用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Finished KTS interview
樓主: kalongma
go

Finished KTS interview [複製鏈接]

係呀,昨晚又借啲 e 問下佢, 佢又話有問, 只說問了今个月有幾多日, 沒有問英文和生字, 也沒問數學, 之後再問了兩條巴士問題, 問佢問了什麼, "秘密", 真係比佢吹賬, 不過其實只要知道有答問題就ok, 得唔得平常心好了

我個女都係問問下佢, 佢話唔話比你聽! 有時直頭走開. 激死!

原帖由 smallpig 於 10-10-13 16:59 發表
我個女都係問問下佢, 佢話唔話比你聽! 有時直頭走開. 激死!

亞女第一次in完都唔肯講,後來我話兩年後輪到細佬,我知道題目後可以教細佬,再加利誘,佢先肯講咋。

有人話學校響收表時巳根據portfolio拔尖, 部分小朋友因此會見成個半鐘, 係真唔係?

I don't think so.

原帖由 ssskwan 於 10-10-17 12:45 發表
有人話學校響收表時巳根據portfolio拔尖, 部分小朋友因此會見成個半鐘, 係真唔係?

我都覺唔係真. 我個仔, 都入左去成個鐘頭. 不過, 佢話佢唔係一入去就有得interivew, 佢話佢係課室門口等左一大輪, 企到腳都軟都未論到佢見. 所以, 入去1個半鐘, 可能著左1個鐘係課室門口等架咋.
原帖由 TungTung_daddy 於 10-10-18 10:09 發表
I don't think so.

原帖由 ssskwan 於 10-10-17 12:45 發表

真係乜都有人講!

其實,得果幾歲人仔,有幾"尖"呀,除非是某方面既天才啦.

我都唔明...  有d好快就出返黎... 我朋友就等到下一輪的小朋友都出左成半佢小朋友先出黎...

其實in幾耐都無用,呢間主要考學術上嘅嘢,識答得多就大機會取錄.但我就不太喜歡用這樣的方法去評估一個只有5歲的小朋友.

他們問我個仔一些很基本的中英數。比我想像中簡單得多。我喜歡這學校的環境。只是鼓勵並沒有強迫學生學樂器。升中派位還不錯哦。

原帖由 wanmum 於 10-10-19 11:07 發表
其實in幾耐都無用,呢間主要考學術上嘅嘢,識答得多就大機會取錄.但我就不太喜歡用這樣的方法去評估一個只有5歲的小朋友.

原帖由 wanmum 於 10-10-19 11:07 發表

agree! agree!!估唔到有人既感覺同我一樣!!

原帖由 TungTung_daddy 於 10-10-22 09:56 發表
他們問我個仔一些很基本的中英數。比我想像中簡單得多。我喜歡這學校的環境。只是鼓勵並沒有強迫學生學樂器。升中派位還不錯哦。

我囝囝都很喜歡學校的環境,但這校的評估方式,對於大囝大女會有着數,而細囝細女在學術上會比下去.

原帖由 wanmum 於 10-10-22 10:48 發表

我囝囝都很喜歡學校的環境,但這校的評估方式,對於大囝大女會有着數,而細囝細女在學術上會比下去.

其實我覺得唔關大囝大女/細囝細女事,系關讀咩幼稚園,同埋有無出去額外學野,例如公文式,enopi,YLE等. 如果讀活動教學,又無出去學野,點會識甘多??

當然,如果家長自己成日教,應該都勉強應付到掛.

其實,knowledge系咪最重要?點解唔考下d動腦筋,例如創意,解難,與人合作等技巧???

醒目開學勳章

原帖由 share123 於 10-10-22 11:15 發表

其實我覺得唔關大囝大女/細囝細女事,系關讀咩幼稚園,同埋有無出去額外學野,例如公文式,enopi,YLE等. 如果讀活動教學,又無出去學野,點會識甘多??

當然,如果家長自己成日教,應該都勉強應付到掛.

其實,knowledge系 ...

之所以, 唔同學校target 唔同類型的小朋友囉.  睇落kts想要學術知識豐富的小朋友, 但好似st. paul co-ed 果d 反要想要富創意, 思考靈活的小朋友, 我都好agree, 睇你讀咩幼稚園同家長的培育多過大/細仔女.
‹ 上一主題|下一主題