用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊  

原帖由 mamafufu 於 10-11-4 01:45 發表
jaja媽﹕

做最後決定前,有兩項關鍵資料最好可以知道:
(1)有冇伊小分較確定的band 1 比率? 三成/三成半/四成? 需要這項資料以確定自己小朋友的banding(band 1 頭/中/尾), 如伊小分的band 1 比率是三成半或以下,當你個囡 ...

mamafufu於無助之際得你提點, 真係無言感激, 按你提出之要點, 我有問過學校, 老師只係能說33%已經係Band 1, 而本校Band 1比率好好, 不過學校同教統局簽過協議係唔可以講, 只可以講小女係33%以內可以優先選校, 同時澄清伊中中只有一班英文班, 同時入左英文班應該唔會有調動, 所以基於以上原因, 我會慎重考慮。

原帖由 rabbitmimi 於 10-11-4 10:02 發表
Hi All,

我個仔今年小六, 讀南元小,成績一般。小五時第一次呈分試成績中文︰85, 英文︰73,數學︰88,常識︰89, 全級名次大約80-90/160。

我希望個仔能夠入一間數學或科學用英文教的中學,但厘D成績真係高不成,低不就,點算好!!!! ...

恕我直言,英文73分,升中之後用英文學習maths同science會有少少吃力,maths要解題,science好多生字要串要記,如果真係入到半英中,要加倍勤力啦!
band 2學校天水圍較元朗多,元朗區鄧佩琼、基朗、元中都啱你要求,英文教maths/science仲有, 白約翰地理/maths/science都係用英文教!不過呢幾間都好多人爭,尤其係元中同白約翰

唉﹗我都認為好難入到元朗的中學,所以先至好擔心。我間小學也聯繫天官,請問你知唔知厘間中學校風好唔好?成繢如何?

因為我一直都好怕入天水圍返學,聽講D學校多數都好雜,D學生好壞。

唉﹗我都知道要嚮元朗升中真係機乎無可能了,我地都聯繫天官,你覺得厘間中學校風如何?成績?

我聽好多家長講,比個仔入天水圍讀書,等於送個仔入黑社會,我真係聽到都驚。

但如何真係要天水圍讀,有冇好D的選擇,真係擔心到死啦!

原帖由 701003 於 10-11-4 23:57 發表

恕我直言,英文73分,升中之後用英文學習maths同science會有少少吃力,maths要解題,science好多生字要串要記,如果真係入到半英中,要加倍勤力啦!
band 2學校天水圍較元朗多,元朗區鄧佩琼、基朗、元中都啱你要求,英文教maths/scie ...

我都要多謝你澄清伊中中的英文班數目,我識既伊中中學生係讀中二,呢級開咗兩班英文班,原來喺教統局既語言微調政策下,伊中中只可開到一班英文班,即係全級只有36人左右可以讀英文班,而且初中三年係沒有英文班的上落車制度,經由中一分班試成績編定的中/英文班別,喺中一至中三都唔會改變。

如果你決定脫龍去報考其他英中,咁就要督促囡囡勤力讀書,喺第三次呈分試唔可以失手跌落band 2。

唔知你有冇問過其他家長,同你囡囡差不多成績的同學,佢地點選擇?

原帖由 jaja 於 10-11-4 20:10 發表

mamafufu於無助之際得你提點, 真係無言感激, 按你提出之要點, 我有問過學校, 老師只係能說33%已經係Band 1, 而本校Band 1比率好好, 不過學校同教統局簽過協議係唔可以講, 只可以講小女係33%以內可以優先選校, 同時 ...

其實我對李小都唔係好深入瞭解,如果你係李小家長,可能知既嘢比我重多。

以我有限的資訊,李小學生全級頭五名多數會報市區名校,每年都有一、兩個會成功,部份會報市區band 1尾中學。其餘好多都選李兆基(每年有60-70人入讀),因此:
(1) 選擇元朗區其他英中的李小畢業生相對較少。
(2) 由於入讀元朗區其他英中的李小畢業生相對較少,呢班李小畢業生喺英中的表現未算突出,入讀英中精英班的李小畢業生不多。

原帖由 howangma 於 10-11-4 13:17 發表
謝謝您的資料!  但請可否告知李小過往之中一派位結果又如何? 謝謝

原帖由 mamafufu 於 10-11-5 10:50 發表
我都要多謝你澄清伊中中的英文班數目,我識既伊中中學生係讀中二,呢級開咗兩班英文班,原來喺教統局既語言微調政策下,伊中中只可開到一班英文班,即係全級只有36人左右可以讀英文班,而且初中三年係沒有英文班的上落車制度,經由 ...

我同小女會繼續努力, 希望第三次呈分時會有更好成績, 請問自行面試係咪會睇四年級成績架, 小女四年級係全級十名以內, 只係可惜第一次呈分試表現失準, 唔知有無幫助呢? 至於其他家長既意願我唔係咁清楚, 因為要返工係呢區又唔係好識人, 所以只可以靠小女去打聽, 聽聞成績好都會選出面英中。

非常感謝你提供資料。  因這些貨料實在太貧乏, 學校又沒有提供, 令家長非常迷惘。 只知道很多同學仔都是報讀李兆基。

原帖由 mamafufu 於 10-11-5 11:19 發表
其實我對李小都唔係好深入瞭解,如果你係李小家長,可能知既嘢比我重多。

以我有限的資訊,李小學生全級頭五名多數會報市區名校,每年都有一、兩個會成功,部份會報市區band 1尾中學。其餘好多都選李兆基(每年有60-70人入讀), ...

絕大部分中學都只係要小五及小六的成績(某兩三間最top的英中例外)。

我自己個人睇法,如果小四成績好好,小五差咗,一定要係小六時進步番,先至會主動提供小四成績俾中學參考。因為如果小四好好,小五及小六兩年都退步,咁顯示個學生成績退步中,而且唔知幾時到底部,所以寧願唔show出嚟。

原帖由 jaja 於 10-11-5 11:55 發表

我同小女會繼續努力, 希望第三次呈分時會有更好成績, 請問自行面試係咪會睇四年級成績架, 小女四年級係全級十名以內, 只係可惜第一次呈分試表現失準, 唔知有無幫助呢? 至於其他家長既意願我唔係咁清楚, 因為要返工 ...

原帖由 mamafufu 於 10-11-5 14:50 發表
絕大部分中學都只係要小五及小六的成績(某兩三間最top的英中例外)。

我自己個人睇法,如果小四成績好好,小五差咗,一定要係小六時進步番,先至會主動提供小四成績俾中學參考。因為如果小四好好,小五及小六兩年都退步,咁顯示 ...

可幸今次呈分試係進步返, 所以都想學校可以參考吓囉!
剛剛老師再次澄清, 伊中中有一班全英文班及一班高比例英文班。

鄉中今年f.2李小全級有4人,2個2e、2個2d,其中一個去年英文及電腦全級第一,一個音樂全級第一,一個應在全級頭5名。

原帖由 rabbitmimi 於 10-11-5 09:46 發表
唉﹗我都知道要嚮元朗升中真係機乎無可能了,我地都聯繫天官,你覺得厘間中學校風如何?成績?

我聽好多家長講,比個仔入天水圍讀書,等於送個仔入黑社會,我真係聽到都驚。

但如何真係要天水圍讀,有冇好D的選擇,真係擔心到死啦!

...

又唔好信果d無謂人up得就up,天水圍不乏校風好、成績又標青ge中學!信義就係好例子
羅桂祥、天官中、十八鄉、伊中中、伊中湯國華、翁祐都幾好ga!
不過伊中中、湯國華、翁祐有聯繫小學,only好少位放出黎大抽獎,要靠面試、叩門爭取!

羅桂祥﹑十八鄉﹑天官…以我個仔D成績,有冇機會入到呢,可唔可以詳細幫分析下?  有朋友提議的揀張昌,厘間又好唔好呢?

原帖由 701003 於 10-11-5 17:11 發表

又唔好信果d無謂人up得就up,天水圍不乏校風好、成績又標青ge中學!信義就係好例子
羅桂祥、天官中、十八鄉、伊中中、伊中湯國華、翁祐都幾好ga!
不過伊中中、湯國華、翁祐有聯繫小學,only好少位放出黎大抽獎,要 ...

我仔都係讀南元小, 第一次呈分試考全級3X, 呢個成績有冇機會入鄉中?
其實我心目中偏向選盧幹庭, 因為鄉中一向係尖子集中地, 佢入到去都係墊底一批;
如果選盧幹庭, 同學水平可能差不多, 可能對佢仲好, 自信心會強d. 加上盧中剛轉全英教學, 我估會比充足資源比學生, 好好栽培以保"名聲", 我咁諗有冇問題呢? 請教各位意見.

原帖由 rabbitmimi 於 10-11-6 10:08 發表
羅桂祥﹑十八鄉﹑天官…以我個仔D成績,有冇機會入到呢,可唔可以詳細幫分析下?  有朋友提議的揀張昌,厘間又好唔好呢?

band 2成績使乜選張煊昌呀 even耀道、西英都好過佢好多啦! 有機會大抽獎以聯繫位入天官ga!羅桂祥體育叻ge有優勢!十八鄉你仔會handle得無咁吃力!Try埋鄧佩琼都OK!

今日講吓華三院盧幹庭紀念中學。

喺教統局教學語言微調政策實行之前,盧幹庭一直都是中文中學成績比較突出之一,係好多band 1 生的"後備"之選,放在第二或第三志願。當年只有約10%中一係英中學位,即只有三分一的band 1生可入英中,其餘要入中中,因此盧幹庭過去七八年都係收100% band 1 學生。

對於天水圍區居民而言,由於盧幹庭交通比較方便,有巴士(K73)及專線小巴直達,因此很多家長把盧幹庭放在其他元朗區中中(基元/白約翰)之前,所以一直以來,盧幹庭收生水準都比基元及白約翰略高,通常電腦派位階段要放第二志願才可能入讀,而基元/白約翰則第三/四志願還有機會。盧幹庭收取的學生,少部份係BAND 1頭,大部份係BAND 1 中,另加一部份BAND 1 尾。

盧幹庭的課程可以用四個字來形容 ─ 適量、合理。

她沒有如信義般催谷學生,也沒有如趙中/元中般自由輕鬆,有適量的功課及小測幫助學生溫故知新,但又不會令學生感到太大壓力。

例如﹕直至去年,盧幹庭中一上學期沒有統一測驗,令中一生可以有較長時間適應中學生活,但今年開始中一上學期也要統一測驗。這個測驗剛剛完結及派卷,試題內容只係考D基本知識,相信大部份學生都對自己的成績頗為滿意。

這種課程編排,直接反映在會考成績上,她的會考成績一直維持在中上水平,所有中六學位都由校內中五生填滿,但又很少產生尖子生(除了幾年前那一位14歲九優天才同學)。

教學語言方面,盧幹庭兩年前(現時讀中三那一批學生)開始用英文教科學及數學,去年(偷步)用全英文教學,今年當然攞正牌轉為全英文教學。

盧幹庭的校風一直都十分良好,兼且校方又不會時常同區內其他中學比較/競爭,因此盧幹庭係元朗區屬於校風比較純樸的學校。

盧幹庭中一至中三每級都有兩班精英班,平均分配學生,另三班普通班。精英班的讀書風氣比較好,普通班內可能有少部份同學屬BAND 1尾水準,跟不上學校課程,因此讀書風氣較"普通"。

盧幹庭其中一班中一是使用普通話教授中文科。

個人意見,盧幹庭是Band 1中同學的首選,校風好兼且程度適中,不太難亦不太淺。

Band 1頭的同學應可以選更高水準的中學,band 1尾同學則要考慮選擇入讀此校挑戰自己,或是選入讀羅桂祥級數的學校,以取得校內中上的成績,增強自信。

-----

以上純屬個人意見,各家長應搜集多方面資料,才選出"最適合"你的小朋友就讀的學校。記住,沒有學校是完美的,而『最好』(會考成績)的學校未必是『最適合』你小朋友的學校。

-----

原帖由 mamafufu 於 10-11-7 03:18 發表
今日講吓東華三院盧幹庭紀念中學。

喺教統局教學語言微調政策實行之前,盧幹庭一直都是中文中學成績比較突出之一,係好多band 1 生的"後備"之選,放在第二或第三志願。當年只有約10%中一係英中學位,即只有三分一的band 1生 ...

好詳細 我補充少少
不過盧幹庭唔再係咁溫和啦 有位充滿抱負同幹勁的校長,盧中未來升值力會更高!同學們壓力亦漸增
盧中家校合作做得好好,係咁多間英中之中做得最好,家長好配合學校方針,所以學校嚴謹又和諧!!

原帖由 aling0 於 10-11-6 16:58 發表
我仔都係讀南元小, 第一次呈分試考全級3X, 呢個成績有冇機會入鄉中?
其實我心目中偏向選盧幹庭, 因為鄉中一向係尖子集中地, 佢入到去都係墊底一批;
如果選盧幹庭, 同學水平可能差不多, 可能對佢仲好, 自信心會強d. ...

你心目中的決定是正確的, 鄉中不用想了, 除非有特別技能, 盧幹庭也是不錯的選擇, 學校最緊要合乎阿仔的 level, 要讀得 happy 無煩惱, 才能自信學習.

如果不介意直資學校, 李兆基也是不錯的選擇, 可以多加留意.

原帖由 mamafufu 於 10-11-7 03:18 發表
今日講吓東華三院盧幹庭紀念中學。

喺教統局教學語言微調政策實行之前,盧幹庭一直都是中文中學成績比較突出之一,係好多band 1 生的"後備"之選,放在第二或第三志願。當年只有約10%中一係英中學位,即只有三分一的band 1生 ...

mamafufu, 好多謝你詳細的分析, 對我們真係幫助好多!

原帖由 chariho 於 10-11-8 00:07 發表

你心目中的決定是正確的, 鄉中不用想了, 除非有特別技能, 盧幹庭也是不錯的選擇, 學校最緊要合乎阿仔的 level, 要讀得 happy 無煩惱, 才能自信學習.

如果不介意直資學校, 李兆基也是不錯的選擇, 可以多加留意. ...

我就是希望幫阿仔選一間佢能力所及, 可以讀得happy無煩惱的學校, 等佢可以好好發揮~