用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SCHOOL BUS [複製鏈接]

hi there, any one take route no.1  ???
   0    0    0    0

Yes...my girl takes no 1.

原帖由 yeung1 於 10-10-10 02:15 發表
hi there, any one take route no.1  ???

Hi, my girl also take No.1 school bus. Waht's up???

they should using the mini bus i/o of the OLD big bus as not much kids taking route No1.
My girl is in PM class, do u think it's too early for the pick up time ??

My girl (Abby Mak)is also in K2 PM class and take route No.1.  The old big bus really is too BIG for just only 8 girls.

原帖由 yeung1 於 10-10-13 02:13 發表
they should using the mini bus i/o of the OLD big bus as not much kids taking route No1.
My girl is in PM class, do u think it's too early for the pick up time ??

回覆 1# bayobb 的文章

我們也需要考慮上午班的同學, 上午班下車, 下午班上車, 又可能同一時間最多有多少個小朋友在車上.  但, 這不是重點, 重點是校車是與小學部同一車隊, 小學生人數多, 用大車, 沒有可能為幼稚園部增購細車.  而且, 我估計校車公司接幼稚園小朋友不能有大錢賺.

最重要安全, 和準時就ok了.
~easybring~

原帖由 easybring 於 10-10-13 14:03 發表
我們也需要考慮上午班的同學, 上午班下車, 下午班上車, 又可能同一時間最多有多少個小朋友在車上.  但, 這不是重點, 重點是校車是與小學部同一車隊, 小學生人數多, 用大車, 沒有可能為幼稚園部增購細車.  而且, 我估 ...

Agreed w/ easybring. I knew that Route No.1 school bus for primary students was quiet FULL, so no matter how many KG students, they'll use the same bus. Frankly, I think that Big bus is more safe than the mini-bus. My girl quite like her school bus as well.

回覆 1# wincyho56 的文章

真不知大巴or小巴比較安全.  全靠嬸嬸看緊d.  幼稚園生比較活潑.
~easybring~

原帖由 easybring 於 10-10-13 16:48 發表
真不知大巴or小巴比較安全.  全靠嬸嬸看緊d.  幼稚園生比較活潑.

Last time I talked w/ Mrs. Shum, she said that Big bus for sure more safety than the mini bus on the traffic road.

有道理.

原帖由 wincyho56 於 10-10-13 16:53 發表

Last time I talked w/ Mrs. Shum, she said that Big bus for sure more safety than the mini bus on the traffic road.
~easybring~

我囡囡不是乘坐1號線,但都有同一問題用大巴接送小朋友。
作為一個家長,我首要考慮的是囡囡的安全,以一個100cm左右的小朋友坐如此大的校巴,無論車門同座位的高度,安全帶的設計都絕對不適合。而每天囡囡就坐着這輛校車行經快速道路來回學校最小1個多小時。教我怎樣不擔心。雖然我立刻向學校反映但到現在都未有改善。
我唔相信接送幼稚園的學生利潤微,因最少有8成以上的小朋友是乘坐校車的,而車費最平都要伍佰最貴要成千六七。佢哋用大巴的原因只有一個,就是同時用同一部車去接送小學同幼稚園的學生,連司機姨姨都係用同一班人。用最少的成本去達到最高的利潤而罔顧幼稚園同小學部的學生的利益以及安全。
在剛開學時就因小學部的放學時間在下午1時而要幼稚園的學生提早半小時上車或要小學部的學生遲大半個鐘回家。
我並唔係要求學校換校車公司,我亦都覺得司機叔叔同姨姨好好,只希望學校施壓迫使校車公司解決以上問題,以學生的安全同利益為首位。

我同意,校車安唔安全係一個great issue,甚至比轉換校長更為重要,so far我對學校也很滿意,除了坐校車這一part,我都覺得坐椅和seat belt唔係專門比幼兒用,我開學第三天和我囡囡一齊坐車返屋企時發覺扣好seat belt仍然好鬆好多虛位

原帖由 yydama 於 10-10-14 09:49 PM 發表
我囡囡不是乘坐1號線,但都有同一問題用大巴接送小朋友。
作為一個家長,我首要考慮的是囡囡的安全,以一個100cm左右的小朋友坐如此大的校巴,無論車門同座位的高度,安全帶的設計都絕對不適合。而每天囡囡就坐着這輛校車行經 ...

我本身校巴5可以直達我屋企,要求佢哋可否直達(只差5分鐘車程),佢哋態度差 ,叫妳自己諗吓讀5讀law:;pppp: :;pppp: 我覺得佢哋一啲都唔helpful......:;pppp: :;pppp: :;pppp:

其實每個父母都係為自己的兒女好, 愛鍚自己的兒女, 正因為咁, 呢個又差5分鐘, 果個又差3分鐘, 原先早的變遲, 遲的變了更遲, 總會有家長不滿的, 總會有家長投訴, 我們做父母的不可自私, 要顧及每個小朋友. 要同學校, 校車公司合作. 我的女兒每天都是坐校車的, 亦是大巴, 一星期梗有一, 兩日放學一落車就嘔, 係嘔好多野出來, 但我所見的司機和嬸嬸好好. 司機見到下午班上車的所有小朋友坐定後才開車, 就算後面有車呠都唔理. 至於我女兒, 話司機揸得好快, 唔通我打比司機/嬸嬸煩佢地. 我一定唔會, 因為佢始終都係小朋友, 不明白怎樣才是快慢, 又唔見其他小朋友嘔. 我的解決辦法係, 如果我囡囡繼續嘔, 我會自己帶佢返, 放學. 自己解決而唔係要人遷就自己囡囡.

以上只是自己的小小見解   

原帖由 Nelly@Huang 於 10-10-15 15:09 發表
我本身校巴5可以直達我屋企,要求佢哋可否直達(只差5分鐘車程),佢哋態度差 ,叫妳自己諗吓讀5讀law:;pppp: :;pppp: 我覺得佢哋一啲都唔helpful......:;pppp: :;pppp: :;pppp: ...

呢個又差5分鐘, 果個又差3分鐘, 原先早的變遲,

我5係要遷就我一個,只係安排有啲問題啫!!!!!!

叫妳諗讀唔讀都有問題la......

原帖由 jnasally 於 10-10-15 16:35 發表
其實每個父母都係為自己的兒女好, 愛鍚自己的兒女, 正因為咁, 呢個又差5分鐘, 果個又差3分鐘, 原先早的變遲, 遲的變了更遲, 總會有家長不滿的, 總會有家長投訴, 我們做父母的不可自私, 要顧及每個小朋友. 要同學校,  ...

請問你們女女坐校巴時, 嬸嬸有沒有說不可把書包除下, 要一直背著書包坐? 如除下書包小朋友會比嬸嬸罵

我女女告訴我背著書包坐很辛苦...而書包前又多扣茶點袋.....

我囡囡個書包係掛在前面的座位背上。
無可能背著書包坐,咁囡囡咪坐得好出好辛苦,咁點扣安全帶呀?
要快d問嬏嬏點解要這樣安排。

Hi yydama,
Thanks for your reply.
I will talk to `嬸嬸...hope she will change her "OLICY" la...

原帖由 Jasminedada 於 10-10-15 22:58 發表
請問你們女女坐校巴時, 嬸嬸有沒有說不可把書包除下, 要一直背著書包坐? 如除下書包小朋友會比嬸嬸罵

我女女告訴我背著書包坐很辛苦...而書包前又多扣茶點袋..... ...

我囡囡坐既校車前嬸嬸, 又係要小朋友背住書包坐, 我提出過, 佢話果位既設計fit到wor.  我正想同學校反映既時候, 知道將會換新嬸嬸la.  衣家果個嬸嬸係幫小朋友將書包掛係前面既椅背上.
Monkey媽媽

我女坐的校車嬸嬸...禮貌欠俸....唔知會唔會妥協...:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題