用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Interview : 小朋友的挫敗感
樓主: cecilo
go

Interview : 小朋友的挫敗感 [複製鏈接]

"小朋友從來都無心機畫畫的, 所以"畫唔晒"呢樣野真係從來唔會O係佢地身上發生"

me too...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-11 10:38 發表
其實小朋友都唔係傻, 知道INTERVIEW係一個重要場合, 見父母不停提自己呢樣果樣, 見個個如臨大敵(忍唔住丫嘛), 都知有D野啦

試下同小朋友講, 係要認真D, 因為老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery ...

好認同呀~盡左力係重點,做唔好既話~
就要問問自己(父母),會唔會比左太大壓力
或者又太無心理準備~
盡力,認真係重要,不過失敗左都應該係過程學習下~
大人同小朋友有咩改善既地方囉~
不過真係唔係好容易做得到同做得好~

經過今次DGJS interview, 我有好深的感受, 希望可以同各位家長分享一下!

由始至終, 我都沒有抱任何祈望可以入到呢間學校, 自問不是專業人仕, 不是富有家庭, 不是名人高官, 亦不是全職母親, 女兒亦不是十分出眾, 報名志在參與/買一個希望/吸取一個經驗, 我不是扮清高, 如果奇蹟地收左小女, 我都會開心到訓唔著!

面試過後, 我很不開心(之前我沒有想過我會唔開心), 不是因為女兒的表現, 亦不是因為準備不足, 而是苦惱於我對女兒的能力要求...應該在哪一點劃上準則!

在part one, 要寫上中文姓名時, 小女未能完成, 我之前已有教她寫自己個名, 不是為了什麼interview, 只是認為她需要識寫自己個名, 可是她力有不逮, 因為她的"姓"筆劃頗多,裝字亦頗難, 所以我個人認為可以慢慢去練, 沒有迫她...結果令她在interview task 中做不到!

我好責備我自己,我是一個不合格的媽媽, 一些最基本的能力我都忽略, 反思:是我抹煞我女兒的機會!!! 是我拖慢我女兒的能力發展!!! 是我令我的女兒追不上"這個社會"的"標準程度" 我究竟在"快樂童年"和"有壓力才有進步"這條線上怎去決擇平衡點???? (十分苦惱)

不過, 當然一切已成定局, 一切已過去, 我唔開心也無補於事, 我要為我的女兒向前看, 她不能寫自己的名字也表示唔開心, 我要做的不是責備, 而是教她如何從經驗中去學習(作為父母自己都要學習) : (1) 既然唔識, 就要多練習, 要成功就要付出努力, 要付出努力就要減少玩玩具的時間 (2) 變通-如果個"姓"難寫, 就先寫左你另外兩個名字先啦, 將來你會測驗考試默書, 捨難取易 (3) .....

經過interview, 我更了解自己女兒的強弱之處, 從中去想方法去develop the strength and remedy the weakness

各位父母, 一同努力 !!!!

睇過咁多討論:

1 全部面試/校長決定

(a)黑箱作業
(b)小朋友細細個就要被操練,太可憐
(c)家長疲於奔命

2 全部大抽獎,甚至唔分區
(a)細路仔可能要長途跋涉跨區返學,太辛苦
(b)家長失去選擇權,或者唔理咁多周圍叩門心儀學校,令抽獎形同虛設
(c)如有超過一名子女,可能被派到不同學校,照顧較難

3 部份自行申請,部份抽獎
(a)自行申請o既學校收生條件對有關各方或其中一方唔公平 (例如唔同類別有分加)
(b)自行申請同抽獎學位分配比例可能引起爭議
(c)有一定不確定性,於是家長盡量hold住學位唔放,直到最後階段,學校o係掌握實際入學人數會有困難

似乎各種方法各有弊端,唯有選擇弊端較少或影響人數最少o既方法黎實行。
原帖由 nicolemummy 於 10-10-11 09:34 發表
想點update?

全部面試或校長畀分? 仲慘.

全部大抽奬? 唔係因為大抽奬所以d家長先去考私校做backup咩?

我認為這是政府做成的!

為什麼要將學校分banding?我們家長為什麼出盡九牛二虎之力要子女入band 1之學校? 如果我的理解沒錯,band2 or 3學校之學生是很難入或根本入不了band 1中學的,但banding不是取決於個別學生,而是整所小學之average??

原帖由 mimame 於 10-10-11 10:05 發表
其實現今小朋友咁慘,係邊個做成?
藉得我們反思.

IT IS CAUSED BY OUR GOVERNMENT !!

(1) I don't understand why central allocation has to wait till Jan 2011 to fill in the form and then on 4 June 2011 to ...

Terry
我個仔仲未IN,不過我亦可想像個感受係點啦
因為個比例比9死一生更低MA~
你講得好好,對我黎講唯一呢度有問題

1) 既然唔識, 就要多練習, 要成功就要付出努力, 要付出努力就要減少玩玩具的時間 (2) 變通-如果個"姓"難寫, 就先寫左你另外兩個名字先啦, 將來你會測驗考試默書, 捨難取易 (3) .....

就算係都唔好俾佢知先啦,咁我係小朋友我更憎寫字
應該係先提高寫字既興趣同專注力,
如果專注力好係唔使太長時間架~
`解釋同實踐文字既作用 好處,係現實表現俾佢睇下~
一齊為自己子女努力啦

希望你不要再責備自己了,小孩子各有長處,以寫名字為例,寫"林小一"當然比寫"譚耀燊"容易得多,如果有小學硬要用這種測試來作"標準",實在有欠公平;倒是應該著重小孩是否全力以赴,就算做不到也應嘉許她的做事態度。如果小學只重結果不問過程,小弟實不可苟同此等學校的教學方向。

雖然我不是媽媽,但作為兒子,媽媽的偉大在於對孩子無微不至的照顧和無條件的愛和關心,就算一個文盲的母親也可以教出出色的子女,她沒有教育水平,教不了小孩學術上的東西,不代表她是個不稱職的母親。

的確,這個小一選校 (或應該說是"學校選秀") 過程對家長絕對是個非常寶貴的學習過程。
原帖由 terryeric 於 10-10-11 12:36 發表
經過今次DGJS interview, 我有好深的感受, 希望可以同各位家長分享一下!

由始至終, 我都沒有抱任何祈望可以入到呢間學校, 自問不是專業人仕, 不是富有家庭, 不是名人高官, 亦不是全職母親, 女兒亦不是十分出眾, 報 ...

I'm glad that my girl's kinder taught her to write her name before the summer holiday, but does it mean she has great chance in the interview? I don't think so.

More to share:
My hubby saw 2 girls (not sure twins? but should come from the same family) came out from DGJS after the interview, 2 maids were already waiting at the entrance, and 1 maid 抱 1 girl and walk away, hey! It is the interview for primary school, not for the kindergarten, they were not babies anymore.

I think the interview for Primary school should not only focus on the kids' academic level & spoken language but should also include something like self care and attitude, it is also important.

原帖由 terryeric 於 10-10-11 12:36 發表

由始至終, 我都沒有抱任何祈望可以入到呢間學校, 自問不是專業人仕, 不是富有家庭, 不是名人高官, 亦不是全職母親, 女兒亦不是十分出眾, 報 ...

老實講, 我比小朋友考名校真係純粹攞經驗為叩門(大攪珠)作準備而已, 冇諗過要比佢入讀呢D所謂名校,  好似DBS咁, 考到嘅話, 囝囝咪仲慘, 何苦要個小朋友受咁大壓力呢! 囝囝如果有資質+家庭之栽培, 去到邊所學校都冇問題! 反而小朋友的品格較看重吧! 成績差有得追, 品格差就好難搞啦!  

原帖由 ICbaby 於 10-10-9 21:09 發表

其實現今小朋友咁慘,係邊個做成?
藉得我們反思.

其實成個遊戲就係取決於間學校同老師用咩收生標準去選學生, 就算幾叻或者唔係好叻都唔會影響個賽果好多, 因為間間學校有唔同的標準!  依家做小朋友真係好慘!

醒目開學勳章 王國長老

千祈唔好咁唸, 我記得幾年前, 我見過我老闆為個仔寫既小一申請信(當年咩都未識, 見識下姐), 信入面話, 好緊張又興奮, 因為仔仔終於又去申請自己母校, 好開心, 亦好緊張, 因為呢個係一個俾仔仔好好地assess自己既機會
過左咁多年, 我覺得呢番說話好岩聽--係啊, 收與唔收, 好多野自己控制唔到, 但呢個小一面試, 真係一個好comprehensive既機會, 讓小朋友作出一個全面既評估, 做到比人好, 做父母都有滿足感, 做得唔夠人好, 做父母睇下點樣補足, 邊d係小朋友能力唔到, 邊d係自己無教
無父母會點條黑路俾自己仔女行, 今次發現唔ok, 下次做好佢lor, 唔駛唔開心呀
(講個秘密你聽: 我家係蕭宅..........哈.........)

原帖由 terryeric 於 10-10-11 12:36 PM 發表

仔仔今年小一, 回想去年面試既情形, 都仲好深印象.
仔仔知自己係去面試, 要去答問題, 但我同佢講, 面試時要有禮貌, 答問題要大聲, 之後就話盡咗力就得, 同比佢知道每間學校都有好多小朋友報(佢自己都睇到), 唔一定會揀佢, 而且祇要佢努力讀書, 每間都係好學校, 佢又唔會覺得呢間學校唔收佢就冇書讀. 但佢久唔久就會問學校有冇邀請佢去讀咁 lor ^^

(宜家叫佢温習, 佢就會同我講佢已經盡咗力, 真係比佢激 c)

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

經過尋日嘅interview, 令我對呢d所謂小一interview完完全全失望透. 上到去見到有d小朋友 , 真係有d心痛, 好好地要佢地入去比人測試, 嗰一刻真係唔知自己点解係其中一份子~~~~
而家先至開始, 嗰過程仲有排, 真辛苦!

原帖由 caa 於 10-10-11 12:57 發表
我認為這是政府做成的!

為什麼要將學校分banding?我們家長為什麼出盡九牛二虎之力要子女入band 1之學校? 如果我的理解沒錯,band2 or 3學校之學生是很難入或根本入不了band 1中學的,但banding不是取決於個別學生,而 ...

Only students have banding and eventually no banding for schools. Most students like 80+% are band 1 join the school and we "claimed" those schools are band 1.......That's my understanding...

Having interviewed 6 DSS & PS, no offer yet but 2 in waiting list, really nervous to pick up phone call and check the mail box, sometimes really feel frustrated.

I told my girl "Don't know if these schools like you or not, but Dad & Mom promise to find you a suitable one!"

My girl replied "It doesn't matter, let's interview some more."

She is so mature and optimistic, woo..woo...
I love her so much and so glad to have her in my life, Dad and mom will work hard to find a good school for her!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-12 09:56 AM 發表
Having interviewed 6 DSS & PS, no offer yet but 2 in waiting list, really nervous to pick up phone call and check the mail box, sometimes really feel frustrated.

I told my girl "Don't know if these  ...

我都覺小朋友好慘, 短短果十幾廿分鍾面試就要比人決定你得唔得. 收到acceptance letter固然高興, 對子女能力有一定肯定性. 但一收到rejection letter或多或少都會懷疑小朋友能力, 點解人地得自己小朋友唔得, 點都有點失望. 唔知好定唔好我對女一d都唔成熟, 對面試得失冇所謂. 挫敗感佢地一定冇. 雖然暫時未知結果, 不過我都做好心理準備去承受我的挫敗感 .

"一d都唔成熟, 對面試得失冇所謂. 挫敗感佢地一定冇. 雖然暫時未知結果, 不過我都做好心理準備去承受我的挫敗感 "

Totally the same!!!

原帖由 ohmama 於 10-10-12 11:08 發表
"一d都唔成熟, 對面試得失冇所謂. 挫敗感佢地一定冇. 雖然暫時未知結果, 不過我都做好心理準備去承受我的挫敗感 "

Totally the same!!!

小朋友唔成熟, 就冇競爭心, 唔識去盡全力. 樣樣求求其其, 是是但但. 你有你緊張, 我有我自在. 我對女在某方面叻(串字認字)都冇用. 我而家等緊我兩個女開"曉" .

原帖由 may6b 於 10-10-11 09:20 發表
無論你點同佢講, 其實她都知是面試及看學校會否收佢. 知道自己唔識答即係唔識, 她們真的知道是什麼事的. 所以她去完一間她識答大部分題目的學校, 得意洋洋的同我講很易, 她很開心. 她去到一些她好多唔識答的學校, 她 ...

我就得失心唔重, 至今收到一封reject信, 又無話覺得唔開心, 亦都無同囝囝提, 同佢講一定影響佢情緒同信心, 所以唔講好過講~~
‹ 上一主題|下一主題