用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問私小同津小的老師在教學上有何分別 ...
go

請問私小同津小的老師在教學上有何分別

幫小朋友選擇小學時, 其實應該考慮老師的教學態度, 學校的主旨和對老師的要求.  但是真是攪不清楚私小和津小內的老師是否會有很大的分別.

聽有些朋友說, 在津小的老師就好像人打政府工一樣, 唔會同你做多, 只會按本旨辦事. 而私小嘅老師會較為用心, 而且比較緊張小朋友的成績. 唔知會唔會受到佢地人工的影響因素?

原帖由 eileenycm 於 10-10-8 23:32 發表
幫小朋友選擇小學時, 其實應該考慮老師的教學態度, 學校的主旨和對老師的要求.  但是真是攪不清楚私小和津小內的老師是否會有很大的分別.

聽有些朋友說, 在津小的老師就好像人打政府工一樣, 唔會同你做多, 只會按本 ...

津小妳係觀眾,有得睇無得聲。私小妳係 Boss,學校會聽到妳的聲音。

當然唔等如私小好 d,只要學校搞得好,津小私小都好。不過津小有套法則,就是妳地要有供獻比學校,學校先會多點資源比妳的小朋友。

一針見血哦, 讚一個

原帖由 happyvalley 於 10-10-8 23:56 發表

津小妳係觀眾,有得睇無得聲。私小妳係 Boss,學校會聽到妳的聲音。

當然唔等如私小好 d,只要學校搞得好,津小私小都好。不過津小有套法則,就是妳地要有供獻比學校,學校先會多點資源比妳的小朋友。 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 happyvalley 於 10-10-8 23:56 發表

當然唔等如私小好 d,只要學校搞得好,津小私小都好。不過津小有套法則,就是妳地要有供獻比學校,學校先會多點資源比妳的小朋友。 ...

私小都會炒Boss 魷魚"架"

用我個人既傻傻地諗法係:津小既師資好一些。點解?津小有好和味既強積金,如果能力高些,年資多些既,都想轉去津小啦。(如果只係計師資下)

醒目開學勳章 王國長老

津小似政府工, 每年穩穩陣陣有薪加, 份長糧又好好, 總次good enough就可以安渡晚年
私小同直資, 薪金唔跟政府scale, 要睇表現, 其他bonus亦好似私人公司咁, 睇apprasial

有老師會想去津校, 簡單d, 有老師想target可以發揮既學校, 辛苦d都去私校直資

係咪津校就無好老師? 當然唔係啦, 唔通全香港打政府工都呃飯食咩! 一樣米養百樣人, 夠有老師去做份辛苦私校工, 唔係真係為教好學生, 而只係為自己將來去名津校舖路, 各人心態唔同好難一概而論

我反而認為私小老師壓力小,教學的心情會好d.
教學質量和與學生的關係相對比津校好.

我指的壓力是
津校老師上課時要對付品行差EQ差學習障礙的學生會比私小多.
太多新移民家長覺得教育教養都是學校的責任,當老師指出學生有問題時,反而被家長責備及投訴,處處挑剔.有這樣的家長,老師很難做,對小孩也不好,令佢地唔識尊重老師.
無理取鬧離譜野蠻的家長一定比私校多好好好好好好多.

所以我認為大部分私小的老師較有愛心,
並不是因為你有交學費,
而是從心而發的.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-9 18:03 發表
津小似政府工, 每年穩穩陣陣有薪加, 份長糧又好好, 總次good enough就可以安渡晚年
私小同直資, 薪金唔跟政府scale, 要睇表現, 其他bonus亦好似私人公司咁, 睇apprasial

有老師會想去津校, 簡單d, 有老師想target可 ...

這問題應出在
教育王國 » 教師樂園 »
教師的回應一定比較貼近事實.

唔好意思,
有沒有例子?
邊類型私小流失率大,
是一線私小嗎?

原帖由 20072010 於 10-10-9 22:56 發表
津小的老師質素係好一些。以現時制度,私小的人工跟本比不上津小的人工(包括公積金),老師一定想入津小。

私小的學生看起來質素好,在絶大多數的情況下,其實是入學學生的家境好。家境較好的學生,老師俾咩、甚至唔俾只set個 ...

原帖由 cha-cha-cha 於 10-10-9 20:53 發表
我反而認為私小老師壓力小,教學的心情會好d.
教學質量和與學生的關係相對比津校好.

我指的壓力是
津校老師上課時要對付品行差EQ差學習障礙的學生會比私小多.
太多新移民家長覺得教育教養都是學校的責任,當老師指出 ...

對,即是話家長和學生的質數最重要,好似英華小學轉直資,就是要有決定撰學生。所以私小會令部份不明事理的家長卻步。

你地個個講的我都同意。利益申報,本人有小朋友於私校及津校就讀。其實不是老師的分別,而是學校制度,條件,行政,課程速度,教學目標,資源分配等,造成有分別。

津小老師似打政府工,但一樣有些是充滿愛心的。津小老師多不打攪家長,怕被反投訴。名津校老師會比較普通津校關注學生。我知有些津校每年會定一項誇學科品德實踐主題,那必須花去某些課堂時間,好與不好,自行評價。

有些私校老師流失率大,有些並不。私小老師較重成績和學生品德,會直接聯絡家長。私校老師時間可多專注教學上,不用兼顧行政及教學計劃和報告。

私校老師流失率大,好大可能是走向名津校。

原帖由 eileenycm 於 10-10-8 23:32 發表

聽有些朋友說, 在津小的老師就好像人打政府工一樣, 唔會同你做多, 只會按本 ...

原帖由 林嬌嬌 於 10-10-9 23:24 發表
你地個個講的我都同意。利益申報,本人有小朋友於私校及津校就讀。其實不是老師的分別,而是學校制度,條件,行政,課程速度,教學目標,資源分配等,造成有分別。

津小老師似打政府工,但一樣有些是充滿愛心的。津小老師多不打攪家長 ...

津校老師係好,不過一遇到飯碗問題,就會加多幾樣功課。私小制度,我會 buy,比我再撰,我唔想再做咁多功課。

其實好難比較,因津校個range太大,有些名津校比私校還好添。我反為識得幾個非常家長,因要俾學費(小朋友讀私校/直資),所以對學校對老師都投訴多多,亦常常投訴其他同學,有個仲出律師信給另外一個家長。。。。。

原帖由 happyvalley 於 10-10-9 23:52 發表

津校老師係好,不過一遇到飯碗問題,就會加多幾樣功課。私小制度,我會 buy,比我再撰,我唔想再做咁多功課。
wbmom

為何大部份的津小每天都有很多的功課? 而我發覺津小的課程很緊, 好多時老師都沒有足夠的時間上課. 所以, 好多時老師都未能完全教好的課程, 小朋友便要回家應付功課. 小朋友當然仍有不明之處, 而責任就落在家長身上或補習社.

原帖由 20072010 於 10-10-10 22:36 發表
所以話說回來,會唔會比較一間學校最重要的並不是師資、學制、校風等。最重要還是該校現有的家長群是甚麼背景才是最影響學校的發展。

試想如一間新校開設在名校區,無論是私小、直資或津小,只要收到名校區社經背景較好的 ...

這令我聯想到住『毫宅』與『豪宅』的分別!