用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Interview : 小朋友的挫敗感
go

Interview : 小朋友的挫敗感 [複製鏈接]

我女女剛於上星期in咗HG (第一個interview), 佢出來時同daddy講 "個比賽我輸咗啦!" 成個人好down~~ 聽到後我好心痛, 點解佢會有咁嘅心情?! 自問從來無迫佢學任何課外活動, 亦都無過份期望。Just be herself and enjoy it! 請問有沒有相類似嘅case?
   0    0    0    0

不如又問下你,當時爸爸點回應?

有無了解過interview時發生咩事? 會唔會係玩遊戲時輸左?

同埋你地之前係點解釋, 去interview係做咩?

醒目開學勳章

平時佢玩遊戲輸左會點呀?

當日老師要佢地5mins內畫畫,佢覺得自己未完成(仲有好多空白地方)而唔開心。我地只同佢講去間學校睇下同玩下, 仲耍畫下畫咁! 事後問佢, 佢直情行開隻字唔提。So, I have no idea what happened?! Daddy 當時話盡力就夠啦, 之後帶咗佢去玩, 但佢要揾我話要練寫字喎!
整個小一選校, 令我替小朋友感到有說不出無奈嘅感覺~!

醒目開學勳章

小一面試,大人細路唔多唔少都會有壓力,尤其我諗你個小朋友比較成熟,有自己想法。希望佢好快收到好消息,開心返!

BK有啲家長話而家政府(計分同抽簽)派位唔公平,不如間間都面試,咁就最好最公平,成王敗寇,能者得學位。如果真係咁,就真係人都癲。

原帖由 cecilo 於 10-10-5 16:20 發表
當日老師要佢地5mins內畫畫,佢覺得自己未完成(仲有好多空白地方)而唔開心。我地只同佢講去間學校睇下同玩下, 仲耍畫下畫咁! 事後問佢, 佢直情行開隻字唔提。So, I have no idea what happened?! Daddy 當時話盡力就夠 ...

我覺得你女女好有鬥心,及有責任感,可在這兩方面多加讚賞。
另外,又或者在家再畫一幅,寄給學校。讓孩子完成過程。

我小朋友今個星期6先第一間,
我都驚group interview 時, 如果佢唔肯回答或者唔識答,而睇住其他人係咁表現自己的話,
我好怕會打沉左佢自信,唉~~~所以呢個遊戲係好殘酷!!!
但係我地又要玩, 無得選擇 !

不如試下同佢解譯果個唔係一個比賽啦!因我發覺佢地呢個年齡對呢兩個字都幾敏感 ...

我囡囡都有呢個傾向 ... 自細就好 care 輸贏,唯有不停咁同佢講就算排第幾、前或後、頭定尾 ... 都冇所謂!我會諗多 d 遊戲同佢玩,仲同爸爸成日專登令佢輸,但間唔中又比佢贏下,然後令佢覺得最緊要係 enjoy 個過程!由初初佢一輸就嬲同發脾氣唔玩,直到而家有時我地輸,反而同返我講 : 「唔梗要啦媽咪,贏輸都冇所謂啦 ... 我地再玩過啦!」,真係好左好多!!

唔好太擔心啦。我都明你心疼。但有時小朋友面對小小挫折,都有助佢地成長㗎。早D明白一山還有一山高,認清未來目標都係好事。最緊要爸爸媽媽做到無條件支持佢,俾返個空間佢地,心理平衡番應該反而係好事。

原帖由 ICbaby 於 10-10-5 16:48 發表
我小朋友今個星期6先第一間,
我都驚group interview 時, 如果佢唔肯回答或者唔識答,而睇住其他人係咁表現自己的話,
我好怕會打沉左佢自信,唉~~~所以呢個遊戲係好殘酷!!!
但係我地又要玩, 無得選擇 ! ...

我想這不只關小學 Interview與否, 而是他們要開始面對這個現實的社會. 就算你不參與小學 Interview 而只是參加大抽獎, 到小學默書, 測驗及考試時, 都會面對這問題. 所以我們要開始教導他們怎樣面對失敗, 而不是害怕他們受到挫折, 打擊自信心.

我好多谢大家能這樣互相支持, 我嘅心情好多咗。而家都只有盡力做啦! 只係第一個interview係唔太理想, 要做多d心理準備, 同小朋友多d解釋啦! 而家d小朋友好敏感, 我有時都怕自己迷失咗名校潮, 忽略咗佢嘅心情 - enjoyment 先最重要, 大家加油, 祝福d小朋友揾到適合嘅小學!

你的言行舉止都在表示這是一埸比賽。放棄這想法,多關心你小朋友的想法及感受吧!

其實呢個都係一個既考家長既難題~
所以我地最後只係報左一間去IN,
諗落有D笨,不過 又唔想阿仔搭好耐車返學~
仲有你個囡好成熟啦

樓主我鄧你高興有個懂自發思想成熟o既女兒 . 比著我兩個女, 考成點都冇所謂 . 所以樓主你應該好滿足

我都係唔敢幫對女報太多學校, 因為驚有挫敗感果個唔係佢地, 而係我 .

我囝囝都睇輸贏睇得好緊要, 佢係唔輸得的性格
因為清楚佢脾性, 所以早早話佢知見小學老師唔係考佢叻唔叻, 因為之前已經比晒成績表學校, 老師已經知佢叻唔叻, 而係考佢乖唔乖, 唔識答問題或玩遊戲輸左都唔緊要, 最近要有禮貌同乖
咁我又覺佢應該比佢知道去咁多間學校見老師係考小一, 佢都要知道發生緊咩事的, 不過就輕描淡寫d同佢講囉~
咁so far, 佢都ok, 仲覺得次次interview都好掂

我估一排就冇事, 要考既學校就係有咁既情況嫁喇.....唔洗太責怪自己.

其實自2-3歲返學開始, 學校(特別是名校)就會用不同的尺去量度小朋友.....現實是殘酷的, 只有父母的愛才是無條件的, 你可以告訴囡囡無論 in 成點, 將來讀唔讀到這間學校, 媽咪都是一樣甘 她, 唔會改變...相信你的接納可減低她的壓力和挫折感. 當然, 唔好 in太多學校都是一個減壓方法.

My case is different....My son studies at KCPSK so naturally I apply KCPS since my son had excellent result in K2, I did not pressure him at all, "it must be sure win"....what do you know.  Kindergarten started Sept 1 & as kindergarten students, we were given the application form first & the deadline was Sept 6. On Sept 9, we receieved the confirmation from school that our interview is scheduled at 1am Sun Sept 12.  (kind of rush)  In the first 5 min, my son was taken to another classroom, (individual interview but 3 students & interview teachers in the three different corner).  Then it was intervie with parents & son.  We communicate in PTH all the time during the interview.  FYI, the acceptance is based on the child's performance during the interview.  He was rejected by KCPS.  I got a call before school started on Sept 17 from his class teacher that my son was rejected...My son hated one-on-one interview.  To be hornest there is no one system would be fair whether the government alloty system or school accepting students after interview.  How much can a 5 - 6 years old kid do?  What can you train or prepare him/her for the interview?  In 5 - 10 min one-on-one interview, (just like our job hurt / interview did you find your prefect boss or vs verse), can you tell this little one can do great in the future?  It's funny when my son went to a group interview, he loved it...he said it's not interview.  So what can I do?  different schools have different interview methods as well as questions, how much can we prepare our child for?

原帖由 cecilo 於 10-10-5 14:52 發表
我女女剛於上星期in咗HG (第一個interview), 佢出來時同daddy講 "個比賽我輸咗啦!" 成個人好down~~ 聽到後我好心痛, 點解佢會有咁嘅心情?! 自問從來無迫佢學任何課外活動, 亦都無過份期望。Just be herself and enjoy ...
‹ 上一主題|下一主題