用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 通常學琴會由幾多級開始考呢?
go

通常學琴會由幾多級開始考呢? [複製鏈接]

如果唔係因為報學校, 通常學琴會由幾多級開始考呢?  有人話一級太淺, 二級開始又話都會浪費"半年"去溫, 咁三級開始會唔會要學好耐先可以去考呢?  Please share!!
   0    0    0    0
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

我相信好視乎小朋友學習的進度, 例如佢吸收得幾多, 和每日練習多久. 我大兒子學了兩年多才讓他考二級, 却考到138分. 我覺得遲些考也好, 學多D歌仔, 考到好成績又可以給自己一個肯定.

醒目開學勳章

原帖由 msemily 於 10-10-5 13:59 發表
我女女學果間學半年就可以考3級啦

睇返學生年齡,資質,勤唔勤力等因素。
5-7歲先開始學,我會建議考2級,
8-10歲就考慮3級,1X歲一考就可以考4/5級。

如果學琴(或樂器)只是為了考試,學生花了多個月學懂彈奏三首exam pieces,卻對其他歌曲,甚至音樂全無認識,恐怕會漸漸偏離讓小朋友學習音樂的目的。
當然,現今的家長都希望子女快快考獲級數報讀心儀學校,實在是無可厚非。
希望大家明白知識上的學習和考試成績是需要平衡和相輔相成的。

醒目開學勳章

原帖由 miss321 於 10-10-5 15:32 發表
睇返學生年齡,資質,勤唔勤力等因素。
5-7歲先開始學,我會建議考2級,
8-10歲就考慮3級,1X歲一考就可以考4/5級。

我都覺得要睇開始年齡, 假設天份與勤力相近, 三歲開始學同八歲開始學, 考的級數一定唔同啦, 基本上小朋友的理解力, 手指力等各項都唔同, 無從比較

醒目開學勳章

醒目開學勳章 王國長老

我女個琴老師收左個學生, 準備考5級了, 連PEDAL都唔識踩, 因為就係不停考試比賽, 除左果幾隻歌咩都唔識, 揀D唔駛踩PEDAL就學少樣TIM!
俾你次次拎DISTINCTION都無意思!

補充: 我唔係話唔好考, 適當地俾小朋友一D目標係好既, 係唔係年終無休地操練LOR

原帖由 MsPWong 於 10-10-5 06:26 PM 發表
如果學琴(或樂器)只是為了考試,學生花了多個月學懂彈奏三首exam pieces,卻對其他歌曲,甚至音樂全無認識,恐怕會漸漸偏離讓小朋友學習音樂的目的。
當然,現今的家長都希望子女快快考獲級數報讀心儀學校,實在是無可厚非。
希 ...

而家小朋友太忙,年年考琴等同返學考試,好易令小朋友無心機學,試問有幾多小朋友會鍾意考試喎。

年紀小我會提議考2級先,因為聽外籍考官指示唔容易,年紀大啲(如8至9歲)可以試3級。下一步考5級,中間可以停考只參加校際音樂節爭取公開演奏經驗。唔好報咗考試先去諗點彈考試歌,咁係本末倒置。5級可算完成一個階段,睇小朋友興趣再決定是否考上去。

請家長們唔好只睇考試成績,小朋友能夠欣賞自己彈奏先至重要,我見過好多學生根本唔enjoy彈琴,只係想快快彈完就算。

音樂人長老,

小女今年快6歲半,學了10個月,老師提議可出年10/11月考2級,但要佢比多d心機/時間練琴才能考好d.其實我並不緊張那張考試証書(都已經考入小學,張証書暫時無咩特別用處),又想小朋友開心開心咁學琴,而且剛剛小一還在適應中,請問是否不需急於考2級試呢?及:-

1. 如後年7/8月才考是否拖得太耐呢?
2. 如只繼續學,不考試(但參加校際比賽),對小朋友會如何?
3. 第一次考可考那級數?如一考便4/5級,以前沒有經驗,會比較難考嗎?  謝謝!

原帖由 音樂人長老 於 10-10-6 23:07 發表
而家小朋友太忙,年年考琴等同返學考試,好易令小朋友無心機學,試問有幾多小朋友會鍾意考試喎。

年紀小我會提議考2級先,因為聽外籍考官指示唔容易,年紀大啲(如8至9歲)可以試3級。下一步考5級,中間可以停考只參加校際音樂節 ...

醒目開學勳章

個人覺得若不是為証書, 那麼只係學得10個月even到考試時都係1年零10個月真係唔好考.  考試又要準備d野幾個月, 咁實際你小朋友真正學琴既時間唔多.

而家好多p6已經有8級, 我好懷疑當中有幾多個係真係有8級既水平呢? 仲要而家d學生個個都好多樣野學喎, 仲有咁多時間去練琴嗎??

我聽過最跨張既係k3 考5級綱琴!!! 唔知佢pass唔pass呀, 但係除非佢係網琴真係有天份or even係神童, 否則......... 我絕唔信佢有咁既水平攞.  我當時聽完問琴老師, 佢話只係死練幾首歌有可能考到架(even係咁細個細路).

若係為升中而攞多張cert我覺得ok, 起碼你知道你自己要d 咩同埋知道個後果(張cert唔等於真實水平). 你只係好快咁去俾多好多錢人賺(假設個細路得2級水平, 但係就去考5級, 咁你咪早左好多俾5級既學費囉).  而亦有部份教琴既人都係成日叫學生去考試的, 因為一考試就可以加學費嘛.

原帖由 clarachel 於 10-10-6 23:44 發表
音樂人長老,

小女今年快6歲半,學了10個月,老師提議可出年10/11月考2級,但要佢比多d心機/時間練琴才能考好d.其實我並不緊張那張考試証書(都已經考入小學,張証書暫時無咩特別用處),又想小朋友開心開心咁學琴,而且剛剛 ...

老師按級加學費真的令考不考試這問題複雜化.
所以我最喜歡囝囝上一位老師, 5級或以下一個價錢, 然後6級或以上另一個價錢. 那麼孩子學幾年, 就算不考試都是同一個價. 事實上他的老師亦不鼓勵學生年年考, 反而建議學生達到那級數的能力後, 才考慮考試. 所以他說他的學生考試成績全都有distinction.
這種安排, 令我沒有考試的壓力, 亦沒有學費加價的壓力.

其實加學費同考唔考試冇直接關係,就算冇考試,學既野深左,老師都可以加學費。雖然我都BUY 劃一收費,但又有幾多個家長肯俾咁貴既價錢小朋友去學初級 (當大部份的人都認為低級應比高級平)

我私人教鋼琴和小提琴﹐也是六級前劃一收費﹐的確﹐初級學生的家長相對較難接受我的收費﹐較多問完價後說要再考慮/說‘這麼貴﹗’。

原帖由 miss321 於 10-10-7 23:08 發表
其實加學費同考唔考試冇直接關係,就算冇考試,學既野深左,老師都可以加學費。雖然我都BUY 劃一收費,但又有幾多個家長肯俾咁貴既價錢小朋友去學初級 (當大部份的人都認為低級應比高級平) ...

醒目開學勳章

其實.............. 我覺得不停咁考cert去孝中學係無問題架, 你知道自己要咩就得了.  只係唔好將來渣住張8級/演奏級既cert鬧個細路點解咩都唔識彈(我絕對相信有d家長真係以為個細路渣住8級既cert就真係識得彈8級既level). 對個細路係唔公平的.  

學咩都係要時間浸出黎架, 彈琴都一樣, d 造藝亦係要浸. 再講, 當彈到再高級d既歌時, 唔單止需要技術, 彈出黎有無感情亦都係一個好重要既因素.

原帖由 miss321 於 10-10-7 23:08 發表
其實加學費同考唔考試冇直接關係,就算冇考試,學既野深左,老師都可以加學費。雖然我都BUY 劃一收費,但又有幾多個家長肯俾咁貴既價錢小朋友去學初級 (當大部份的人都認為低級應比高級平) ...

醒目開學勳章 王國長老

我自己覺得如果小朋友已上小一, 第一次先由比賽開始亦無妨(不過今年岩岩截左報名)
我記得當年, 我無迫個女練到隻隻歌都爛熟, 又無比賽過, 第一次準備考琴, 我好shock咁問老師"下? 唔係識彈, 彈岩晒就得架喇咩?" 老師話緊係唔係啦, 要有感情架
跟住我女至叫正正式式去認真學彈一隻歌

所以先去比賽, 認真準備1隻歌, 算係一個簡單既開始, 到考試就知道咩去認真準備3隻歌, 仲有aural, 仲有scale, 仲有sight reading.........

原帖由 AndyRain 於 10-10-8 12:21 PM 發表
其實.............. 我覺得不停咁考cert去孝中學係無問題架, 你知道自己要咩就得了.  只係唔好將來渣住張8級/演奏級既cert鬧個細路點解咩都唔識彈(我絕對相信有d家長真係以為個細路渣住8級既cert就真係識得彈8級既le ...

咁講法我女個老師都算好, 我見佢已經拒絕左幾個校際越級挑戰的要求, 包括我...哈哈. 佢話係要你識果個 grade d 野至去彈個 grade 的比賽歌.

至於考試, 佢建議我女下年由 2 級開始考.

謝謝妳/你們的建議!好彩我已幫小女報了校際一級(沒有想過攞獎,只想給她一個表現的機會),如不考出年的二級試,咁就可以多d時間練比賽歌,又可以繼續慢慢打好基礎,練返d啱佢程度的歌曲.

但如學了兩年半才考二級,是否算學得慢?!咁到時還需要用一年時間去準備嗎?半年夠嗎?謝謝!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-8 17:47 發表
我自己覺得如果小朋友已上小一, 第一次先由比賽開始亦無妨(不過今年岩岩截左報名)
我記得當年, 我無迫個女練到隻隻歌都爛熟, 又無比賽過, 第一次準備考琴, 我好shock咁問老師"下? 唔係識彈, 彈岩晒就得架喇咩?" 老師 ...
‹ 上一主題|下一主題