用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Interview : 小朋友的挫敗感
樓主: cecilo
go

Interview : 小朋友的挫敗感 [複製鏈接]

據我了解, 香港一些官津校的催谷程度及功課量唔會少過幾間直資學校. 個別官津校由於無直屬中學, 為咗爭取派到好的中學, 只能不停催谷學業.

想愉快學習, 無功課壓力, 只能考國際學校.

原帖由 most 於 10-10-14 11:52 發表
我想分享一下:
我曾經和我的朋友傾談,(她是專業人仕,是普通屋村長大的,曾經大學畢業後留學於澳洲,她有2個女兒,現在是P.1&P.2),我問她關於選小一的問題。她說她沒有為女兒報考最top的DSS/private school,只是揀了一間屋企附近 ...

原帖由 hui3328 於 10-10-19 15:29 發表
據我了解, 香港一些官津校的催谷程度及功課量唔會少過幾間直資學校. 個別官津校由於無直屬中學, 為咗爭取派到好的中學, 只能不停催谷學業.

想愉快學習, 無功課壓力, 只能考國際學校.

...

Totally agreed!

醒目開學勳章

Will you spend time to train your child so that he/she can do well in the interviews?  Depending on your child's personality, these interviews may strengthen or crush your child's self-confidence.  You should seriously consider the consequences.

It may be a good experience, but don't let it side-track your goals.  

For me, if I didn't plan to let my child go to a DSS school, I would rather arrange more useful and enjoyable activities for my child than have him go through the pointless interviews.
原帖由 kids411 於 10-10-19 18:31 發表
由頭到尾冇諗過 IN 直資,
不過今日想小朋友 IN 下 / 試下 / 玩下/ 見識下,
我係講真, 冇諗過要入,
有冇 D 家長係想小朋友見識下,
而唔係想佢入 GA ?

不過冇人好似我咁傻呱 ?
...

原帖由 most 於 10-10-13 18:02 發表
大家不要睇成敗得失太緊要,始終呢個遊戲實有勝負。
我的囝囝interview完DBSPD後,我們行着山路下山,我的老公對著條馬路,大聲説:「it's only a game.」
哈。哈。我也估不到他會這樣說。
而每次interview後,我只會問囝囝3個問 ...

好認同
interview後, 我主要係問大仔
1/. 好唔好玩呀, 有無遊戲架
2/. 咁你鍾唔鍾意呢間學校既環境, 同埋老師/校長

淨係考HKUGA個時, 問得比較多, 因為要報番俾佢同校未interview既同學家長知

同埋....  我好呀Q
如果, 考個間學校唔收我個仔. 都唔代表個仔能力差.  只不過係遇個老師(interviewer) 唔鍾意我個仔個type.
我相信大部份小朋友, 5歲人仔, 能力個個差唔多 (當然, 我都識一兩個表達能力好好既小朋友. 一班20個同學裡面咪係係兩三個).  個個小朋友都差唔多既話, 咪睇 interviewer既喜好心情.
所以, 唔好睇到個interview 咁大件事.

我真係想開解每位家長啫
好似大人見工既 30-min interview. 都係人夾人緣!! sigh!

我都有安慰自己, 個個小朋友都好unique, 入唔到唔係佢問題, 只係學校要其他種類的小朋友, 仲有luck呢! 呢個遊戲都講少少luck.

平常心.

上星期, 我去interview

有一刻我好心痛... (唔關我個仔事)
老師見完小朋友之後, 就安排家長同小朋友一齊 interview..   咁我同大仔, 老公係課室出面等入房.
其間有個家庭出左黎...  爸爸行頭, 媽咪拖個仔行後, 爸爸行到近樓梯口時, 擰轉身同小朋友講"you disappointed me" (語氣雖然唔係大聲唔係惡, 不過, 有乜分別?)
個小朋友就好戲劇性咁係個一刻, 跪左一跪(我唔知係因為"click"親, 定真係腳軟)..
我真係好心痛!! (到呢刻諗起, 都心痛)

我相信個小朋友, 一定自信跌到谷底. 我全程望住佢地(個小朋友背住我地.  如果, 小朋友睇到我地, 我同我老公都唔會望實, 小朋友要面架麻)... 但小朋友, 個頭"dup"低晒....
好 hurt

小朋友個挫敗感, 好多時都係父母, 身邊最親既人俾佢架!!

好心痛 x 2

原帖由 DebuPegg 於 10-10-20 14:42 發表

老師見完小朋友之後, 就安排家長同小朋友一齊 interview..   咁我同大仔, 老公係課室出面等入房.
其間有個家庭出左黎...  爸爸行頭, 媽咪拖個仔行後, 爸爸 ...

面個試啫, 唔使咁勞氣wor.  父母都唔support 子女, 還有誰support 佢?? 好可憐.

So poor~We can't blame the children for their performance! What they performed was what we input to them, the father should blame himself instead.

Wah....只係一個interview啫! 日後仲有咁多關, 人生有咁多唔暢順嘅時間, 咪成日要講"you disappointed me" ?!!
基本上interview完咗, 我都唔問咁多, 等佢自己講。

P.S. 嗰位小朋友加油呀! 都有很多人心痛你!
心痛X3

原帖由 DebuPegg 於 10-10-20 14:42 發表

其間有個家庭出左黎...  爸爸行頭, 媽咪拖個仔行後, 爸爸 ...

係囉, 面試啫...
唉!!

家長/大人interview 都唔係次次掂啦!! 唉

我睇完你依個post,真係眼濕,好心痛!
我好開心我同我囝囝喺依一刻仍然係談天談地,有乜開心唔開心亦會同我分享,希望佢成為一個樂觀、開心、有自信、有責任心、珍惜身邉一切的人,這是我作為父母的心願,我相信他一定做到!
原帖由 DebuPegg 於 10-10-20 02:42 PM 發表

Agreed. 我地大人見工都唔係一定得啦!

原帖由 DebuPegg 於 10-10-20 15:19 發表
係囉, 面試啫...
唉!!

家長/大人interview 都唔係次次掂啦!! 唉

I am totally agreed with you. The kids have already felt pressure in interviews, no matter how their performance is, we should not blame them anymore. I saw my relatives scolded at her son after interview last year, it was really sad. Until he was allocated to a famous school by luck, she stop blamed him, how sad it is! The boy has got hurted! I always remind myself to encourage and support my own kids especially during the harsh time. Add oil!

結果都未知,為何這麼快便 "disappointed",是否小朋友忘記一些爸爸的囑咐,例如和老師說再見等。

原帖由 happycj 於 10-10-20 17:17 發表
結果都未知,為何這麼快便 "disappointed",是否小朋友忘記一些爸爸的囑咐,例如和老師說再見等。

我都唔知係個小朋友係答錯晒, 定係無答野, 定係點, 我係課室出面等緊...  
唉....  我都覺得唔使咁嚴重用到 "you disappointed me"

其實, 我個小朋友都唔係表現得好. 佢比較怕羞, 慢熱
今次係第一次同埋我個仔一齊 interview.  唔知係咪有我地係身邊. 佢反而依賴左, 好似等我地答問題咁.   老師問佢野, 佢答得好細聲, 答問題前又會望吓我同爸爸, 見我地唔答佢先自己答.
interview之後, 唯有同個仔講, 下次一齊interview你唔可以咁唔專心, 老師問你野, 你要自己答番....  唔係仲可以點呀?

回覆 98# DebuPegg 的文章

I see.  
So the parents could see the whole process of interview.
Poor kids!

false expectations

Disappoint always come with high expectations. I hope the father can reflect and make amends to his kid.

Encouragement, encouragement, and more encouragement - all that is needed.   Children are smart and will learn to meet assessors requirements.  

Never show your disappointment to your kid as this is sure way for future failures as a happy kid is always a better performing kid.
‹ 上一主題|下一主題