用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Interview : 小朋友的挫敗感
樓主: cecilo
go

Interview : 小朋友的挫敗感 [複製鏈接]

"挫敗感果個係我": Agreed

原帖由 BBTWIN 於 10-10-6 11:35 發表
我都係唔敢幫對女報太多學校, 因為驚有挫敗感果個唔係佢地, 而係我 .

"挫敗感果個係我": Agreed X 3
原帖由 TinHay 於 10-10-6 03:39 PM 發表
"挫敗感果個係我": Agreed

原帖由 milkonline2 於 10-10-6 15:54 發表
"挫敗感果個係我": Agreed X 3   

"挫敗感果個係我": Agreed X 4

我個女已經小一, 但回想上年, 真係好慘, 各位家長, 宜家只係小小唔開心..... 到各學校出結果果陣先至係關鍵, 如果間間都唔得個陣, 一來父母會好DOWN, 仲要同小朋友講, 真係好痛苦GA...... 不過千萬唔好放棄AH, 好似我咁, 最後都有一間心儀既學校收左

其實當今o既教育, 時常係要家長鼓勵小朋友去嘗試, 小朋友當然係鍾意贏. 但沒有太教育如何面對輸.
當佢贏左1-2次, 就以為次次都贏, 當輸佢就不知所措.
其實我地成個家族, 就係要小朋友學識去輸, 學識輸左自我安慰同改進. 家長你要從旁去解釋同鼓勵. 我家族o既小朋友係從打沉中成長, 無數次輸去攞個獎, 佢地就更加了解, 珍惜, 更有鬥心. 其實依個係社會o既縮影, 小朋友唔細細個練習有挫敗, 大時就好難去handle.
我小朋友現在學識怎樣去面對輸, 鋼琴比賽輸左3場, 就問我幾時再有比賽, 因為佢已經係enjoy 比賽o既moment, 有獎當然更開心. 無就當係一個表演. 盡左力就可以.
所以, 在考學校的過程, 家長有無限壓力, 小朋友都有. 但唔好太怪自己比左依d 壓力佢, 因為佢第時小學, 中學, 大學, 出來做野時都要去面對.

經過這幾日...呀女已經放開咗好多. 先前担心佢唔肯再去, 好彩我同佢講話今個星期又有interview. 佢無話唔去啫, 只係問要唔要畫畫, 之後佢都ok無野.
今次我用另一個方法同佢傾, 佢都好明白事理知道點解要interview, 同想做好d自己. Thank God~!

我今天都有面對這個問題,我女去In女小拔,有一個環節講故事有計時,我女就好擔心,結果就不夠時間回答,返來就不開心。今晚睡覺前喊住問我:媽咪,如果無小學收我點算啊。
感覺一下子就打沉了我女的信心。
宜家先發覺,原來我高估了女的心裡承受能力。

對於樓主既一番話﹐作為現代父母來說真是一種正能量的鼓勵和支持。由決定咗小朋友讀邊間KG開始﹐已早知自己要玩呢個小學遊戲﹐有挑戰才會有進步。雖然我都唔認同香港呢個教育制度﹐但可能因為甘香港這個彈丸之地才有甘多人才雲集﹐千萬唔好打擊小朋友的自信心﹐有士氣便是成功的一半。大家共勉之﹗

今日經過KTS﹐一邊行一邊聽到位家長怪個小朋友 (剛面試完畢)做咩無答老師問題........等等﹐聽了後真係“鄧”個小朋友可憐呢﹗加油﹗

原帖由 愚人 於 10-10-7 12:28 發表
其實當今o既教育, 時常係要家長鼓勵小朋友去嘗試, 小朋友當然係鍾意贏. 但沒有太教育如何面對輸.
當佢贏左1-2次, 就以為次次都贏, 當輸佢就不知所措.
其實我地成個家族, 就係要小朋友學識去輸, 學識輸左自我安慰同 ...

其實小朋友真係唔明白何謂面試? 當佢唔明既時候會做成害怕同壓力, 所以我女女今日要IN 兩埸, 我都係同佢講去學校同一班小朋友玩, 有老師同你玩遊戲, 問吓你問題咁LOR,
佢今日IN 完我都有問番佢老C問咩野, 佢講完比我知, 我話佢叻叻, 女女都好開心, 其實佢講唔曬比我知考咩野都係正常.

原帖由 fatherfather 於 10-10-9 20:44 發表
今時今日小朋友都好多慘!

其實現今小朋友咁慘,係邊個做成?
藉得我們反思.

今晚又再同呀女傾, 話佢知聽日要去陳守仁interview. 希望佢可以開開心心啦~!
如果小朋友interview後唔開心, 仲要睇大人面色, 其實都幾可憐!

原帖由 ICbaby 於 10-10-9 21:07 發表
其實小朋友真係唔明白何謂面試? 當佢唔明既時候會做成害怕同壓力, 所以我女女今日要IN 兩埸, 我都係同佢講去學校同一班小朋友玩, 有老師同你玩遊戲, 問吓你問題咁LOR,
佢今日IN 完我都有問番佢老C問咩野, 佢講完比我 ...

今早是我的兒子第一間要面試的小學, 他完成後無論結果怎樣我也有讚賞他. 我讚他能乖乖跟從哥哥姐姐去面試, 沒有害怕, 那下一次表現一定更加好. 他其實知道自己表現不好, 但聽到我還讚他, 他也很開心 .

醒目開學勳章

原帖由 ICbaby 於 10-10-9 21:09 發表

藉得我們反思.

是政苦 / 家長/ 學校 .......etc ?

唉... 我覺得以上个个都有份

政苦: d政策幾十年唔 update, 苦了家長更苦了小朋友

家長: 想比最好的學校小朋友, 咪報10間8間直資, 私校.....谷...谷...再谷

學校: 咁多人黎in, 唔憂冇人讀, 最緊要收哂d叻仔叻女, 省靚个招牌, 1於18般武藝都考埋. 咁d家長咪想盡方法令自己小朋友能突圍而出

咁咪惡性循環law, 當然家長絕對有權選睇餸食飯, 不防1試, 求求其其 等的選校方法, 式隨專便.

大家努力!!

無論你點同佢講, 其實她都知是面試及看學校會否收佢. 知道自己唔識答即係唔識, 她們真的知道是什麼事的. 所以她去完一間她識答大部分題目的學校, 得意洋洋的同我講很易, 她很開心. 她去到一些她好多唔識答的學校, 她又有些挫敗話好多唔識. 佢唔識答的題目, 我們又會耿耿於懷, 成日諗應該可以咁答...

跟住些學校陸續話你知佢地收唔收, 收唔到大人同小朋友點都會唔多開心, 好係覺得我地唔得咁. 不過唯有自我安慰話那些唔收我們的學校其實都唔係好啱我地、 塞翁失馬, 嫣知非福、好學校都有不好的學生, 不好的學校都有好學生之類, 之類...

不過可能重要的是我們同孩子一同經歷, 一同面對...同憂同喜...

想點update?

全部面試或校長畀分? 仲慘.

全部大抽奬? 唔係因為大抽奬所以d家長先去考私校做backup咩?

原帖由 hellojl 於 10-10-11 01:32 發表

政苦: d政策幾十年唔 update, 苦了家長更苦了小朋友

藉得我們反思.

IT IS CAUSED BY OUR GOVERNMENT !!

(1) I don't understand why central allocation has to wait till Jan 2011 to fill in the form and then on 4 June 2011 to get the result ! If Central allocation is much earlier, I doubt there are so many people applying for DSS and private schools.

(2) This NET thing is ridiculous. My daughter is studying in Kln Tong since K1. Now why central allocation has to be based on where we live?? All government schools should be opened to everyone  for central allocation for the sake of fairness!

(3) For discretionary place admission, the 5 marks for religion background is again ridiculous! I studied in Kln Tong elite primary and secondary school, but I am not a Catholic ! Why nowadays this religion thing is so essential. 15 marks and 20 marks make a huge difference in this stage.

I just can't sleep well after 9 and 10 Oct, I feel the chance of being admitted by any one of the schools is so minimal ...

醒目開學勳章 王國長老

其實小朋友都唔係傻, 知道INTERVIEW係一個重要場合, 見父母不停提自己呢樣果樣, 見個個如臨大敵(忍唔住丫嘛), 都知有D野啦

試下同小朋友講, 係要認真D, 因為老師想認真認識下D小朋友, 而小朋友亦可以襯呢個機會感受下對間學校有咩感覺, 所以如果小朋友係叻, 就要俾老師知喇, 另外, 覺得D老師係點學校好唔好, 你都要靠小朋友OBSERVE架, 所以媽媽要靠佢架喇(唔好一出黎就追住佢問識唔識啦, 努力忍下口, 關心左佢感覺先嘛)

得與唔得, 唔係重點, 最緊要係TRY YOUR BEST認真去做呢件事, 呢個都係小朋友應該有既態度呀! 既然你地小朋友咁醒, 你咪理智咁話佢知點解要經過呢D PROCESS, 黎緊仲有咁多場就完喇, 咁等佢有個心理準備都係好的

樓主, 講返你女女既CASE, 其實你有無唸過, 5分鐘完成唔到幅圖畫, 其實表示左你女女好認真去畫同修飾, 俾我, 我會讚佢TIM! 畫畫從來都唔係鬥快, 呢樣大家都好清楚, 不過"當局者迷", 聽到完成唔到就覺得自己做得唔好, 你自己心情都影響埋, 你可以開導下女女, 叫佢唔好怕左畫畫, 正面面對問題(點樣再好好用好D時間, 又快又靚好緊要架)
我2個小朋友從來都無心機畫畫的, 所以"畫唔晒"呢樣野真係從來唔會O係佢地身上發生 , 倒轉如果我女去INTERVIEW, 係呀, 好快畫晒呀, 咁係咪等於贏左?
‹ 上一主題|下一主題