用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 interview問啲乜
樓主: conconau
go

interview問啲乜 [複製鏈接]

Z型設計,幾好吖!夠通風、又可以有充足的自然光,夠晒環保,仲可清楚分隔好小學及中學大樓,校車停在中間,我小朋友落雨天坐校都唔濕身

上面位家長話 "首先佢地要家長簽份同意書, 內容大慨是他們不會介入同學間逗分, .......一些免責聲明, 你簽就in, 唔簽就冇得in....."
這完全是誤導,其本上這是問卷上的其中一條問題,好多小學interview都會提供不同的問卷讓家長填寫。我想學校是想了解一吓家長會用セ嘢心態和角度去處理小朋友的分爭,想了解多些家長對小朋友的管教方法,以我所知,播道對選擇家長方面都好小心,不竟都係一條龍學校,12年是一個漫長時間。

關於面試心得,我覺得小朋友開朗,有笑容,如果會可以講少少國語會好D,因為我小朋友之前intervie時都有問一兩條簡單國語問題。另外家長面試都十分重要,笑容+ positive thinking & attitude 都會有幫助!

祝各位有心將小朋友送入播道讀書的家長面試成功!

我昅到老師手上張綠色表格有一格寫了"對家長質素有保留。"所以老師應會對我們的答案評分。

憑三幾分鐘的談話, 就可知家長質素?如果真係咁做, 我對呢種做法都好有保留。

原帖由 FeiSeeNai 於 10-10-19 13:30 發表
我昅到老師手上張綠色表格有一格寫了"對家長質素有保留。"所以老師應會對我們的答案評分。

10月9日那天,我本來很紧张,但in我哋個老師很熱情很nice,我和先生也很真心誠意地回答了三条問題,用了五分鐘左右,in完之后我們也覺得几順利,但等到儿子in完接出來時,他嬲爆爆說同小朋友争玩具,但說回答問題好簡單,只用英文問了几條問題。那時听了好擔心,同人爭玩具?几千人爭百五個學位,點會選個爭玩具的小朋友?點知昨天突然收到播道書院寄來的信收我儿子,我興奮到跳起,我太喜歡這學校了,終於明白盧校長的金句:精誠所致,金石開!
:-D :-D :-D

原帖由 myrchan 於 10-10-20 01:34 PM 發表
憑三幾分鐘的談話, 就可知家長質素?如果真係咁做, 我對呢種做法都好有保留。

幾分鐘.....market norm !
吾通叫學校每人in 半個鐘?
‹ 上一主題|下一主題