用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

Please confirm you mean 李小 = W F Joseph Lee?

原帖由 wbady 於 10-11-5 16:06 發表
鄉中今年f.2李小全級有4人,2個2e、2個2d,其中一個去年英文及電腦全級第一,一個音樂全級第一,一個應在全級頭5名。

我可以代wbady confirm 鄉中嗰幾個係李宗德小學的畢業生。

李小係直資小學,家長普遍都比較緊張子女學業,全級頭五至十名其實質素都好高,有D可以成功考入市區名校如La Salle, DGS, DBS, SPCC。所以有同學喺鄉中名列前茅,並非出奇。

其實我覺得入讀李小的學生,資質平均比津小高(包括光明及潮陽等,佢地並沒有收生自主權),但在小學六年期間缺乏足夠的操練(冇辦法,香港教育基調係填鴨式,除非你有能力送子女入讀國際學校),加上李小的老師流失率較高,所以小六畢業生的平均水準(小六分班試的成績),反而比其他津小略有不及。

不過,正如我上文說,李小畢業生的英文水準,係呢一區基本上係最top的。

原帖由 howangma 於 10-11-8 09:14 發表
Please confirm you mean 李小 = W F Joseph Lee?

mamafufu,
真係好鍾意睇你的意見,好中肯,好有參考價值.
希望你繼續發揮你正能量,造福我地呢班C9.謝謝!

原帖由 mamafufu 於 10-11-8 09:36 發表
我可以代wbady confirm 鄉中嗰幾個係李宗德小學的畢業生。

李小係直資小學,家長普遍都比較緊張子女學業,全級頭五至十名其實質素都好高,有D可以成功考入市區名校如La Salle, DGS, DBS, SPCC。所以有同學喺鄉中名列前茅, ...

原帖由 howangma 於 10-11-8 09:14 發表

http://www.nthykyldss.edu.hk/doc/0910_2nd_Exam_chi.pdf

李小全級頭5是小女同班同學,另外其中一個小李2d生是今年從崇德插班而來,當然,她的成績極好。

其實我個仔主動性較低,要人push先會做多D,天官﹑鄧佩瓊﹑耀道邊間會比學生多D壓力呢?太輕鬆的話,我怕佢會變得更懶散。我宜家重要日日檢查功課先至唔會欠交。同佢一齊溫書先至溫得好D。請幫手詳細分拆下,各校的教學模式。

原帖由 701003 於 10-11-6 19:51 發表

band 2成績使乜選張煊昌呀 even耀道、西英都好過佢好多啦! 有機會大抽獎以聯繫位入天官ga!羅桂祥體育叻ge有優勢!十八鄉你仔會handle得無咁吃力!Try埋鄧佩琼都OK! ...

其實我個仔主動性較低,要人push先會做多D,天官﹑鄧佩瓊﹑耀道邊間會比學生多D壓力呢?太輕鬆的話,我怕佢會變得更懶散。我宜家重要日日檢查功課先至唔會欠交。同佢一齊溫書先至溫得好D。請幫手詳細分拆下,各校的教學模式。

原帖由 701003 於 10-11-6 19:51 發表

band 2成績使乜選張煊昌呀 even耀道、西英都好過佢好多啦! 有機會大抽獎以聯繫位入天官ga!羅桂祥體育叻ge有優勢!十八鄉你仔會handle得無咁吃力!Try埋鄧佩琼都OK! ...

真的非常謝謝您資料, 我也很想入到鄉中, 但是否他們只接受全級頭十名報名 or 其他?

原帖由 mamafufu 於 10-11-8 09:36 發表

李小係直資小學,家長普遍都比較緊張子女學業,全級頭五至十名其實質素都好高,有D可以成功考入市區名校如La Salle, DGS, DBS, SPCC。所以有同學喺鄉中名列前茅, ...

報名--->當然任何小六生都可以報,不過.....

鄉中每年揀180人面試,通常全級頭十名先可獲面試機會(天水圍區某些縮班中的小學可能要頭三名),要在自行階段成功,估計成績要在全級頭三名內,有特異功能當然除外。

有少少數字可以參考:
元朗區有40多間小學,約六千名小六畢業生,卻只有鄉中一間band 1 頭的中學,所以爭崩頭。

而屯門區四千多名小六生,有四間band 1 頭中學(梁銶琚,百周年,董玉娣,陳瑞芝),所以band 1 頭學生入讀band 1 頭中學成功率大好多。

原帖由 howangma 於 10-11-8 13:16 發表
真的非常謝謝您資料, 我也很想入到鄉中, 但是否他們只接受全級頭十名報名 or 其他?

謝謝你的分柝。  跨區報屯門機會應該大一點...
另請問知否崇德之收生標準?  
不好意思, 真的太多問題。

原帖由 mamafufu 於 10-11-8 15:03 發表
報名--->當然任何小六生都可以報,不過.....

鄉中每年揀180人面試,通常全級頭十名先可獲面試機會(天水圍區某些縮班中的小學可能要頭三名),要在自行階段成功,估計成績要在全級頭三名內,有特異功能當然除外。

有少少數字可 ...

請問有無媽咪屋企小朋友曾經考過商中? 面試會問 d 咩o既呢? 形式係點架? 因我想了解多 d 呢間學校, 謝謝!

另外, 其他媽咪對呢間學校有咩睇法? 收生標準如何? 要求高嗎? 請報料, 謝謝!

原帖由 howangma 於 10-11-8 22:25 發表

我都想知崇德收生標準啊!

崇德的收生標準其實只是差鄉中少許。

試計算一下,元朗區今年估計會有約5700名小六畢業生,鄉中自行收54名,自行加電腦全級收170名,咁BAND 1 頭入唔到鄉中嗰D,好多會入崇德/趙中/商會。再加上好多BAND 1中的學生家長冇信心報鄉中,也會報考崇德/趙中/商會,所以呢三間英中的競爭每年都非常激烈。崇德自行要成功,都係要全級5至10名內。

原帖由 howangma 於 10-11-8 22:25 發表

原帖由 mamafufu 於 10-11-10 22:51 發表
崇德的收生標準其實只是差鄉中少許。

試計算一下,元朗區今年估計會有約5700名小六畢業生,鄉中自行收54名,自行加電腦全級收170名,咁BAND 1 頭入唔到鄉中嗰D,好多會入崇德/趙中/商會。再加上好多BAND 1中的學生家長冇信心 ...

請問如果小朋友4、5年級全級頭三名,剛考完個六年級期考分數全部90-100分,參加唔小課活動.有校內外獎,但四年班有一缺點,唔知重有無機會入崇德??thx!

純睇成績,機會好大,大部份學校唔使交四年級成績表,所以中學係唔會睇到小四時的缺點。

但你個小朋友五、六年級成績表的操行是甚麼? 班主任評語怎樣?

就讀嗰間小學,是否開足五班小六? 兩班小六考第三(3/50)同五班小六考第三(3/150)係好唔同。

以上幾項問題,如唔方便喺到公開作答,可以PM(私人傳訊)給我,睇吓我俾唔俾到意見。

原帖由 kilykilyk 於 10-11-10 23:00 發表

請問如果小朋友4、5年級全級頭三名,剛考完個六年級期考分數全部90-100分,參加唔小課活動.有校內外獎,但四年班有一缺點,唔知重有無機會入崇德??thx!

原帖由 mamafufu 於 10-11-10 23:59 發表
純睇成績,機會好大,大部份學校唔使交四年級成績表,所以中學係唔會睇到小四時的缺點。

但你個小朋友五、六年級成績表的操行是甚麼? 班主任評語怎樣?

就讀嗰間小學,是否開足五班小六? 兩班小六考第三(3/50)同五班小六考 ...

我以PM你,THX!

我喺另一個post見你講埋小學名稱,加上你的資料咁詳細,建議你係嗰個post刪除校名,以保障自己的利益。

原帖由 kilykilyk 於 10-11-11 00:27 發表

.....

虎虎~~講下基元,羅桂祥,翁佑,十八鄉,得唔得呀?后面三間,哪一間校風同--學習氣氛好些呢?我家仔仔讀的小學,只有一個班級.名次相對沒有叫座力.如果成續在90分以上,而選擇以上后三間中學的話,機會會不會相對大些?謝謝啦!
快樂的甜芋快樂的甜芋

DEL....DEL....DEL....

快樂的甜芋快樂的甜芋

DEL....DEL.....DEL

快樂的甜芋快樂的甜芋

原帖由 甜芋 於 10-11-11 10:36 發表
虎虎~~講下基元,羅桂祥,翁佑,十八鄉,得唔得呀?后面三間,哪一間校風同--學習氣氛好些呢?我家仔仔讀的小學,只有一個班級.名次相對沒有叫座力.如果成續在90分以上,而選擇以上后三間中學的話,機會會不會相對大些?謝謝啦! ...

mamafufu太多粉絲喇 , 睇黎佢真係分身不暇...
唔緊要呀mamafufu慢慢黎, 我哋等你reply
我想知李兆基, 同基元, 麻煩晒你
‹ 上一主題|下一主題