用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊  

選伊中中或其他英中,要考慮以下幾項因素﹕

(1)  伊小分有幾多%學生係band 1?
      『假設』伊小分只有30% band 1,咁30-33%的學生屬於band 2,佢地當然應揀伊中中一條龍啦。

(2) 你個囡囡的成績是band 1的頭/中/尾?
      如果係band 1 尾,會唔會有機會第三次呈分試(明年三/四月)時失手,跌落band 2? 揀伊中中會唔會穩陣D?

(3) 頭33%可以選擇其中一間心儀中學-->係只計頭兩次呈分試的成績(11月時已可確定名次),或三次合併(明年四月才可確定)的成績?

(4)  你的囡囡的英文成績是否較好,對英文科也有興趣,預期讀英文中學/英文班會對佢既英文水準有所提昇?

(5)  你話"其餘參加接龍學生會以抽籤形式進行, 到最後階段入唔到心水嗰間, 唔可以上訴, 只可以拒絶接龍。"--->咁幾時知抽籤結果,幾時最後決定是否拒絶接龍?

原帖由 jaja 於 10-10-27 23:29 發表
小女伊小分剛考完第二次呈分試, 11月要決定跟唔跟一條龍, 如你地所講Banding好, 真係會優先考慮選擇其他開全英文班既中學。
至於其中兩間伊小及兩間伊中接龍情況可以分享一下, 兩間小學頭33%可以選擇其中一間心儀中 ...

非常多謝你詳細分析!
      『假設』伊小分只有30% band 1,咁30-33%的學生屬於band 2,佢地當然應揀伊中中一條龍啦。
*據佢地以往紀錄約60%獲派Band1中學

(2) 你個囡囡的成績是band 1的頭/中/尾?
      如果係band 1 尾,會唔會有機會第三次呈分試(明年三/四月)時失手,跌落band 2? 揀伊中中會唔會穩陣D?
*第二次呈分試後應該係33%內, 約學內band1中

(3) 頭33%可以選擇其中一間心儀中學-->係只計頭兩次呈分試的成績(11月時已可確定名次),或三次合併(明年四月才可確定)的成績?
*只計頭二次呈分試成績

(4)  你的囡囡的英文成績是否較好,對英文科也有興趣,預期讀英文中學/英文班會對佢既英文水準有所提昇?
英文成績好, 今年轉左個補習老師, 令佢對英文趣興增加

(5)  你話"其餘參加接龍學生會以抽籤形式進行, 到最後階段入唔到心水嗰間, 唔可以上訴, 只可以拒絶接龍。"--->咁幾時知抽籤結果,幾時最後決定是否拒絶接龍?接龍結果會係11月尾, 12月頭要決定接唔接龍

原帖由 MATHEWMA 於 10-10-28 21:44 發表

無問題 !! 我仔仔小學讀天官小, 原本派到元中, 但我哋放棄元中去叩門"基元". 最後基元收我仔仔. 我哋沒有考信義 !!

請問你個係Band1頭、中、尾? 自行及統一係咪有選基元第一

伊小分的網頁是說『60%獲派主要收取Band1生的中學』,同"有60% band 1 生"係唔同意思。而佢將伊中中分類為"主要收取Band1生"的中學---伊小分可能有四至五成畢業生入咗伊中中。

教統局將整個元朗/天水圍區的的小學生平均分做三組,分別是band 1 , 2 及3,每個band 佔33.33%

據我聽返嚟的消息,整個元朗/天水圍區最高band 1 生比率的學校是兩間光明,約50%頭,而天水圍區最好的是潮陽,約40尾%是band 1 生,兩間伊小在元朗/天水圍區應是約在中間水準,約30-35%。以上數字純屬估計,但應不會同事實相差太遠。

果『結龍結果會係11月尾知, 12月頭要決定接唔接龍』,咁我會等出咗第二次呈分試成績再作詳細考慮及決定。

我的意見是,如果係band 1 中,應報考全英中的中學,起碼佢地學生的平均水準高d,老師也可專心準備英文版教材,不用做雙語版,也不用擔心學生沒有足夠能力以英文上課。而且band 1 中的學生在大抽獎階段把盧幹庭/基元放在頭一/二志願,幾乎肯定可以入到。

原帖由 jaja 於 10-10-29 12:17 發表
非常多謝你詳細分析!
*據佢地以往紀錄約60%獲派Band1中學

(2) 你個囡囡的成績是band  ...

原帖由 jaja 於 10-10-29 12:26 發表

請問你個係Band1頭、中、尾? 自行及統一係咪有選基元第一

我仔仔係band 1 尾, 因為保險原因, 自行及統一都將元中放第一位 (基元在"自行"時放第二位 = 其實我係想仔仔入基元, 所以在"統一"就放基元在"甲部放第二位(搏一搏), 因為-自行時interview 起碼有500-600以上人考, 嚇到我不揀基元為第一位), 最後就派往元中, 然後考基元(叩門), 得咗 !!

原帖由 mamafufu 於 10-10-29 14:44 發表
伊小分的網頁是說『60%獲派主要收取Band1生的中學』,同"有60% band 1 生"係唔同意思。而佢將伊中中分類為"主要收取Band1生"的中學---伊小分可能有四至五成畢業生入咗伊中中。

教統局將整個元朗/天水圍區的的小學生平 ...

據學校指示合計第一、二次呈分試後小女成績為27%-33%, 如你所講可能係學校的Band1尾, 剛收到通告下個星期一前要決定是否接龍, 現時情況於33%之內, 可優先選擇兩間屬中學, 如選伊中中即必入, 一旦決定脫龍, 入其英中機會如何?

睇到60%--->Band1中學,我都覺得
我亦想問小學(元朗區)是否普遍40%甘上下派去band1中學(老實答,以我自己理念,(俗稱)英中才算上band1中學,未到英中階段的會放入band2頭...)?
可否繼續分析吓其他英中(升或降)情況?謝謝!
又想請問你覺得"校友會小學"如何?(學生程度和升中表現)
純個人好奇.

原帖由 mamafufu 於 10-10-29 14:44 發表

升中階段元朗市區及天水圍區是合併為同一區派位,元朗區小學平均水準好過天水區。

元朗區有兩間光明,元朗靈愛,鐘聲,榮茵,徐澤林,兩間元官小等,而天水圍區雖然學生人數眾多,但反有好多小學收生不足。

所以喺天水圍區好多小學band 1 生比率都低過30%,有極少部份甚至低過20%。

"校友會小學"--你係指天水圍嗰間英業定元朗間舊校?---
不過我唔認識呢兩間小學的學生或家長,所以俾唔到評論。

原帖由 Sherryko9 於 10-11-2 10:22 發表
睇到60%--->Band1中學,我都覺得
我亦想問小學(元朗區)是否普遍40%甘上下派去band1中學(老實答,以我自己理念,(俗稱)英中才算上band1中學,未到英中階段的會放入band2頭...)?
可否繼續分析吓其他英中(升或降 ...

元朗(包括天水圍)區2010年有6102個小六畢業生,每間英中收5X34=170名小六生(另10個留班位),當元朗公立及白約翰做英中,共有9間英中(鄉中, 趙中, 崇德, 商會, 公立, 信義, 盧幹庭, 基元, 白約翰),即共收1530人,佔全部小六生25%,如不計元朗公立及白約翰,則佔19.2%。

所以高過25%學生入以上九間中學,都可以算派位結果好過元朗區的平均數字了。

些些你呀...mamafufu
呢間都係我亞仔首選.
原帖由 mamafufu 於 10-10-22 03:06 發表
跟著講下信義。

信義可以講係元朗區最"矚目"的中學,以往報紙要報導"中中的成績不比英中差",一定會訪問信義,不過呢種"成就",要學生付出好大的代價--每年中三升中四,都要淘汰一班,由(5x45)人減至(4x38)人,呢70人(有些年份多 ...

媽媽虎虎~~可以講解一下基元中學嗎?謝謝~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

原帖由 mamafufu 於 10-11-2 15:44 發表
元朗(包括天水圍)區2010年有6102個小六畢業生,每間英中收5X34=170名小六生(另10個留班位),當元朗公立及白約翰做英中,共有9間英中(鄉中, 趙中, 崇德, 商會, 公立, 信義, 盧幹庭, 基元, 白約翰),即共收1530人,佔全部小六生2 ...

mamafufu多謝你詳細分析, 2011年小六畢業生應該比上年要小, 可惜仲未有確實數據!

Mamfufu,

請問知否李宗德之band 1 生之比率? Thanks !

原帖由 甜芋 於 10-11-2 16:44 發表

在12月11日, 基元中學有"升中講座", 應該有妳需要的資料, http://www.ccckyc.edu.hk/

jaja媽﹕

做最後決定前,有兩項關鍵資料最好可以知道:
(1)有冇伊小分較確定的band 1 比率? 三成/三成半/四成? 需要這項資料以確定自己小朋友的banding(band 1 頭/中/尾), 如伊小分的band 1 比率是三成半或以下,當你個囡囡係第30%,我都會認為伊中中較適合及穩陣。如伊小分的band 1 比率達四成或以上,就可以認真考慮其他英中

(2) 伊中中來年是否都維持舊有政策,中一編班後都會連續三年讀同一班,不會調班? ---即會否有英文班的上落車制度?
這項資料可以在家長會問或打電話到伊中中問。
我認識一個小朋友,他英文甚好,但考中一分班試時表現不好,被編入伊中中的中文班。雖然他英文科的成績經常是班裏的第一/二名,但升中二時仍舊被留在中文班,反而有英文班的同學考全級一百多名,中二時卻仍然留在英文班。

原帖由 jaja 於 10-11-2 09:30 發表

據學校指示合計第一、二次呈分試後小女成績為27%-33%, 如你所講可能係學校的Band1尾, 剛收到通告下個星期一前要決定是否接龍, 現時情況於33%之內, 可優先選擇兩間屬中學, 如選伊中中即必入, 一旦決定脫龍, 入其英中 ...

基元係一間唔錯既學校,遲D比較多空閒的時候,我會較詳盡地講吓。

原帖由 甜芋 於 10-11-2 16:44 發表

原帖由 mamafufu 於 10-11-4 01:50 發表
基元係一間唔錯既學校,遲D比較多空閒的時候,我會較詳盡地講吓。

謝謝虎虎~~我搬個小凳子坐在這里~~習耳恭聽~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

Hi All,

我個仔今年小六, 讀南元小,成績一般。小五時第一次呈分試成績中文︰85, 英文︰73,數學︰88,常識︰89, 全級名次大約80-90/160。

我希望個仔能夠入一間數學或科學用英文教的中學,但厘D成績真係高不成,低不就,點算好!!!!麻煩大家比D意見。睇下應該點揀中學好!

MANY TKS!

據我聽返嚟的路邊社消息,李宗德之band 1 生之比率頗為令人失望。李宗德的英文水準係元朗區名列前茅,但中文及數學科成績較令人失望,數學科尤其令人擔憂,所以明年的李宗德小一生數學科計劃改為中文教學。

不過最近呢幾年李宗德小一入學多咗好多人報名,競爭性大咗好多,學校可以擇優取錄,而且經過幾年前教統局的視學報告後,學校做咗D改善,所以李宗德的水準應可以穩步上揚。

原帖由 howangma 於 10-11-3 13:36 發表
Mamfufu,

請問知否李宗德之band 1 生之比率? Thanks !

謝謝您的資料!  但請可否告知李小過往之中一派位結果又如何? 謝謝

原帖由 mamafufu 於 10-11-4 10:37 發表
據我聽返嚟的路邊社消息,李宗德之band 1 生之比率頗為令人失望。李宗德的英文水準係元朗區名列前茅,但中文及數學科成績較令人失望,數學科尤其令人擔憂,所以明年的李宗德小一生數學科計劃改為中文教學。

不過最近呢幾年 ...