用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔面試2010
樓主: thomasha
go

男拔面試2010

只係分享下去面試既野,都可以吵?放鬆D啦!香港人!

謝謝各位爸爸媽媽的分享,明天囝囝in 嘞!

醒目開學勳章

原帖由 hch 於 10-10-9 02:54 發表
謝謝各位爸爸媽媽的分享,明天囝囝in 嘞!

我個仔都係今日in呀, 真係多謝各位家長既無私分享
我係另一個post到講多2句都比人話唔公平呀
其實我覺得即使講哂個流程or考乜野都唔大影響, 因為in小朋友而唔係in家長, 學校都係睇小朋友臨場表現, 所以我都冇同仔講d乜野, 唔想比咁大壓力佢, 等佢當去玩咁開開心心
呢版真係好, 比我見識到人生百態~~~

面試前盡情玩o既效果,遠遠好過面試前同阿仔死lur爛lur面試形式同題目 ...

o係,鋼琴老師同謙媽講:「你唔駛谷佢架,等佢開開心心去面試就得架喇。剩係個笑容都殺死人啦。」

搭的士趕赴試場途中,閱人無數o既的士大佬話:「咁靚仔,實掂啦。」

於是,每次 in 完,伯伯就會問謙媽,點呀?有無笑呀?謙媽幾乎總係話,唔知呢,in 完出黎好似唔多開心咁,都唔敢問佢咁多。

唉,真係弊弊都無咁弊。幾時先會出現伯伯夢寐以求,校長驚為天人當場破格收錄並要求謙媽即時簽署接受書的經典場面?
如得其情,則哀矜而勿喜。

搭的士趕赴試場途中,閱人無數o既的士大佬話:「咁靚仔,實掂啦。」

阿仔係四肢發達形。在班中算高,身材適中,劍眉。諗住唔打得都睇得。點知去到,見到個個小朋友都係咁靚仔,有的普通話、英文流利到不得了。

睇來阿仔都係冇望啦!

係唔係有2nd In呢?書面通知還是電話呢?

Agreed!  分享吓個流程, 等小朋友有個心理準備, 有 mud 問題?!  又無人在此講清講楚問嘅每一題題目, 真係講又如何, 又唔係每個人嘅問題都一樣.  如果咁都睇唔過眼, 不如 suggest 全港學校進行統一入學試(好似HKCEE), 在同一時段進行便無所謂"不公平"啦!

Btw, 我諗 lee 度大部分家長都有參考去年面試 format (似乎同今年大同小異), 咁又算唔算對果d無上網做research嘅考生做成"不公平"呢?

Take it easy!

原帖由 戀仔狂 於 10-10-9 10:51 發表

我個仔都係今日in呀, 真係多謝各位家長既無私分享
我係另一個post到講多2句都比人話唔公平呀
其實我覺得即使講哂個流程or考乜野都唔大影響, 因為in小朋友而唔係in家長, 學校都係睇小 ...

你是男是女,我沒有去查究,"Ian"是男士的英文名字,所以我主觀以為你是男的,抱歉!

你的回應仍然令我費解,不過我不想再說了,就算是我水平不夠,甘拜下風吧!希望你放過兒子,免得他捲入這些對話,他那麼年少,就得被扯進來,何苦呢?

話說回來,在BK論壇裡,的確能見盡人生百態,有趣!
原帖由 IANLEE 於 10-10-9 01:39 發表
好了,我知道你是个男的,我也不会再和你说了,你喜欢说什么都好,我不想因为你一个影响了香港男人在我心中的形象!我投降 你也不用再找人帮你了!影响你形象(好意劝告) ...

"Lazy parents seldom get rewards."係我O既信條,BK係個公開O既地方,資料任,唔就笨啦,哈哈!

統一考試呢家野,對於咁細個o既小朋友真係唔係好o岩,佢地黎緊仲有大把評估/測驗/考試等緊佢地,唔駛要佢地K3就開始嘛!
原帖由 LaLa 於 10-10-9 13:51 發表
Agreed!  分享吓個流程, 等小朋友有個心理準備, 有 mud 問題?!  又無人在此講清講楚問嘅每一題題目, 真係講又如何, 又唔係每個人嘅問題都一樣.  如果咁都睇唔過眼, 不如 suggest 全港學校進行統一入學試(好似HKCEE), ...

醒目開學勳章

我個個上次(第一間)he said he有cry(係課室裏),話驚無人黎接he...mouth:" />
原帖由 ohmama 於 10-10-8 22:29 發表

只係路過八掛下啫; 今日in dg, 同時段已見兩個準備排隊入去考的妹妹喊得好大聲, 兩個媽咪都好無奈.

我的感想係:
1. 男仔始終叻過女仔, only "unhappy", but not crying.
2. 我個女, 可能要再過多3/4年, 才成熟至 ...

醒目開學勳章

好似係用個3個信封....
但如果2nd in都唔得,甘第3個信封用黎做咩? &
幾時通知呢....
原帖由 cacatam 於 10-10-9 13:43 發表
係唔係有2nd In呢?書面通知還是電話呢?

test session

What is the "Test Session"?
Does any one know the details of them?
At least, one or two examples of the questions in the Test Session to prove that it does exist.
In fact, my son did not tell me that he had experienced this part.

兄台,

容我說句話吧!  我非常認同兄台你根本水平不夠!  我小朋友也又去面試,根本不是如你所說的.  流程很暢順, 先到然等10 ~ 15min 很正常, 沒有什麼大問題, 試問那一間等 interiew 不是這樣的?  你看看你在 SPCC 要等多久?

確實你根本不須用到"偷看"這個字眼,老师確實就在小朋友面前寫的,我的小朋友也是看到.  為何你直覺小朋友會去"偷看"?

真的, 在BK論壇裡,的確能見盡人生百態,尤其是兄台你呀.....  既然它不是你那柸茶, 何不省省氣?  為何名為 "分享"却又說三道四 ?  DBSPD 雖不是最top 的學校, 但也該對它公平些.

那怕你小朋友有 2nd Int, 還不是.....

原帖由 thomasha 於 10-10-9 15:21 發表
你是男是女,我沒有去查究,"Ian"是男士的英文名字,所以我主觀以為你是男的,抱歉!

你的回應仍然令我費解,不過我不想再說了,就算是我水平不夠,甘拜下風吧!希望你放過兒子,免得他捲入這些對話,他那麼年少,就得被扯進來,何苦呢?

話說 ...

年年如是.....相信DBSPD大致見小孩呢幾年都無點變個安排情況...面見內容就唔評論!!!

最早見的一批人應該最辛苦,因為等得應該最耐, 我比要見的時間帶小孩依時到達,在地下長梯級口排到上去課室下的有蓋位,大約都係10分鐘再由此處開始可以上去登記都係5分鐘,排等時有工作人員提醒小孩先去洗手間,排多5分鐘已可以貼STICKER同走人....只係可以接走時比信中提的早了15分鐘, 有小孩無人接要坐住等......
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

選申請邊間小學時,都無想有機會最後選擇權係自己手而唔係學校....所以...對學校有咩不滿當中有時都係對佢抱有些少希望....

至於呢間學校,我都無咩信心入到,因有太多OLD BOY啦....世襲都唔少.....

ANYWAY,有得選擇都好過到時後悔.

平常心....有好的家長,小孩去到邊到讀書,都唔會差得去邊.......因身教好重要....
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

我地就係最早o個批,因為家住港島區,要預鬆d時間,指定集合時間(8:30)前十分鐘到達,在下面的馬路等了約25分鐘條龍開始郁,中間再要停左兩次,約8:50到達有蓋操場(登記地點)。排o係樓梯附近o既小朋友就慘d,佢地比我地等得更耐,而且仲俾蚊咬。
原帖由 d2343130 於 10-10-9 18:39 發表
年年如是.....相信DBSPD大致見小孩呢幾年都無點變個安排情況...面見內容就唔評論!!!

最早見的一批人應該最辛苦,因為等得應該最耐, 我比要見的時間帶小孩依時到達,在地下長梯級口排到上去課室下的有蓋位,大約都係10 ...

thomasha,

我並非倡議統一考試, 只係覺得如有人什麼都話唔公平就不如同一時間應考. 考mud都好啦! 反正我D仔女都考完 lor.

原帖由 thomasha 於 10-10-9 15:29 發表
"Lazy parents seldom get rewards."係我O既信條,BK係個公開O既地方,資料任,唔就笨啦,哈哈!

統一考試呢家野,對於咁細個o既小朋友真係唔係好o岩,佢地黎緊仲有大把評估/測驗/考試等緊佢地,唔駛要佢地K3就開始嘛!
...

多謝你的回應。

流程是否暢順實屬見人見智,你那場是暢順的話,我恭喜你,不過我那場的確不單是我有這些怨言,就是一些和我們一起經歷的家長朋友們,經過大家討論後,也有同感。

我們到SPCC面試不用在室外等,在面試室門口只需等候不到5分鐘,小朋友就被叫進去,我們可以在有蓋的走廊坐著等小朋友出來,那裡有電風扇,不會覺得熱;另外,SPCC當天要上課,沒有課室讓家長在裡面等實屬合理,但DBS當天是不用上課的。

"偷看"那字眼我已向人家道歉過了,還需要別的嗎?

至於我為何報考DBS,我相信你不會有興趣知道,就算你有,我還是分享給一些適當的人吧,無謂浪費你的時間了。對於"說三道四",如果你認為批評的說話就是說三道四,就請你不要看我的留言好了,免得你動氣又"徙"氣。
原帖由 fireworks 於 10-10-9 17:08 發表
兄台,

容我說句話吧!  我非常認同兄台你根本水平不夠!  我小朋友也又去面試,根本不是如你所說的.  流程很暢順, 先到然等10 ~ 15min 很正常, 沒有什麼大問題, 試問那一間等 interiew 不是這樣的?  你看看你在 SPCC  ...

明白,呢個教育制度,無論點改都會有人話唔公平或者唔好,住得o係香港就要接受遊戲規則 (最少而家係,將來有無得改就唔知)。
原帖由 LaLa 於 10-10-9 19:19 發表
thomasha,

我並非倡議統一考試, 只係覺得如有人什麼都話唔公平就不如同一時間應考. 考mud都好啦! 反正我D仔女都考完 lor.

It's a game to find some missing fruits according to my son.  First picture shown many fruits in it.  For the second picture, teacher ask my son to state out the missing fruit.  Actually, I can't point out the detail as my son refuse to say too much.  Please correct me if anyone knew, thanks!

BTW, the teacher asked my son to write his Chinese name.
原帖由 Annngan 於 10-10-9 05:06 PM 發表
What is the "Test Session"?
Does any one know the details of them?
At least, one or two examples of the questions in the Test Session to prove that it does exist.
In fact, my son did not tell me that  ...