用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校旅行 - 基督教中心幼稚園
go

學校旅行 - 基督教中心幼稚園

學校10月30日的旅行, 有冇Daddy Mammy會報名?
我們共報咗3個位...到時見.....

Me too... already reserved for 3 seats, see you at Oct. 30!!!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

我都報左....兩個...到時見 ^^ 我地係N1B, 喜洋洋組 (康翹and her mother Shadow) ^^

hi~我都報左啦..仔仔嘉謙,daddy & mummy~~到時見,我都係N1B,喜洋洋組呀..

hi, 我都報了三位, 宇翹+爸爸+媽媽N1B(喜洋洋組),到時見...

hi, 我都報了四位, 珍顯+媽媽+哥哥+工人

我仔仔剛開學,係N1F

到時見...

Hi Tinny, 宇翹最近幾好嗎? 還有喊嗎? 坐了校車會否好點?

原帖由 avkids 於 10-10-6 09:43 發表
hi, 我都報了三位, 宇翹+爸爸+媽媽N1B(喜洋洋組),到時見...

hi, 康翹媽, 到今天目前為止坐校車已有two weeks,他還是喊, 勞老師說他在學校的表現是ok, 比以前好了,只是每天返學上校車都是喊住, 保母嬸嬸說他會自己收聲叫我放心.. 本來想update你時已經是成功沒有喊, 但 .....希望去了旅行大家小朋友熟絡D會有幚助...康翹最近有無唱歌仔比你聽? 有沒有說普通話? 宇翹好鐘意唱歌,還有一次他自己對着我說(早安)(老師好)-用普通話....這是唯一有D安慰 ..

Hi Tinny, 很開心聽到宇翹的近況^^ 照你咁講, 宇翹正在進步緊, 不用擔心 ^^ 既然勞老師都說他有進步,你可以放心,慢慢來吧,去旅行那天我們多點一齊玩 ^^

有呀, 康翹成日返黎都唱歌, 又要我攞住本手冊 (friday),同佢每一樣學的野做一次...佢都有唱'老師好', 做埋動作好攪笑...我有問勞老師話唔知d動作0岩唔0岩, 但勞老師同我講,佢話唔好理佢0岩唔0岩, 總之佢做乜,你又跟住同佢一齊做,哈哈, 都幾好玩; 我有時同佢一齊唱, 佢叫我唔好唱,係佢唱..激死^^ 我都有同佢提宇翹,佢康翹同宇翹講唔好喊...haha

see you on 30 Oct ^^ 加油啊, tinny

原帖由 avkids 於 10-10-6 17:20 發表
hi, 康翹媽, 到今天目前為止坐校車已有two weeks,他還是喊, 勞老師說他在學校的表現是ok, 比以前好了,只是每天返學上校車都是喊住, 保母嬸嬸說他會自己收聲叫我放心.. 本來想update你時已經是成功沒有喊, 但:p ...

Hi各位, 我地都會join旅行. 我個B叫鎧晴, N1B班 Elmo組!  

佢好鍾意番學, 不過開學至宜家病左2次~~  

佢係屋企成曰唱學校D歌, 又講下同學仔個名, 如翹翹, 家謙, 皓豐等..有時臨瞓又自己扮下老師講嘢..好好笑!

希望到時見到大家一齊玩!

你哋d女女放左學返黎咁多嘢講架..又唱歌,又扮老師,同學仔d名都講..我嘉謙就乜都無同我講,每次接放學,問佢老師今日唱咩歌仔呀?佢就答我5,6,9...或happy to you...問佢係中心玩過咩又唔答我.. 可能佢講説話方面仲未得..未能表達到..宜家都係講梗2-3個字ge嘢..成句句子我都未聽過佢講過,我都知男仔會較遲講嘢,但都令我最擔心..

Esther, 不用太擔心; 男仔會比女仔較遲講野....但其實佢地係知道同明白的; 今日放學應該會派返幾本書仔(唱游集),你今個星期試下同佢扮下老師唱下d'巳授'的歌仔...我係屋企...連去廁所都要扮老師....我個女又叫左我做'黃老師'....去旅行時一齊玩多d...嘉謙好快會好起來..放心^^  或許他只是有點害羞 ^^

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-10-8 08:56 發表
你哋d女女放左學返黎咁多嘢講架..又唱歌,又扮老師,同學仔d名都講..我嘉謙就乜都無同我講,每次接放學,問佢老師今日唱咩歌仔呀?佢就答我5,6,9...或happy to you...問佢係中心玩過咩又唔答我.. 可能佢講説話方 ...

hello Elmo 組鎧晴 ^^ 到時見 ^^

原帖由 bcbaby 於 10-10-7 21:40 發表
Hi各位, 我地都會join旅行. 我個B叫鎧晴, N1B班 Elmo組!  

佢好鍾意番學, 不過開學至宜家病左2次~~  

佢係屋企成曰唱學校D歌, 又講下同學仔個名, 如翹翹, 家謙, 皓豐等..有時臨瞓又自己扮下老師講嘢..好好笑!

希 ...

簽名被屏蔽

原帖由 hoyinghar 於 10-10-8 12:10 發表
Esther, 不用太擔心; 男仔會比女仔較遲講野....但其實佢地係知道同明白的; 今日放學應該會派返幾本書仔(唱游集),你今個星期試下同佢扮下老師唱下d'巳授'的歌仔...我係屋企...連去廁所都要扮老師....我個女又叫左我做 ...
我都有同佢唱和彈(玩具琴)個幾本書ge歌仔,但每次佢都係唱最尾果個字,唔識唱成首,好似london bridge佢好鍾意唱,做埋動作企高又"mouth"低,又拍手,2隻手係到打圈..一唱到my fair lady就淨係唱lady~~~ 唱國語果本又淨係唱最尾個字...不過都幾好笑.. 好過無ge,問佢有無同坐你隔離個女同學康翹玩呀?佢話無...同佢去圖書館又成日追住d女仔黎玩(差唔多大) ..係中心又唔見佢同d女同學玩...

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-10-8 15:33 發表
我都有同佢唱和彈(玩具琴)個幾本書ge歌仔,但每次佢都係唱最尾果個字,唔識唱成首,好似london bridge佢好鍾意唱,做埋動作企高又"mouth"低,又拍手,2隻手係到打圈..一唱到my fair lady就淨係唱lady~~~ 唱國語果 ...
係wor..shadow,tinny,23號你去唔去個家長講座同委員選舉呀?

Esther,好okay 架啦.....幾只字都唔緊要, 最緊要佢係同你一齊做,一齊玩 ^^

可能康翹佢太過熱情,嚇親嘉謙^^ kaka

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-10-8 15:33 發表
我都有同佢唱和彈(玩具琴)個幾本書ge歌仔,但每次佢都係唱最尾果個字,唔識唱成首,好似london bridge佢好鍾意唱,做埋動作企高又"mouth"低,又拍手,2隻手係到打圈..一唱到my fair lady就淨係唱lady~~~ 唱國語果 ...

Esther, 我應該唔會去啦....^^

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-10-8 15:38 發表
係wor..shadow,tinny,23號你去唔去個家長講座同委員選舉呀?

Esther, 23號我唔會去,但爸爸會去聽個講座. 放心啦我有好多朋友個仔3yrs old才多少少說話,現在8yrs old好多說話, 男仔較遲講野是很普遍, 嘉謙仔的表現已比我D朋友好好. 放心吧, 很期待30/10的親子旅行.

我個女CANDACE今天搭校車,終於冇喊啦....第一次冇喊...仲好大聲同媬母講早晨呀....真係好開心....