀多年的家長都係有心教育小朋友,所以大部份家長都會keep住小朋友的進度,所以並唔存在甚麼"食老本食完"!因為從來無食過老本,大仔大女都係有努力讀書先可以拿好成績的!請不要輕視佢地的努力!!!
原帖由 aryee 於 10-10-13 16:44 發表

totally agree.
howsome我覺得有d父母比小朋友repeat,目的係由細仔變大仔都係一樣道理,頭幾年實有賺,但老本食完,去到p3或者打後,一定見真章,只會分有冇料到,唔係分大細仔。所以細仔我覺得無所謂,唔輸在一時,從小建立良好學 ...

原帖由 whywhywhywhy 於 10-10-14 00:23 發表
家長俾細仔細女讀多年,係因為佢地的吸叫能力有可能俾其他大的小朋友無咁好,肯俾個小朋友讀多年的家長都係有心教育小朋友,所以大部份家長都會keep住小朋友的進度,所以並唔存在甚麼"食老本食完"!因為從來無食過老本,大仔大女 ...

唔好誤會,我絶無輕視佢地,家長當然係有心為小朋友好,先會步儲小朋友再讀一年。repeat當然都有努力,如果唔係變左大仔都唔會有"大仔相應既表現",因為唔係大仔就包好,係咪﹖

我只係覺得,其實好多小朋友根本無需要repeat(即係家長要求peat,唔係學校要求),只係因為細人幾個月,家長覺得佢地表現(其實只係暫時)不及班中大仔,所以情願repeat做大仔。我所講既老本,係指技術性變做大仔。但其實去到高小,幾個月既差距已經無礙能力上既發展。

有d小朋友轉做大仔,響小一interview更有利,更容易成功爭取一個心儀學位,呢個係幾吸引既,我都同意。

或許你唔同意我講,但只係交流下,我覺得有學習興趣,唔怕大細仔,都一樣會學得好讀得好。

同大家分享我外甥女最近的case, 佢係細女, 在謮小一至小三時成績麻麻,可以話係中下個group, 佢媽咪好忙,基本唔可以幫佢溫習, 反而爸爸時間鬆動d, 親子時間多一些, 但都不會幫佢溫書, 只喜歡同個女側下偈, 問好多問題來訓練思考.
所以佢放學要去補習班做功課, 課餘只學琴&溜冰&去圖書館. 可以話好多時間在家hea, 自己發下夢&同工人一齊做下甜品. 我當時都有問佢媽媽點攪??? 不過因此外甥女學校是一條龍升中, 所以又唔係好擔心就放手佢去.

今年外甥女五年班, 佢由四年班開始有明顯進步, 到學期尾已經是全級30名之內. 佢越戰越勇,好多同期成績好的同學已經後勁不繼, 當然有一些好叻的同學依然keep住好叻. 所以我好應同一定要培養學習興趣同學習態度, 做大仔or細仔都唔係問題, 初小的成績又不要太認真, 不用驕傲或灰心. 大家努力.

right. 嘗試問下學校有冇方法配合呢類學生, 我知有d津校都有方法,等佢覺得返學有"世藝"同投入d, 一年班仲係細, 佢pick up 得快, 識晒, 可能係佢比人快d把握到一d答題技巧同學習模式之類(所以一些較谷既幼稚園在初小時會有呢方面優勢), 但當其他小朋友都開始習慣,就可能中途超越,而且學習生涯漫長,唔需急於一時
原帖由 AAma 於 10-10-14 12:56 發表
同大家分享我外甥女最近的case, 佢係細女, 在謮小一至小三時成績麻麻,可以話係中下個group, 佢媽咪好忙,基本唔可以幫佢溫習, 反而爸爸時間鬆動d, 親子時間多一些, 但都不會幫佢溫書, 只喜歡同個女側下偈, 問好多問題 ...

原帖由 AAma 於 10-10-14 12:56 發表
同大家分享我外甥女最近的case, 佢係細女, 在謮小一至小三時成績麻麻,可以話係中下個group, 佢媽咪好忙,基本唔可以幫佢溫習, 反而爸爸時間鬆動d, 親子時間多一些, 但都不會幫佢溫書, 只喜歡同個女側下偈, 問好多問題 ...

呢 d 咪係『活記憶』與『死記憶』law,到了小四樣樣科都多左好多,靠死記會頂唔順,活記就算幾多都無問題。

例如 Grammars 一向都唔明,一向背答案但不求甚解,到小四點記得晒所有問題配答案,反之活記得方法,萬變不離其中,點變都想得通。

小一既課程有D學校係好淺, 有些學校就好深. 記得有個媽咪小朋友係官立某小學, 想插班去另外一間小學讀小二, 上學期去考, 唔得. 下學期去考又唔得, 最後個媽咪問學校, 點解唔收. 校長比埋份卷, 三科都唔合格, 其實果間小學程度不是很深, 又不是什麼名校.

最後佢媽咪說: 算吧! 我囝囝係全班已經第一, 轉唔轉都無所謂.

好奇....
點解 講睇課外書... 永遠都係講英文書, 幾厚幾勁 ~
無人會講 中文書.... 唔通中文書係 cheap d 、無野學 ???

問依個問題, 無咩特別意思, 只係好奇.....

過份偏重英文或某一科目的成績而忽略整體和其他方面的重要性,不過是大部份家長最普遍的盲點之一。

thomas_dad

原帖由 jolo 於 10-10-15 09:33 發表
好奇....
點解 講睇課外書... 永遠都係講英文書, 幾厚幾勁 ~
無人會講 中文書.... 唔通中文書係 cheap d 、無野學 ???

問依個問題, 無咩特別意思, 只係好奇..... :quiet ...

deleted deleted deleted

(例如: 紅樓夢、三國演義)。

呢類型既書圖書館大把有得借, 去到書局, 小朋友緊係睇最新出版既書 or 家長唔會買既書.

原帖由 miffy 於 10-10-15 09:50 發表
講時講, 我成日蒲書局, 未見過有人睇勁厚中文書 (例如: 紅樓夢、三國演義)。

書局d細路, 多數睇喜羊羊、rainbow fairy、老鼠記者中英文版。

不過我仔平時中英文書都睇。

...

簽名被屏蔽

其實圖書館都有某d作家的中文書好好睇 , 有趣味, 教育性, 有d英文改編小說都唔錯, 不過小朋友知道寧願睇英文版. 歷史通識都好好.

原帖由 miffy 於 10-10-15 14:09 發表
完全同意你咁講, 我都覺得英文書有好多套係好吸引到小朋友。

magic tree house, my weird school, wimply kid, captian underpants, mighty robot, rainbow fairy.............

反觀中文書無乜。

...