用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York - 太多負面news 仲會唔會有人去面試?
樓主: giant_japan
go

York - 太多負面news 仲會唔會有人去面試? [複製鏈接]

俾左錢點解唔in?見識吓都好
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 2# monkey05 的文章

我都覺得身教好重要, 尤其是家長本身......
因為一天24小時裹, 起碼有10個小時以上係屋企, (唔計sleeping time)
而學校以半日計3個小時..... 都係老師去教授小朋友架啦, 又唔係校長親自教 , 關咩身教事呢???
唔明點解送小朋友去呢間學校讀....好難今你明wor, 你個小朋友又唔係係york讀, 點分享同有共嗚呢??...... 而我只係送左d學費同雜費比學校jar, 其他$$$都無比過....咩可以唔使出$$讀書, 咁道數

As with application fee paid, of course, it is worth to go for interview..... even treated as a practising chance..... Honestly, it is great to have one more offer than being none... right ? 有得揀好過無.............所有机會都係要自己爭取...爭取咗而自己give up又係另一回事......講真......大部分家長都不會只報一間kinder.....

if I get the offer from York, i still have to consider.... as we still have more than 10 interviews to be attended in oct / nov....

其實出面好多人為左仔女可以入到心儀學校, 想盡各種唔同既辦法去幫仔女入 (例: 借別人的地址, 突然去信教或去菲律賓洗禮爭取多幾分得幾分). 如果政府可以取消果個計分制就好了!

香港個教育制度實在唔係好得! 搞到d 小朋友和家長都一樣咁辛苦! 雖知, 小朋友入讀既小學, 中學都會對小朋友既前境有一定的影響.之所以係咁, 各家長先會咁緊張小朋友入讀邊間學校(幼稚園/小學/中學/大學)

我小朋友本身都讀緊york(k1), 見校長搞單咁既新聞後, 我都有諗過轉校, 但我眼見小朋友返學返得好開心, 放假都話要返york, 仲成日話' I LOVE MISS XX ', 仲多過講 'i love ma ma', d 老師有細心照顧得小朋友真係好好, 又真係教到小朋友學術方面幾好. 我個女本來唔識講中文的, 依家佢又識講和聽, 又開始識講普通話.

after 單新聞後,本來唔打算比細仔入讀york, 依家都會了. 因為眼見返york 既小朋友個個都好開心!

More to say, 我不認同York的賺錢手法, 但此校又確实培育到質數高的學生

我識一位十年前於York畢业的學生 , 从小一至今, 每年也拿到全級學科大獎 , 讀全港好top的中學(DXS) , 上年還拿到scholarship,  但以前York係沒有什么cambridge 或 stanford 課程 , 所以我都對佢地自身課程有信心 , 唯一真係好多人同我講York不好 , 唔好報 , 我也好矛盾 , anway, 嚟緊仲有好多kinder's interview.... 自己亦有另外的"部署" , 但如有offer from York Int'l, 我多數唔take住 , 下月会再in 約克主流班 , 至少debenture費用會平小小 , 平均每月一佰蚊 , 到時 , 可能有另外心仪kinder嘅offer都未定啦 , 到時再打算.....haha...希望在人間

100% agreed !

pinkpink

原帖由 monkey05 於 10-10-13 10:51 發表

100 % AGREED.   香港咁多好幼稚園做咩要選york.  
我地成日講身教, 但佢地校長咁, 金錢理念咁重, 唔明點解仲要送子女, 送錢去佢學校 !
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]
‹ 上一主題|下一主題