用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 林文燦英文小學-印巴籍學生
go

林文燦英文小學-印巴籍學生

我想替我2個小朋友報" 保良局林文燦英文小學",但有其他家長告訴我,這校有較多印巴籍學生,而大部份印巴籍小朋友是品行上較差,會教壞我的孩子,這是真的嗎?
我不想因為出面其他人講的說話而影響我選擇一間好的學校給我的小朋友,所以想請問林文燦的家長的意見,非常感謝你們的幫忙
另外學校內學生是用英文還是中文交談呢?
謝謝你們

TSL also has quite a lot of 印巴籍小朋友. You can see it is still a very famous and popular schools. It means those kids won't influence the standard of the schools. WEll, their culture might not be as same as us but I think it is also a  good education for our children to respect different people.
Even I am not LMCites, I also feel it is a good school.

原帖由 Anise 於 10-10-5 22:18 發表
我想替我2個小朋友報" 保良局林文燦英文小學",但有其他家長告訴我,這校有較多印巴籍學生,而大部份印巴籍小朋友是品行上較差,會教壞我的孩子,這是真的嗎?
我不想因為出面其他人講的說話而影響我選擇一間好的學校給我 ...

原帖由 Anise 於 10-10-5 22:18 發表
我不想因為出面其他人講的說話而影響我選擇一間好的學校給我 ...

Anise 媽咪,

你既諗法同我一年前揀LMC既顧慮差不多一樣,
詳情你可以參考之前post如下:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2168517&extra=page%3D3

經過一年,我留意同分享如下:

1/. 學校有收差不多over 60% oversea 既 學生,其實唔只有印巴籍學生,仲有,英國,法國,加拿大,日本,星加坡,印尼,澳洲,etc...
亦都係因為咁,學校先更加容易成為一間以英語語境為主既學校,你平時有機會可以去學校參觀下,
你唔難會聽到學生與學生之間係自然用英文溝通同交談,正因為多外籍人士就讀,咁先之更容易令佢地用英語交談,使小朋友英文進步成長得好快。

2/.我都有留意學校印巴籍既學生,佢地都係好乖好活潑,有d仲係prefect,班長同好有禮貌,如果你interview果日有機會同下佢地傾計就知嫁啦,
其實頑皮既學生無論中國或者每個國藉都會有,一樣米養百樣人,唔可以因為佢地係印巴籍而就特別label佢地,呢方面我對LMC老師既評選同教育好有信心。

3/.TSL 同LMC都係同屬賈梅士理念既直資學校,都會收取外籍同印巴籍既學生,正正因為咁,亦成為學校國際環境同特色之一。

4/.我小朋友開咗學到而家,都係話好開心同鍾意番呢間學校,仲話開心過番幼稚園陣時,又成日己經學識唱校歌比我同太太聽,我地見到佢咁開心都覺得冇揀錯間學校比佢。

呢d都希望幫到你,但最緊要既,都係你要自己清楚揀間乜野類型學校比你小朋友,咁先至最適合你同小朋友。

祝goodluck

家長,

唔好戴有色眼鏡睇人啊,  因為以我小朋友所描述,  佢接觸最多, 最曳的兩個學生都係中國小朋友, 真係曳到呢 ~~~  我一陣都會打去學校問一下架喇.
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

Anise 媽咪,

我都同意JackyBaBa的意見,其實我比較喜歡LMC的"國際性'的環境,印巴藉學生都有好多好有禮貌同守跌序的。以我仔同我講,佢最friend的同班同學都印巴藉同學,阿仔係小息重一齊分享小食添,佢話好開心啊!!

我就非常喜歡LMC的英語環境,阿仔D英文進步神速,在語氣,accent等已經好大唔同啦,在屋企已經主動同我講英語啦!!

如果你想搵一間真正英語環境的小學,LMC確係一個不錯的選擇。

原帖由 JackyBaBa 於 10-10-6 00:04 發表

Anise 媽咪,

你既諗法同我一年前揀LMC既顧慮差不多一樣,
詳情你可以參考之前post如下:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2168517&extra=page%3D3

經過一年,我留意同分享如下:

1/. 學校有收差 ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

多謝哂咁多位家長既回覆,因我好耐無上bk,所以而家先留言,真係唔該哂你地.

I feel very good for LMC. Every time I ask my son wether he likes to school? He said very likes. He likes to sing a school song all the time. He always say English and mandarine to me at home , even sometimes he said wrong I am so happy too.