用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔話學校教啲嘢好淺...
樓主: cutekiddy
go

阿仔話學校教啲嘢好淺...

好同意各位媽咪意見!小一真係唔知咩事,我識好多朋友小一個小朋友都考得好好,頭五名內,最初覺得為何大家的小朋友都咁叻,後來才知原來大家都是現代父母,一早就教識晒小朋友小一以上的知識。所以對於佢地的小朋友來說,小一課程真的很容易!但真的到了小三開始,便是另一片天空,大家都覺得吃力了!
所以別輕言覺得容易便轉校,特別小朋友,就算几叻都無可能識晒所有事物。如果小朋友對老師教的己全部懂得,那他可以多擧手答老師問題,又或者可以在堂上發問問題,咁對佢自己同其他同學都有得著!特別其他媽咪講的寫字要小心同靚都不是容易做到。就算我地大人都會為一個字的正確寫法而四處問人或查字典。可況一個小朋友咁快就話容易?!!
當我的小朋友失敗和成功時,我常跟我的小朋友說"就算天才都唔可能識晒所有野",用來警惕他別自卑或自大。。肯用心學習那裏都可以學到東西!!

你個仔好叻呀, 坐定定三四個鐘頭讀書, 大人都未必得, 一定係讀書材料.
可能真係跳級會好d, 識左再學會打擊學習興趣, 同學校傾下, 嚴還嚴, 相信老師學校唔會咁萌塞.
我覺得ORT 8 一定唔係小一程度 (一頁入面有6行字, 美國學校用 Treasures 教材, grade1 後期 都係 6-8行字), 即使名校, 除非母語係英文, 因為官校英文一定係ESL. (我地唔係名校, 無咁程度. 有無名小一係睇 ORT8 呢? )
8-9 係
a day in london
survial adventure
the flying carpet
the kidnappers
the litter queen
the quest
最多好似係 level 11. 跟住係咪睇 chapter book ?

津校好難有跳班呢回事, in fact 真係好多好叻既學生. 小二有學生睇完套harry potter.

原帖由 無知人 於 10-10-12 10:23 發表
你個仔好叻呀, 坐定定三四個鐘頭讀書, 大人都未必得, 一定係讀書材料.
可能真係跳級會好d, 識左再學會打擊學習興趣, 同學校傾下, 嚴還嚴, 相信老師學校唔會咁萌塞.
我覺得ORT 8 一定唔係小一程度 (一頁入面有6行字 ...

如果小一已經睇到英文故事書,高人!

唔明點解咁都叫係高人 ? 而家d小朋友真係唔可以低估 !

原帖由 happyvalley 於 10-10-12 23:46 發表
如果小一已經睇到英文故事書,高人!

呢d好大程度歸功於學校既風氣和家長自小既栽培.

原帖由 miffy 於 10-10-12 11:54 發表

我在書局見過初小生睇緊本起碼2吋厚的英文小說, 我問下佢讀邊間小學, 佢話女拔, 呢d先叫勁。  

...

醒目開學勳章

所以我不贊成讓小朋友在校外學太多野!

朋友兒子間幼稚園既情度係出名深, 之後入了油天, 小一全級十名之內, 到小三全級80名.有些幼稚園係教曬2位數+ & -. 入到小一,會覺得d 野好淺.

我囡個老師有講過有好多學生由幾深的幼稚園上小學,一二年級都還有優勢, 但buffer用完之後, 優勢不再, 所以佢叫我選幼稚園時唔好咁短視, 要選培養學習興趣的學校.

原帖由 catcatmom 於 10-10-13 11:47 發表
朋友兒子間幼稚園既情度係出名深, 之後入了油天, 小一全級十名之內, 到小三全級80名.有些幼稚園係教曬2位數+ & -. 入到小一,會覺得d 野好淺.