用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York - 太多負面news 仲會唔會有人去面試?
go

York - 太多負面news 仲會唔會有人去面試? [複製鏈接]

York - 太多負面news 仲會唔會有人去面試?
   0    0    0    0

原帖由 giant_japan 於 10-10-9 07:52 發表

咁妳去唔去?
我諗唔少人會buy佢英文程度較深。
即使唔諗住讀俾HK$30見識吓都冇壞。in多幾間妳揀人總好過人揀妳。

原帖由 oooray 於 10-10-9 10:35 發表

咁妳去唔去?
我諗唔少人會buy佢英文程度較深。
即使唔諗住讀俾HK$30見識吓都冇壞。in多幾間妳揀人總好過人揀妳。

我$30都會慳番, 因為我絕對唔會選這校,  因校方只想盡辨法點搵班家長 , 佢英文程度較深可能是事實, 但相信有好多校比這間更好~

容許我發表:

1) 我朋友讀學卷幼稚園 (迦X,啟X),  可能受政府管制, 英文程度真一般。
2) 再加上那些父母都喜歡與學校用中文溝通, 變成港式英文學校

我做了很多research , 包括留意校長背景及其家長羣,  我會挑耀中及約克。記緊六歲前是語言黃金期, 但話說回來, 若沒打算子女到海外發展,本地幼稚園已足夠

原帖由 KY_Lo 於 10-10-9 11:59 發表
容許我發表:

1) 我朋友讀學卷幼稚園 (迦X,啟X),  可能受政府管制, 英文程度真一般。
2) 再加上那些父母都喜歡與學校用中文溝通, 變成港式英文學校

我做了很多research , 包括留意校長背景及其家長羣,  我會挑耀中 ...

家長羣都research?妳都好犀利....

$30當上面試班都ok ar,不過如果冇心入讀就緊記5好比660 la,留番個位比d真想入york ge 父母

york只算二線幼稚園, 我不會考慮.
健康活潑的BB來臨了 ;-)

i would prefer victoria and LH

容許我發表:

我做了很多research , 包括留意校長背景及其家長羣,  我會挑耀中 ...

都見過幾個hg victoria 的學生, spoken english 真係10分好

原帖由 Christi 於 10-10-9 15:18 發表
i would prefer victoria and LH

醒目開學勳章 王國長老

難聽d講句, 如果無家長buy呢d深圳劍橋, 公海受洗, 又點會有supply
(我無話所有york家長, 但事實係有人buy)
有d人真係為求目的不擇手段, 又豈止係校長一個丫! 一個把掌拍唔響架

原帖由 giant_japan 於 10-10-9 07:52 AM 發表

原帖由 giant_japan 於 10-10-9 07:52 發表

今天聽了萊茵說明年只得上下午國際班和中文班。
不知YORK是不是也是一樣?

in吓都無防, 我都覺得"你揀人, 好過人揀你", 到時小朋友表現失準, in所有學校全軍覆沒, 有一間學校向你招手, 真係雪中送碳ga. 各位家長, 我有朋友D仔囡在York已讀至K3了, 他們真的不錯, 尤其品德&Eng (純個人意見, 給準K1爸媽參考)

Hi All Mami

York雖然多負面news, 但公道講句...
我個大仔讀左一年(現在k2), 發覺d老師真係好有愛心同耐性, 上個星期唸住打比班主任傾下個仔既上堂情況, 個時已經差不多6點, 於是留低左個tel比校務處, 隔左一陣, 老師用手提打比我,重傾左半個小時, 言談中, 老師重可以講出個仔一d有細微既野, 雖然唔算係d咩, 但足以今家長好窩心...
請大家以客觀和冷靜的分析去抨價york, 唔好因為呢個校長而扼殺左老師付出既努力!!!!
什麼一線, 二線....學校, 總之老師有heat, 有愛心, 不是就是一間好學校嗎....如果小朋友讀"一線"的學校, 但老師卻沒有愛心, 那小朋友會開心嗎, 停一停...想一想....
我們都是家長, 家長們又怎會隨隨便便的給孩子讀一所幼稚園(而且學費又不是很平), 希望大家可以用一些具體的例子去抨價每一所學校.......
我還有一個小兒子, 剛剛都in 了york......

以上的, 只是個人的真實分享, 希望對各位真正想多些了解york 的家長們有帮助

原帖由 tongl 於 10-10-11 00:27 發表
in吓都無防, 我都覺得"你揀人, 好過人揀你", 到時小朋友表現失準, in所有學校全軍覆沒, 有一間學校向你招手, 真係雪中送碳ga. 各位家長, 我有朋友D仔囡在York已讀至K3了, 他們真的不錯, 尤其品德&Eng (純個人意見,  ...

小女也正在York 讀K1, 她常說唔該, 多謝等等, 她說: 老師話咁樣先係有禮貌既好孩子!! 我聽到真的很開心, 除了她說多了英文外, 老師們還在行為品德上下了不少功夫, 這些都令我感到恩慰, 希望大家不會因校長的過失而帶有色眼鏡來看York 的老師及學生! 主佑!

想問下知唔知佢地內部行政又亂唔亂?????

原帖由 ck07hk 於 10-10-11 10:28 發表
小女也正在York 讀K1, 她常說唔該, 多謝等等, 她說: 老師話咁樣先係有禮貌既好孩子!! 我聽到真的很開心, 除了她說多了英文外, 老師們還在行為品德上下了不少功夫, 這些都令我感到恩慰, 希望大家不會因校長的過失而帶 ...

你好sales,你是乜職位。校長大人本人???or老師???

sorry, 我是否說了不應說的。

容許我發表:

My son has been studying at York for 2 semesters already and I'm very happy with his progress.

I'm 100% disappointed & disagreed with the principal's latest action and it has definitely affected the school's image. However, the teachers and staffs are excellent and they know how to teach & take care of children.

If you want your child to learn good English, then York is quite good and they prepare you to go local stream P1. I also like St.Cat, but we didn't get the offer, so we chose York. However, I feel I'm getting my money's worth because most importantly, my son loves to go to school and has learnt a lot in this short time.

Yew Chung is int'l school and Victoria is IB, so not easy to get back into local stream P1.

This is just my personal opinion.
‹ 上一主題|下一主題