用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 10月6日星期二下午家長座談會會後感
樓主: sue_young
go

10月6日星期二下午家長座談會會後感 [複製鏈接]

原帖由 小天使kiki 於 10-10-8 23:07 發表
今日我呀女上台表演咗拉小提琴,令到佢好開心,個人仲好似有自信咗,最衰我唔知道原來係早會度表演,我以為只係自己課室裡面,我無同佢一齊返學,錯過咗欣賞呀女嘅機會,如果遲D再有,一定要去 ...

不如請她毛遂自薦新年表演吧。

請問座談會不是9:00-10:00一小時嗎?  會有成2.5小時呀?直到放學? 我只請了一小時的假.....
Mqchris :>

我們都開了兩小時,但絕對值得你請多一個鐘假參加!

原帖由 Mqchris 於 10-10-8 23:37 發表
請問座談會不是9:00-10:00一小時嗎?  會有成2.5小時呀?直到放學? 我只請了一小時的假.....

我地今日傾到11:40, 結果坐埋校車放學返屋企, 不過係值得既.

我係禽日下午聽架, 會上我唔敢發言(除左講校車既一個問題外)呀,  唔係怕羞, 係驚呀, 驚自己忍唔住講講下會哭....我好滿意佢地既教學態度, 熱誠, 我好感動; 我禽日只係聽, 我已經流左幾次眼淚(靜靜雞), 所以唔敢再講野.  係提到校車時, 有件事一定要提.  禽日跟校車翻學校開會, 睇到司機合眼訓呀, 雖然知道佢可能因為前一晚要跟維修校車既事到好夜, 但佢開車合眼訓, 始終對小朋友既安全做成威脅, 一次都唔可以接受, 所以一定要講.
Monkey媽媽

我係禽日下午聽架, 會上我唔敢發言(除左講校車既一個問題外)呀,  唔係怕羞, 係驚呀, 驚自己忍唔住講講下會哭....我好滿意佢地既教學態度, 熱誠, 我好感動; 我禽日只係聽, 我已經流左幾次眼淚(靜靜雞), 所以唔敢再講野.  係提到校車時, 有件事一定要提.  禽日跟校車翻學校開會, 睇到司機合眼訓呀, 雖然知道佢可能因為前一晚要跟維修校車既事到好夜, 但佢開車合眼訓, 始終對小朋友既安全做成威脅, 一次都唔可以接受, 所以一定要講.
Monkey媽媽

Monkey媽媽

Monkey媽媽

我既post重覆左咁多次既, 唔該版主幫我delete重覆左果d la.

唔該晒
Monkey媽媽

原帖由 Monkey媽媽 於 10-10-9 01:19 發表
我係禽日下午聽架, 會上我唔敢發言(除左講校車既一個問題外)呀,  唔係怕羞, 係驚呀, 驚自己忍唔住講講下會哭....我好滿意佢地既教學態度, 熱誠, 我好感動; 我禽日只係聽, 我已經流左幾次眼淚(靜靜雞), 所以唔敢再講 ...

你又係坐13號線? 6號下面係13號線壞了車呀, 司機叔叔去了跟維修, 放學時換了一個完全唔識路兼有D耳背的司機...

原帖由 Monkey媽媽 於 10-10-9 01:22 發表
我係禽日下午聽架, 會上我唔敢發言(除左講校車既一個問題外)呀,  唔係怕羞, 係驚呀, 驚自己忍唔住講講下會哭....我好滿意佢地既教學態度, 熱誠, 我好感動; 我禽日只係聽, 我已經流左幾次眼淚(靜靜雞), 所以唔敢再講 ...

嘩!個司機的行為好嚇人

原帖由 GHcat 於 10-10-8 23:29 發表

不如請她毛遂自薦新年表演吧。

唔使啦, 校長同趙總務說每一位同學都會上台表演,

可以增強佢地自信心, 公平地表示人人權利相同

原帖由 小天使kiki 於 10-10-8 23:07 發表
今日我呀女上台表演咗拉小提琴,令到佢好開心,個人仲好似有自信咗,最衰我唔知道原來係早會度表演,我以為只係自己課室裡面,我無同佢一齊返學,錯過咗欣賞呀女嘅機會,如果遲D再有,一定要去 ...

嘩!你女女真係叻!

好厲害, 頭先聽到Hazel識念晒成首天主經同聖母經(中文), 跟進又用英文在飯前祈禱及聖號經, 爸爸聽到呆了

今日係第一次上興趣班-畫班

老師由點, 線, 面開始教學, 教她們不同的圖案可以利用點, 線, 面組成.

給她們題目但自由創作, 鼓勵創意, Hazel和同學們上了很開心的一課

GoodHope的校園環境真係好優厚, 可以另設畫室, 課室內的空間又大, 今天興趣班老師是用Projector教學的, 2位老師對11位學生!

上課的材料還另有全套Hello kitty圍裙, 護袖及畫袋, 都係校長親自出去挑選(她在課室門口講的), 好細心.

有無家長可以分享一下舞蹈班的情況, 我仍在游說Hazel(She doesn't like dance)試吓, 但今日見到D同學仔好似玩得好開心咁樣呀?

原帖由 sue_young 於 10-10-9 03:44 發表

你又係坐13號線? 6號下面係13號線壞了車呀, 司機叔叔去了跟維修, 放學時換了一個完全唔識路兼有D耳背的司機...

係呀, 13號車, 6號下午我仲以為係原來既司機叔叔有事要搵人代tim. 係第二日聽到一個媽媽同司機叔叔既對話先知咋.  13號車既司機叔叔平時都ok既, 不過如果佢因為前一日攪得夜好累既話, 佢應該請多一日假lor.  成車小朋友wor, 唔係講笑架.
家長會果日我係會度提出, 後來趙總講, 司機叔叔姨姨因要兼顧幼稚園同小學, 所以係由朝早五點幾起身, 一路做到下午(如果我無聽錯記錯既話).  雖然我明白佢地好辛苦, 但我唔可以因為呢個原因, 搵囡囡既安全打賭, 唸唸下, 下星期一都係要再同學校反映呢個問題.  
Monkey媽媽

原帖由 sue_young 於 10-10-9 21:09 發表
今日係第一次上興趣班-畫班

老師由點, 線, 面開始教學, 教她們不同的圖案可以利用點, 線, 面組成.

給她們題目但自由創作, 鼓勵創意, Hazel和同學們上了很開心的一課

GoodHope的校園環境真係好優厚, 可以另設畫室, ...

校長真係細心啦,連買野都自己做埋!!

原帖由 luilui007 於 10-10-9 09:31 發表

嘩!個司機的行為好嚇人

係, 所以我衣家有d擔心, 最衰自己無車(養架車都幾重皮)la, 唔係真係想自己接送.
Monkey媽媽

原帖由 Monkey媽媽 於 10-10-9 21:19 發表

係呀, 13號車, 6號下午我仲以為係原來既司機叔叔有事要搵人代tim. 係第二日聽到一個媽媽同司機叔叔既對話先知咋.  13號車既司機叔叔平時都ok既, 不過如果佢因為前一日攪得夜好累既話, 佢應該請多一日假lor.  成車 ...

當日個代班的司機叔叔, 都好驚嚇架, 兜錯了幾次路, 以前校車個May EE無做啦! 可能因為太辛苦!返早6, 放晚6, 中間上,下午各有2個小時落場時間

(我好奇)佢地維唔維到成本(因為that's direct related to their services quality), 13號線下午班10個學生, $850 per month = $8500, 1 driver, 1 helper....

我相信未必條條線都維到皮,但咁多條路線加埋,應該都係有幾可觀的利潤
‹ 上一主題|下一主題