用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Interview : 小朋友的挫敗感
樓主: cecilo
go

Interview : 小朋友的挫敗感

原帖由 terryeric 於 10-10-11 12:36 發表
經過今次DGJS interview, 我有好深的感受, 希望可以同各位家長分享一下!

由始至終, 我都沒有抱任何祈望可以入到呢間學校, 自問不是專業人仕, 不是富有家庭, 不是名人高官, 亦不是全職母親, 女兒亦不是十分出眾, 報 ...

以我囝囝in過的學校中, 好似有3間都要寫中文名...
我囝幼稚園k2開始已經要所有工作紙都自己寫名/日期/班級, 如果唔係學校train, 我囝都未必可以寫得好自己個名...
我同佢報讀的面試班都要練自己寫名, 其實唔好話面試班好定唔好, 起碼, 你會知道小朋友面試其實需要有邊d"技能"係自己唔為意之前無諗過的, 當然最終最好都係自己幫佢執返自己教返
其實叫小朋友寫名係咪犯左"筆試"哩一項?
咁你又唔好話為左練好一樣野就要剝削佢玩的時間, 小朋友會反感的, 不如婉轉d話要安排好d時間, 又可以學到野, 又有得玩~

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-11 13:21 發表
I'm glad that my girl's kinder taught her to write her name before the summer holiday, but does it mean she has great chance in the interview? I don't think so.

More to share:
My hubby saw 2 girls (n ...

這是理想和現實的分別...

lee個月in左7間學校.....反而讓我知道我女兒適合那一種學校模式.  
雖然大家interview都抱住hope, 但唔好看得失多重啦.  反而跟小孩子有一段經歷, 我覺得可更認識女兒多一點.
我女姓"戴", 都一樣多筆劃, kinder K2 2nd term教寫自己名....多練習今年寫得好一点.
但我都唔相信寫名字會佔好多分......mami唔好咁自責呀

我都係臨面試前三日收到風要寫名, 先開始訓練亞女寫; 臨考前一日, 佢先寫齊晒d筆劃, 冇甩漏咋.

原帖由 BBTWIN 於 10-10-12 11:55 發表

小朋友唔成熟, 就冇競爭心, 唔識去盡全力. 樣樣求求其其, 是是但但. 你有你緊張, 我有我自在. 我對女在某方面叻(串字認字)都冇用. 我而家等緊我兩個女開"曉" . ...

我覺得唔成熟亦有唔成熟好處, 起碼佢面試前從來冇驚, 每次都話好好玩 (即係起碼冇同小朋友閙交).

我個女唔識串字, 但認中英文字都好叻.

原帖由 ohmama 於 10-10-12 15:14 發表

我覺得唔成熟亦有唔成熟好處, 起碼佢面試前從來冇驚, 每次都話好好玩 (即係起碼冇同小朋友閙交).

我個女唔識串字, 但認中英文字都好叻.

我自己就希望兩個女變成熟d, 容易教d. 不過都冇得講, 好多野要靠佢地自己. 我一個人點幫得甘多 .

大家不要睇成敗得失太緊要,始終呢個遊戲實有勝負。
我的囝囝interview完DBSPD後,我們行着山路下山,我的老公對著條馬路,大聲説:「it's only a game.」
哈。哈。我也估不到他會這樣說。
而每次interview後,我只會問囝囝3個問題。
1.頭先好唔好玩?
2.你俾自己嘅表現幾多分?
3.想唔想喺度讀小一?

始終係5歲的人仔,不要讓他感到壓力。讀書的路還有很漫長要行。大家作為父母的,試想想自己5歲的時候做緊D乜?有無為自己入邊間小學緊張過?
細佬仔始終係細佬仔,留番D童真俾佢哋,不要強迫佢哋快D思想成熟。

BK好多家長面試完後狂問小朋友考乜,跟住o係BK分享,仲會有好多人多謝佢地添。:)
原帖由 most 於 10-10-13 18:02 發表
大家不要睇成敗得失太緊要,始終呢個遊戲實有勝負。
我的囝囝interview完DBSPD後,我們行着山路下山,我的老公對著條馬路,大聲説:「it's only a game.」
哈。哈。我也估不到他會這樣說。
而每次interview後,我只會問囝囝3個問 ...

It's absolutely pathetic! We shouldn't use the assessment in the individual school to determine our kids' ability. What we do now is to try our best to provide a wonderful learning environment to our kids and that's why we  let our kids explore more to increase their chance. Even if they are not accepted, it doesn't mean there are insufficiency in this kids or the parents. Every kid has his or her own potential in different areas. Some show it now and some show it later. If the kid is not accepted, it only means the school can't see his/ her potential now. It doesn't mean parents or kids didn't do their best. Good luck, parents, don't give up. It's only a beginning of the kids' lives. And I'm sure even if our kids can't get into our dream schools, they can still learn happily and fruitfully in other less prestigious schools.

Just my little comment!

我都有感言發, 其實小朋友的挫敗感係我地為人父母製造俾佢地, 其實佢地只係一個5歲天真可愛既小朋友,  佢地點知間學校好還是唔好呢; 還有些家長會灌輸不正確既信息給小朋友, 令小朋友增加了無形既壓力; 點解d家長要d小朋友去in咁多間學校呢? 住港島過九龍考, 住九龍就去香港考, 其實各位父母有無唸過佢地每天返學時間已經好長, 仲要加埋交通時間, 分分佢地仲辛苦過大人返工, 我都明白每位父母都想自已子女入讀一間好學校, 令佢地行既路無咁辛苦, 但係你地有無唸過佢地開唔開心呢?

我聽我個仔同學既媽咪話in st. paul boy個陣時有一個小朋友問佢仔仔, "我有信心考到e間學校咁你有無信心考到e間學校呢? ", 還有仲聽到有位小朋友同佢爸爸講"Daddy唔使擔心, 我一定考到", 你地話係唔係唔應該有一個5歲既小朋友講出黎既野, 個d小朋友好似已失去左童真, 我想信上天一早已安排一間適合各位小朋友入讀既好學校, 大家努力.

Dear ferrynferry and parents,

Thank you for your sharing.

Actually, I can say that this is a very good experience. It makes us (my daughter and me) understand more to ourselves. We can learn the area to which we are lacking of, so that we can pay attention to and improve ourselves.

I am so glad to see my daughter's positive attitude to this senario "unable to write down her chinese surname". She has practised automatically everyday and she showed me last night that she could write it by her own without following the printed guideline, just within one week after the interview.

What I want her to learn is "failure is not a big deal". The importance is what you do after the failure.

What I want to share as well is - I know that my daughter is unable to face the "losing". Frankly speaking, she is not an agressive girl. When she plays with her classmates, like ball games, she feels unhappy and even in bad mood if the ball is caught by others. As you said, I don't think my girl is less intelligent than those who are agressive. What I need to do is to guide her being survival in our real world, and how to face the "result". Her future life is on her own and we cannot control. As her parents, what we can do is to make our best effort to guide her in her early life.

(same release under DGJS 1ST interview)

原帖由 ferrynferry 於 10-10-11 12:59 發表
Terry
我個仔仲未IN,不過我亦可想像個感受係點啦
因為個比例比9死一生更低MA~
你講得好好,對我黎講唯一呢度有問題

1) 既然唔識, 就要多練習, 要成功就要付出努力, 要付出努力就要減少玩玩具的時間 (2) 變通-如果個" ...

回覆 72# terryeric 的文章

努力啦~

我想分享一下:
我曾經和我的朋友傾談,(她是專業人仕,是普通屋村長大的,曾經大學畢業後留學於澳洲,她有2個女兒,現在是P.1&P.2),我問她關於選小一的問題。她說她沒有為女兒報考最top的DSS/private school,只是揀了一間屋企附近一條龍的2線DSS作首選,仲有一間同區的DSS次選,並沒有報DGS, SPCC 或其他,我問她為什麼不給你女兒一個考入名校的機會,她說她只想給女兒快樂的學校生活。
我問她現在大部份香港的名校,都在中、英、數科目教快半年、1年。我問她的女兒學校有沒有教快?她笑說,我們香港人、甚至中國人,什麼都想比別人學得早,但到了在外國大學,還不是一樣的level。早學並不代表到最後的成績會好。點解人哋外國D鬼仔鬼妹,在小學、中學玩、玩、玩,而我哋香港細佬仔就日日都谷、谷、谷,到了大學的level,還是一樣的,甚至中國人不及外國人。大家請細心諗一下。

醒目開學勳章 王國長老

e? 咁似我朋友
佢o係港島某間名女校讀到中學, 去左加拿大讀u, 入到去識左d新同學, 發現d同學以前都唔駛點讀咁又入u, 於是佢發現自己過去十幾年, 究竟咁辛苦, 付出比人多既努力為咩?
於是而家佢決定俾個女讀esf

原帖由 most 於 10-10-14 11:52 AM 發表
我想分享一下:
我曾經和我的朋友傾談,(她是專業人仕,是普通屋村長大的,曾經大學畢業後留學於澳洲,她有2個女兒,現在是P.1&P.2),我問她關於選小一的問題。她說她沒有為女兒報考最top的DSS/private school,只是揀了一間屋企附近 ...

我女面試當是去玩,好輕鬆,冇壓力,遇到唔識答既問題我問佢有冇唔開心,佢答我,唔緊要,以後再努力,我好開心我女可以咁樂觀,雖然我預著我女可能冇私校直資收,但我經過呢次面試,見到我女樂觀既一面,我覺得好開心.
我噚日贈著幾個字比我老公:謀事在人,成事在天,我同我老公講我地盡著力就OK,其他等上天去安排.

如面試時分年齡組別計分,那升上小一時又如何計?
原帖由 DrBabyAlex 於 10-10-10 07:50 發表
Nowaday, parents already all push their kids to private interview classes in HK there with many side classes for DGS/ DS, SPCC , etc suiting their different styles of interview.
Should there be a cen ...

原帖由 TelleTelleMom 於 10-10-14 12:30 發表
如面試時分年齡組別計分,那升上小一時又如何計?

好難答... 可能因為咁, 有d學校只收大囡大囝吧 ... !!!

(當然, 同年比他們通常都比細囡細囝醒少少... ...)

我好認同你既睇法~~~
原帖由 most 於 10-10-14 11:52 發表
我想分享一下:
我曾經和我的朋友傾談,(她是專業人仕,是普通屋村長大的,曾經大學畢業後留學於澳洲,她有2個女兒,現在是P.1&P.2),我問她關於選小一的問題。她說她沒有為女兒報考最top的DSS/private school,只是揀了一間屋企附近 ...