用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 冬季校服問題
go

冬季校服問題

請問冬天時,女同學若要穿長的襪褲,應是白色或灰色呢?
另外,若在冬天穿普通的長襪,應是甚麼顏色?

Thanks!

我細時係著白色的  我唸應該同書包校服一樣係幾十年不變^^
不過唔知有冇k2/3 mami幫手答

上身恤衫係白色有校障既, 下身+校褸+外套(都係有校障)就綠色.

原帖由 tiksze0328 於 10-10-10 17:06 發表
我細時係著白色的  我唸應該同書包校服一樣係幾十年不變^^
不過唔知有冇k2/3 mami幫手答

不論係襪褲又好, 長襪又好, 都係白色.

原帖由 betty10 於 10-10-10 14:31 發表
請問冬天時,女同學若要穿長的襪褲,應是白色或灰色呢?
另外,若在冬天穿普通的長襪,應是甚麼顏色?

Thanks!

謝謝! 咁我可以買啦!

另外,請問各媽媽知不知要幾度或以下,小朋友才可穿羽絨上學及羽絨有冇規定要什麼顏色?

因聽說今個冬天會好凍,所以想入定貨。

其實你覺得好凍都可以, 大約 10 度左右啦!

但學校都要你穿校褸係裡面. (有時我哋都無理)

同埋你要諗, 佢哋返到學校, 入到課室, 老師都唔會同佢哋除羽絨架, 因為佢哋成日要出出入入, 老師會費事煩, 所以唔會除既.

至於顏色/款式就無限.

原帖由 betty10 於 10-10-11 18:00 發表
謝謝! 咁我可以買啦!

另外,請問各媽媽知不知要幾度或以下,小朋友才可穿羽絨上學及羽絨有冇規定要什麼顏色?

因聽說今個冬天會好凍,所以想入定貨。 ...

呀....仲有件背心仔架....老師都唔建議我哋唔著架....你唔著, 佢哋都會叫小朋友返屋企同你講, 一定要著背心架!

原帖由 ines.yingying 於 10-10-12 12:21 發表
其實你覺得好凍都可以, 大約 10 度左右啦!

但學校都要你穿校褸係裡面. (有時我哋都無理)

同埋你要諗, 佢哋返到學校, 入到課室, 老師都唔會同佢哋除羽絨架, 因為佢哋成日要出出入入, 老師會費事煩, 所以唔 ...

對於件羽絨/棉衣,其實學校係有要求要墨綠色架,不過好多家長都冇理/唔知,連老師都冇符咋,老師話修女都哦咗好多次。

呢條校規喺K1 家長會派嗰張通告有寫,可能當時未到冷天,大家都冇留意。